Aktuelno iz kulture

Premijera "Berlinskog zida" Željka Hubača u SNP: Priča o krahu porodica sa istorijom i bez nje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2021

-

17:28

Premijera "Berlinskog zida" Željka Hubača u SNP: Priča o krahu porodica sa istorijom i bez nje
Snp Promo - Copyright Snp Promo

veličina teksta

Aa Aa

Priča o tragediji dve porodice, srpske i albanske, identitetu i podelama, centralne su teme nove predstave Srpskog narodnog pozorišta "Berlinski zid - Kad se mi mrtvi zaigramo živih", po drami i u režiji Željka Hubača, koju će publika premijerno imati priliku da vidi 21. oktobra na Kamernoj sceni.

Iskoračivši na neposredan način u materijal aktuelne istorije, kako navodi teatrolog Svetislav Jovanov, Hubač se dramom "Berlinski zid" upušta u novi sloj istraživanja ljudske sposobnosti za nasilje i praštanje, ali i na novi način artikuliše motiv porodice.

"Porodica je žrtva ovde, ona je pokretač radnje i patnje, ali i žrtva patnje. Zapravo, odnosi u porodici utiču na urušavanje likova", ističe Hubač.

Prema njegovim rečima, priča je o podelama unutar porodica koje urušavaju pojedinačne sudbine bez obzira na istoriju.

"Rat na Kosovu i Metohiji je bio katalizator tog tragičnog procesa, ali on bi se dogodio i bez ovog rata. Govorimo o složenim odnosima koji dovode do kraha pojedinaca, porodica, sa istorijom i bez nje", ističe Hubač.

Kako kaže u prvobitnoj varijanti, "Berlinski zid" je bio komad o identitetu. U sadašnjoj verziji drame, podnaslov "Kad se mi mrtvi zaigramo živih", upućuje na našu spremnost da podredimo sopstveni život ideologijama u koje verujemo - do istrebljenja.

"Nakon ove predstave, možemo da ispričamo još stotinu priča koje imaju isti ishod. Mi našu pričamo u formi svedenog glumačkog realizma sa jasnom stilizacijom koja obeležava trenutke smrti. Ustvari, pokušavamo da napravimo jednu vrstu otklona od realizma i tako apostrofiramo tragičan proces stradanja", ističe reditelj.

U predstavi svaki član glumačke ekipe igra dva lika, pa tako Milan Kovačević tumači uloge Skendera, odnosno Velimira. Peđa Marjanović igra Faruka i Raška, Dušan Vukašinović - Petrita i Vasilija, Marija Medenica glumi Ditu i Mariju, a Marko Savić - Envera i Dimitrija. Nina Rukavina tumači lik Ane.

Dramaturg je Aleksandar Milosavljević, dok je asistentkinja dramaturga Divna Stojanov. Muziku je komponovala Irena Popović Dragović, scenograf je Željko Piškorić, a kostimografkinja Marina Sremac.

Repriza predstave će biti 25. oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura