Reflektor

Sve o programu Novog Sada u godini titule Evropske prestonice kulture 2022.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2021

-

10:21

Sve o programu Novog Sada u godini titule Evropske prestonice kulture 2022.
Sve o programu Novog Sada u godini titule Evropske prestonice kulture 2022. - Copyright NSEPK J Ivanović

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sad uveliko odbrojava dane kada će postati Evropska prestonica kulture i to kao prvi grad koji je poneo tu prestižnu titulu ispred zemlje kandidata za EU, a sada je predstavljen i veći deo programa koji će u godini titule biti raspoređen u osam programskih lukova.  

Godina titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu počinje programskim lukom "Doček", čiji je vrhunac svečano otvaranje 13. januara 2022. godine koje će obeležiti multimedijalna predstava "Zeniteum :: 2022", reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja će kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke - Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića.

Svečano otvaranje obeležiće i velika nesvakidašnja izložba "Vreme i vaseljena" u holu Studija M, kao i izložbe koncerti i performansi na više od 50 lokacija u gradu, a koji će početi već 12. januara, a planirani su i za 13, 14 i 15. januar. Prethodno će 31. decembra biti izvedena predstava "Tesla izumetnik" Srpskog narodnog pozorišta na Trgu slobode, odakle će krenuti i povorka u okviru festivala svetla "Tesla - svetlosna galerija" sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će biti u brojni koncerti (31. decembra i 1. januara). 

Programski luk "Seobe" počinje na Dan grada Novog Sada, 1. februara, i traje sve do 20. marta, a ovaj će programski luk otvoriti opera Srpskog narodnog pozorišta "Vladimir i Kosara", savremenog srpskog kompozitora Stevana Divjakovića. Na programu su i dve velike izložbe koje prvi put na jedinstven način pričaju priču o istoriji Novog Sada - jedna u izvedbi Muzeja Grada Novog Sada i druga u Muzeju Vojvodine uz mnogobrojne kustose.

Ovaj programski luk obuhvatiće i jedinstven paviljon književnosti "Seobe duša" na Novosadskom sajmu uz izložbe, scensko čitanje knjiga, predstave, koncerte, kao i cirkuski umetnički performans, kao i brojne druge programe.  

"Budućnost Evrope" programski luk u trajanju od 20. marta do 15. maja, koji obuhvata programe od dece i mladih i za decu i mlade, među brojnim sadržajima predstaviće čak četiri pozorišna festivala u okviru kojih će mladi imati prilike da rade sa pozorišnim trupama iz gotovo 20 zemalja, dok će za najmlađe kroz program "Bajke budućnosti" biti ispričano čak 40 priča, sa završnicom "Guliverova putovanja" na otvorenom u izvedbi Pozorišta mladih.

"Budućnost Evrope" obuhvatiće i "Omladinski kantautorski festival" u Gradskoj koncertnoj dvorani, Festival ulične umetnosti Groovin’ u Kreativnom distriktu, izložbu i debatu "Otići ili ostati?" na Subinom platou, u Limanskom parku i druge programe.  

Žensko stvaralaštvo slavi i promoviše programski luk "Heroine" (od 16. maja do 12. juna), gde se, između ostalog, izdvaja jedinstveni multimedijalni program "Mileva" zbog kog se renovira Muzej grada Novog Sada.

U okviru ovog programskog lika, biće održani i umetnički festival "Vila" na Fruškoj Gori, u banji Vrdnik, međunarodni projekat "Nasleđe pokreta za oslobađanje žena" u Arhivu Vojvodine, potom i "Autonomni ženski festival" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Planirane su i brojne izložbe kao što su "Kolekcija Jovanke Broz" u Galeriji Matice srpske, "Iz ženskog ugla" udruženja "Češka beseda" u Sremskim Karlovcima, "Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog", kao i "Nulta tolerancija prema nasilju nad ženama - Svetsko bijenale studentskog plakata" Akademije umetnosti u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Svilara...

Programski luk "Tvrđava mira", od 17. juna do 17. jula, zatvoriće premijera filma "Liberta - rađanje grada" prva filmsko-epska saga o Novom Sadu. Prethodno će u okviru tog programskog luka biti realizovana Izložba grafičkih novela o Novosadskoj raciji, organizacije Terraforming, na Keju žrtava racija, potom izložba "Medijski lavirint" Novosadske novinarske škole na Trgu slobode, Evropski dani jevrejske kulture u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu.

"Betoven maraton" Beogradske filharmonije uz Dortmundsku filharmoniju i Slovački filharmonijski hor, prvi put će u Evropi u jednom danu izvesti devet simfonija, a na programu će se naći i "Bah maraton", kao i performans "Biomost" galerije "Šok zadruga" na Varadinskom mostu koji će nam predstaviti ostatke novosadskih srušenih mostova.  

"Dunavsko more", programski luk koji traje od 22. jula do 21. avgusta, koji se kroz kulturu i umetnost bavi ekologijom i kulturnim nasleđem Dunava, obuhvatiće izložbu "Ekoutisak", Centra za promociju nauke, na novosadskim plažama i u Studenskom kampusu Univerziteta u Novom Sadu, ali i projekciju filma "Dunavsko more i aktivizam kroz ekran" i koncerte "Na lepom plavom Dunavu" koji će biti održani duž obale Dunava, ali i brojne druge sadržaje.  

"Kaleidoskop kulture", programski luk koji se već kontinuirano četiri godine unazad realizuje, tokom 2022. godine biće održan od 1. septembra do 7. oktobra i predstaviće brojne programe.

Programski luk koji se bavi alternativnim pokretima u kulturi, "Druga? Evropa", od 8. oktobra do 27. novembra donosi programe, kao što su izložba "Uroš Predić za sve" u Galeriji Matice srpske, mjuzikl "Moj glas putuje" u kulturnim stanicama i centrima nadomak grada, jedinstven pozorišni festival jezičkih manjina sveta "Sinergy" u Novosadskom pozorištu, filmski festival "Merlinka - festival LGBT filmova i kulture", izložbu stripa "Od Nevena do Betmena"...

Tokom čitave 2022. godine Novi Sad će se kao Evropska prestonica kulture predstaviti kroz više od 1500 kulturnih događaja, uz učešće oko 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, a detaljan program možete pronaći na zvaničnom sajtu "Novi Sad - Evropska prestonica kulture". 

Komentari (0)

Kultura