Reflektor

Novogodišnja proslava inspirisana Teslom: Morcheeba, Damir Urban i Josipa Lisac na "Dočeku" u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

14:43

Novogodišnja proslava inspirisana Teslom: Morcheeba, Damir Urban i Josipa Lisac na "Dočeku" u Novom Sadu
Novogodišnja proslava inspirisana Teslom: Morcheeba, Damir Urban i Josipa Lisac na "Dočeku" u Novom Sadu - Copyright Promo/Novi Sad EPK

veličina teksta

Aa Aa

Novosađani će ući u Novu 2022. godinu jedinstvenom umetničkom proslavom "Dočekom", kojom otvaraju godinu "Evropske prestonice kulture u Novom Sadu".

Novosađani će 31. decembra "simbolično osvetliti svoj grad programom inspirisanim likom i delom velikog naučnika koji je osvetlio ceo svet - Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada", navodi se u saopštenju Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Kako je najavljeno, 31. decembra u 20.22 kod mosta Duga biće premijerno izveden deo predstave "Tesla, izumetnik" u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, u koju će biti uključena i publika.

Učesnici će formirali povorku preko mosta Duga spajajući dve obale Dunava do Petrovaradinske tvrđave.

U Podgrađu tvrđave biće otvorena multimedijalna "Teslina svetlosna galerija", gde će se predstaviti umetnici svetlosnih instalacija i perfomansa Alberto Novelo iz Italije, Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, Petko Tančev iz Bugarske, Milica Stojšić sa studentima scenskog dizajna Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Staša Kukić.

Usled svetlosnih instalacija biće "poseban doživljaj i iskustvo za publiku" nastupi elektro pop dua Niplpipl, austrijskog trija Elektro Guci, Kanda, Kodže i Nebojše, Ðorđa Miljenovića i didžej sastava Nojz destrakšn, a program u okviru "Tesline svetlosne galerije" završavaju 1. januara austrijski elektro duo Kruder und Dorfmajster i Minilinija.

Ceo program 31. decembra je besplatan, saopštili su organizatori.

"Svečano otvaranje 'Evropske prestonice kulture', proslava 'Zeniteum :: 2022', slovenačkog avangradnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar (20:22) slaviće, kroz umetnost i kulturu, velika imena srpske nauke - matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića", najavila je Fondacija.

 

 

U saopštenju se ističe da je "postavka svečanog otvaranja ambiciozan arhitektonsko-multimedijalni poduhvat koji u Srbiji do sada nije rađen, a otvaranje će biti održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, arhitektonskog bisera Novog Sada, dela Dragiše Brašovana".

Fondacija je najavila da će se "velikanom svetske nauke Milankovićem i njegovim delom baviti i izložba 'Vreme i vaseljena' Dušana Jovovića i Aleksandra Petrovića, koja će biti otvorena 13. januara u Studiju M, zamišljena kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa".

Kako je najavljeno, tradicija "Dočeka" 13. januara nastavlja se 2022. godine na više od 40 lokacija u Novom Sadu - u Gradskoj kući nastupiće autrijski klarinetista Andreas Otenzamer, fado muzičarka Karmino u Srpskom narodnom pozorištu, a britanski elektronski sastav Morcheeba u Pozorištu mladih.

U Novosadsko pozorište 13. januara dolazi finski muzičar Džimi Tenor, u Gradsku koncertnu dvoranu francuski kaver bend Novele vag, u Crkvu imena Marijinog američka pevačica Krista Bel, dok će u Reformatorskoj crkvi nastupiti Damir Urban.

Pop pevačica Josipa Lisac nastupa u Sinagogi, džez pijanista Matija Dedić u Kulturnoj stanici Eđšeg, u SKCNS Fabrika britanski Rudimental didžej, Bojana Vunturišević u Kulturnoj stanici Svilara, a Bilja Kristić i Bistrik orkestar u NIS sali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura