Aktuelno iz kulture

Nove predstave u SNP: Nebojša Bradić režira predstavu o Tesli, a Veljko Mićunović postavlja "Kafka machine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

18:43

Nove predstave u SNP: Nebojša Bradić režira predstavu o Tesli, a Veljko Mićunović postavlja "Kafka machine"
Nove predstave u SNP: Nebojša Bradić režira predstavu o Tesli, a Veljko Mićunović postavlja "Kafka machine" - Copyright Srdjan Pabllo Doroski

veličina teksta

Aa Aa

Početak novembra u Srpskom narodnom pozorištu obeležio je rad na dve nove predstave. Nebojša Bradić na sceni u  Novom Sadu režira predstavu "Tesla, izumetnik", dok mladi reditelj Veljko Mićunović radi na predstavi "Kafka machine".

U susret 2022. godini kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture, Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Fondacijom "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" pripremaju za Doček 31. decembra predstavu "Tesla, izumetnik" po romanu Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama".

"Drama `Tesla, izumetnik`, kao i Pištalov roman kojim je inspirasna, nije biografska rekonstrukcija jednog života, već priča koja se uspostavlja kao paradigma slike savremenog sveta. U tom svetu se vodi večita borba između onih koji vide dalje i dublje, koji ispod pojavnih oblika naslućuju moćne sile koje žele da oslobode i onih drugih, čiji se uvid u snagu tih sila ograničava na potrebu da ih kontrolišu i nadziru. Tesla u drami stvarnost detektuje intuicijom, pa ga zbog toga imenujemo onako kako je to svojevremeno učinio Laza Kostić. Otuda baš ovakav naslov komada, otuda upotreba Kostićevski smele kovanice sastavljene od dve reči - izumitelj i umetnik", istakao je Nebojša Bradić.

Srdjan Pabllo Doroski

Ekipa predstave "Tesla, izumetnik"

U predstavi igraju: Marko Marković, Miroslav Fabri, Jugoslav Krajnov, Tijana Marković, Višnja Obradović, Alisa Lacko, Milan Kovačević, Sanja Krajnov, Aleksandar Gajin, Peđa Marjanović, Miodrag Petrović, Dragan Kojić, Grigorije Jakišić, Jovan Živanović, Ivana Vukčević, Aleksandra Pleskonjić, Stefan Beronja, Katarina Bradonjić, Tijana Milovanov.

Scenograf je Miodrag Tabački, kostimografkinja Staša Jamušakov, dok muziku za predstavu komponuje Aleksandra Vrebalov. Dramaturg na predstavi je Aleksandar Milosavljević.

Deo predstave, publika će imati priliku da pogleda za Doček 2022, 31. decembra na Trgu slobode, dok je zvanična premijera zakazana za 22. januar.

"Kafka machine" premijerno u decembru

Predstavu "Kafka machine" u adaptaciji i dramatizaciji Kate Đarmati, i režiji Veljka Mićunovića, publika će imati priliku, premijerno da pogleda u decembru.

Reditelj Veljko Mićunović ističe da je Kafka vešto uočavao probleme sa kojima se suočava običan čovek u svakodnevnom životu, te je stvorio jedan nadrealni svet koji štima po nadrealnim pravilima i to se do danas nije promenilo.

Srdjan Pabllo Doroski

Ekipa predstave "Kafka machine"

"Taj paradoks stvara ogromnu tenziju u svim njegovim delima, čak i u onim nedovršenim gde se njegovi junaci nalaze u stalnom unutrašnjem konfliktu i intenzivnoj borbi protiv neke više sile koja ih nadilazi, a koja je stalno prisutna.  Živimo u doba lakog pristajanja. Krijemo se iza lažnih identiteta. Pretvorili smo se u profile na društvenim mrežama. Iluzije su potrošene. Ideologije su zloupotrebljene. Krećemo se u svetu koji je crn, jednostavan, surov i apsurdno duhovit. Tu nema komplikovanih konflikata. Nema mučno moralno-poučnih dilema. Nema velikih filozofskih odluka. Kritika sistema (koji je ujedno i najveći antagonista u svim Kafkinim delima) postaje jasna onda kada se otkrije da baš ta mašina, ona koja nas melje, ipak ne može da funkcioniše bez nas", rekao je Mićunović.

U predstavi igraju: Aljoša Đidić, Radoje Čupić, Draginja Voganjac, Marija Medenica, Jovana Mišković, Dušan Vukašinović, Igor Greksa, Marko Savić.

Scenograf je Željko Piškorić, kostimografkinja Marija Marković, a muziku za predstavu radi Irena Popović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura