Aktuelno iz kulture

Prvi put u Srbiji posebne svetlosne instalacije: Doček u Novom Sadu inspirisan Nikolom Teslom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2021

-

15:07

Prvi put u Srbiji posebne svetlosne instalacije: Doček u Novom Sadu inspirisan Nikolom Teslom
NSEPK - Copyright NSEPK

veličina teksta

Aa Aa

Na ulasku u godinu u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, program u okviru Dočeka 31. decembra u tom gradu je inspirisan velikim naučnikom Nikolom Teslom, kao prvim počasnim građaninom Novog Sada.

"Novi Sad ne bi bio tu gde jeste bez vas i zato vas sa velikim zadovoljstvom pozivamo da nam se pridružite 31. decembra i 1. januara na Dočeku 2022. godine, a zatim i 13. januara na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture i nezaboravnom iskustvu jedinstvene umetničke proslave dve Nove godine", navode iz Fondacije "Novi Sad - Evropska prestinica kulture".

Specijalne svetlosne instalacije, vizuelni efekti i performansi i saradnja multimedijalnih umetnika i muzičara i to u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao jedne od najbolje očuvanih fortifikacija u Evropi, stvoriće potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada za Doček 31. decembra u okviru Tesline svetlosne galerije.

"Po prvi put u Srbiji biće predstavljene neke od evropskih svetlosnih instalacija, umetničkih radova i tehničkih uređaja, podižući kapacitete produkcije ovakvih događaja po ugledu na velike evropske zemlje poput Nemačke i Holandije. `Tesla - svetlosna galerija` deo je Dоčeka, platforme koja prelazak između dve kalendarske godine obeležava kroz mnoštvo događaja, koji ceo grad vide kao scenu. Ovogodišnji Dоček posebno je značajan, jer obeležava i godinu kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture", ističu organizatori.

NSEPK

 

Filozofija Dоčeka je jedinstvo u različitosti, (su)život u dualnosti - između dva kalendara, dana i noći, svetlosti i tame, zvuka i slike, prošlosti i budućnosti, tradicije i savremenih tehnologija, koje povezuje jedinstvena energija, baš kao i kod Tesle. Stoga barokni ambijent podgrađa Petrovaradinske tvrđave kroz "Tesla - svetlosnu galeriju" postaje prostor susreta ovih suprotnosti, uvezanih energijom svetlosti. Istražujući svetlost kao životni princip koji uvezuje sve nivoe postojanja, umetnici kroz različite umetničke medije Podgrađe pretvaraju u prostor susreta.

Teslina otkrića i neostvareni snovi

Grupa umetnika će provesti građane kroz inspirativne prostore baroknog gradića, preobražene kroz snažne umetničke intervencije. Prostorne instalacije će otkriti različite aspekte svetlosti kao sredstva umetničkog izraza koji aktuelizuju različita Teslina otkrića, ali i Tesline neostvarene snove.

"Teslina svetlosna galerija" predstaviće, naime, umetničke radove uz više od 100 rasvetnih uređaja postavljenih konceptualno duž mosta Duga i više od 30 lasera na Beogradskoj kapiji, uz posebnu tehniku koja će premijerno biti korišćena za lasersko iscrtavanje na Petrovaradinskoj tvrđavi i 13 profesionalnih projektora na šest lokacija u Podgrađu.

Kroz dizajn svetla i videa multimedijalnog umetnika dr Petka Tančeva iz Bugarske, muzičku kompoziciju Miroslava Novakova i scenski pokret, čija je autorka Staša Kukić, svečano otvaranje "Tesline svetlosne galerije" prikazaće različite aspekte Teslinog života, njegovog odnosa prema svetu, ali i načina na koji je taj svet nepovratno promenio.

NSEPK

 

"Ceo tim je uložio mnogo truda u ovo, ali mislim da nas je sve ujedinila zajednička svrha - da stvorimo nešto smisleno, da svojim likovnim alatima ispričamo priču o Tesli i da kombinujemo naša raznovrsna umetnička iskustva i pozadine. Kada je u pitanju moj vizuelni rad, moj opšti pristup je bio da umetnički interpretiram priču o Tesli i njegovom odnosu prema svetlosti. Trudio sam se da se držim podalje od doslovnog ilustrovanja, već da radim na suštini i da stvorim prostor za publiku u kome mogu da budu inspirisani, kao što sam ja bio", rekao je Tančev, pored kog u Novi Sad stižu još dva evropska multimedijalna umetnika, dr Alberto Novelo iz Italije i Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, čiji će rad biti svetlosni performans "Trzaj u krajoliku".

Zajedno sa evropskim umetnicima, na vizuelnom identitetu Tesline svetlosne galerije, radi dr Milica Stojšić uz studente Scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, povezujući tako lokalnu i evropsku scenu, uz jedinstveno iskustvo za mlade, novosadske umetnike koji imaju priliku da budu deo jednog od najvećih događaja u gradu.

"Kada sam pre dve godine pozvana da budem umetnička direktorka Dočeka, prva stvar koju sam shvatila je da mi treba da se bavimo ne samo koncertima već događajima. Iako Doček obuhvata koncerte, scenski dizajn svakog od tih događaja jednako je važan kao i muzičari koji u sklopu njih nastupaju. U tom smislu, vidim da Teslina svetlosna galerija na najbolji mogući način nastavlja ovu liniju promišljanja Dočeka, i da, crpeći inspiraciju iz Teslinih ideja i vizija, ali i autentičnog ambijenta Podgrađa, gradi novi prostor događaja", rekla je Stojšić.

"Tesla izumetnik" najpre kod mosta Duga

Tokom 31. decembra najpre će kod mosta Duga biti premijerno izveden deo predstave "Tesla izumetnik", u režiji Nebojše Bradića i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, koja uključuje i publiku, formirajući povorku koja će svojim prolaskom, buditi i simbolički osvetliti most Duga, do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde počinje pomenuta "Teslina svetlosna galerija", a koja traje do 1. januara. 

NSEPK

 

U posebnom audio-vizuelnom doživljaju doprineće i nastupi domaćih i evropskih muzičara, koji će sada biti potpuno drugačiji, zahvaljujući svetlosnim instalacijama. Među njima su Nipplepeople, Đorđe Miljenović, Kanda Kodža i Nebojša, značajna imena elektro scene iz Austrije - Kruder & Dorfmeister i Elektro Guzzi, potom Minilinija, Noise Destruction i drugi.

"Sinergija umetnika iz različitih delova Evrope je najbolja najava, kako za otvaranje Evropske prestonice kulture, tako i za raznolike programe koji će ispuniti godinu titule pod sloganom Za nove mostove", navode organizatori.

Partner projekta "Tesla - svetlosna galerija" je NIS. Ulaz na sve događaje 31. decembra i 1. januara će biti slobodan, a strogo će se poštovati epidemiološke mere koje budu aktuelne u trenutku održavanja događaja.

U okviru "Tesline svetlosne galerije" za sve posetioce biće postavljeni i šankovi sa toplim pićima i napicima, mobilni toaleti, a u Podgrađu će biti otvoreno i nekoliko ugostiteljskih objekata, uz brojne sadržaje. Na zvaničnom sajtu "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" možete pogledati detaljan kalendar događaja, kao i informacije o privremenoj izmeni saobraćaja.

Komentari (0)

Kultura