Aktuelno iz kulture

Počelo odbrojavanje: Novi Sad tačno za mesec dana postaje Evropska prestonica kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2021

-

15:41

Počelo odbrojavanje: Novi Sad tačno za mesec dana postaje Evropska prestonica kulture
Počelo odbrojavanje: Novi Sad tačno za mesec dana postaje Evropska prestonica kulture - Copyright NSEPK M. Pudić

veličina teksta

Aa Aa

Tačno mesec dana ostalo je do svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, koje je najavljeno za 13. januar 2022. godine. To je simbolično označio gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, na brojaču ispred Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", na Trgu slobode, koji svakodnevno prikazuje koliko je ostalo do datuma kada će grad poneti jednu od najprestižnijih evropskih titula.

"Bliži se otvaranje novog poglavlja u knjizi o Novom Sadu koje će snažno doprineti razvoju i ostaviti neizbrisiv pečat na gradu, našoj državi i regionu. U projekat EPK su uključeni ljudi iz Novog Sada, Srbije, Evrope i sveta i spremaju nešto što zaista do sada nije viđeno, ne samo na ovim prostorima, nego i mnogo šire. Možda su druge EPK imale više novca, ali kreativnosti i smelosti sigurno nisu, a to je potvrđeno i sa dve evropske nagrade koje smo dobili prethodnih nedelja. Predstavom na Varadinskom mostu i Tesla svetlosnom galerijom, 31. decembra, u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, biće predstavljen narativ koji nas povezuje sa najvećim naučnicima čovečanstva. Pozivam Novosađane da toga dana u 21 čas zajedno pređemo Varadinski most i budemo deo te fantastične priče", rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

NSEPK M. Pudić

Vučević: Možda su druge EPK imale više novca, ali kreativnosti i smelosti sigurno nisu

Brojač koji je postavljen u oktobru, na tačno 100 dana do godine titule, i koji je u prethodnom periodu već okupio najrazličitije domaće i evropske umetnike, predstavnike organizacija i institucija, simbolično je prikazao upravo tu sponu koju je projekat "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" uspeo da napravi između institucionalne i vaninstitucionalne scene, građana, ali i donosioca odluka, uz slogan "Za nove mostove".

Upravo za to povezivanje različitih činioca kulturne scene stigle su i pohvale od Evropske komisije, nakon poslednjeg kontrolnog izveštaja, posle kog je Novi Sad dobio nagradu "Melina Merkuri".

"Iskustvo je pokazalo da je za očuvanje uspešnih legata projekta EPK izuzetno važna zainteresovanost i podrška donosioca odluka. Za njihov dalji razvoj još je važnije njihovo suštinsko razumevanje. Uključivši se od kandidature do dobijanja titule, ali i poslednje dve prestižne evropske nagrade u oblasti kulture, gradonačelnik Novog Sada i član Gradskog veća za kulturu garant su da će kultura ostati jedan od stožera razvoja grada i posle godine titule", rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

NSEPK M. Pudić

Milenković predstavio svih osam programskih lukova, koji će se hronološki realizovati tokom 2022.

U godini titule Evropske prestonice kulture Novi Sad će okupiti oko 4.000 evropskih, regionalnih i domaćih umetnika, na više od 1.500 kulturnih događaja, a detalje čitavog programskog koncepta, podeljenog na osam programskih lukova, koji će se hronološki realizovati tokom 2022. godine, Milenković je predstavio gradonačelniku Milošu Vučeviću, kao i članu Gradskog veća za kulturu Daliboru Rožiću i zameniku gradonačelnika Milanu Đuriću.

Jedinstvena umetnička proslava u Evropi, Doček, otvoriće godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu uz program koji će prvi put biti viđen na ovim prostorima.

Doček, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, okupiće više od 400 umetnika iz Srbije i čitave Evrope, promovišući nasleđe velikih imena srpske nauke kroz umetnost, koja su dosegnula svetske okvire - Nikolu Teslu, Milevu Marić Ajnštajn, Milutina Milankovića.

Novosađani će 31. decembra simbolično osvetliti svoj grad programom inspirisanim likom i delom velikog naučnika Nikolom Teslom. Kod mosta Duga, biće premijerno izveden deo predstave "Tesla, izumetnik" u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, koja uključuje i publiku, formirajući povorku preko mosta sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će biti multimedijalna Teslina svetlosna galerija. Partner Tesline svetlosne galerije je kompanija NIS.

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, proslava "Zeniteum :: 2022", slovenačkog avangardnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar, za glavne protagoniste takođe će imati velika imena srpske nauke - matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Postavka svečanog otvaranja, na jednog od glavnih gradskih bulevara, kod Banovine, arhitektonsko-multimedijalni poduhvat je koji u Srbiji do sada nije rađen.

Programi u okviru Dočeka planirani su i 12. kao i 14. i 15. januara, a detaljne informacije, lokacije i satnicu, kao i program za 2022. godinu, možete pronaći na sajtu Novi Sad - Evropska prestonica kulture.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura