Aktuelno iz kulture

Traži se "Aida" iz Egipta: Srpsko narodno pozorište priredilo iznenađenje na beogradskom aerodromu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2021

-

14:42

Traži se "Aida" iz Egipta: Srpsko narodno pozorište priredilo iznenađenje na beogradskom aerodromu
Traži se "Aida" iz Egipta: Srpsko narodno pozorište priredilo iznenađenje na beogradskom aerodromu - Copyright Printscreen YouTube/Српско народно позориште

veličina teksta

Aa Aa

"Operu čine ljudi" slogan je nove sezone Opere Srspskog narodnog pozorišta (SNP), pa otud i ideja da se opera približi ljudima i da likovi iz opere dobiju svoje mesto i u stvarnom životu.

Tako su se juče među putnicima iz Egipta na međunarodnim dolascima beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" tražili Aida, Amneris i Radames, glavni junaci čuvene Veridije opere Aida, čija je premijera zakazana za 15. septembar na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

U trenutku kada su se otvorila vrata terminala za dolaske, više od četrdeset članova hora SNP, uz dirigenta hora Vesnu Kesić Krsmanović, pojavilo se sa svih krajeva aerodoma, i uz natpise "Aida", "Čekam ljubav iz Egipta", "Radames", dočaralo deo opere Aida.

"Želimo da podstaknemo publiku da dođe i vidi spektakl i operski prestiž. Opera Srpskog narodnog pozorišta i ranije je imala slične izlete, ali svaki put uspemo da iznenadimo prolaznike. Siguran sam da je to neka naša buduća publika posle ovoga. Operska publika je u krizi u celom svetu, ne samo kod nas. Ovo su prilike kojima prilazimo publici, nadamo se da ćemo ih zainteresovati i dovesti i u pozorište", objašnjava Aleksandar Stankov, direktor opere SNP.

Uz zagrljaje, osmehe, i mobilne telefone u vazduhu, ono što niko nije očekivao jeste da će iz aviona izaći prava Aida - tačnije mlada Beograđanka, Aida Krasić, koja se igrom slučaja našla na jednom od letova.

"Izlazimo nakon što smo pokupile prtljag i vidim svoje ime. Sasvim jasno. I pitam drugaricu ko je to, jer nije trebalo da nas neko čeka i odmah prilazim da pitam da li smem da se slikam. Nisam mogla da verujem! Sada i ja, kao prava Aida, mogu da pozovem sve na premijeru, ja ću sigurno biti tamo", ispričala je ova devojka.

Premijerom "Aida" najstariji srpski teatar otvoriće 161. sezonu upravo spektaklom koji nas vodi u doba devetnaestovekovnog teatra Italije. U sredu, 15. septembra publika će nakon 39 godina imati prilike da se ponovo zaljubljuje u Aidu i saoseća u njenoj borbi između ljubavi i dužnosti.

Operom će dirigovati gost iz Italije Andrea Solinas, nastavljena je saradnja i sa mladim i talentovanim rediteljem, Aleksandrom Nikolićem, gostom iz Beograda. Koreografiju će uraditi Aleksandar Ilić.

Inače, "Aida" je prvi put izvedena u Egiptu 1871. godine, pre tačno 150 godina, a na sceni SNP poslednja premijera tog velikog operskog dela bila je daleke 1982. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura