Reflektor

Srpsko narodno pozorište otvara 161. sezonu Verdijevom "Aidom" na Petrovaradinskoj tvrđavi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2021

-

18:09

Srpsko narodno pozorište otvara 161. sezonu Verdijevom "Aidom" na Petrovaradinskoj tvrđavi
Srpsko narodno pozorište otvara 161. sezonu Verdijevom "Aidom" na Petrovaradinskoj tvrđavi - Copyright Vladimir Veličković/SNP

veličina teksta

Aa Aa

Opera Sprskog narodnog pozorišta (SNP) otvoriće 161. sezonu izvođenjem Verdijeve opere "Aida" u skladu sa originalnom idejom kompozitora - pod vedrim nebom.

Među zidinama Petrovaradinske tvrđave, više od 350 učesnika na sceni (muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača i velikog broja statista za poznatu scenu marša vojnika) nastupiće 15. septembra.

"Biće to opersko iskustvo nalik onome u Verdijevo vreme, kada su se kalanderi podešavali spram velikih premijera. Najstariji nacionalni teatar, u tako teškim okolnostima, otvara još jednu sezonu. Već je to izazov", objašnjava Aleksandar Stanković, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

To epsko opersko delo biće izvedeno u godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti Verdija i 150 godina od praizvedbe "Aide".

"Prošlo je više od godinu dana kako svakodnevno slušamo o brojevima. Brojimo zdrave, bolesne, one koji nisu uspeli, prijatelje koji ostaju bez posla i dane odbrojavamo do nekog kraja. U tom brojanju stalo je mnogo stvari... Tokom naših napora da stvorimo i ostanemo u kontaktu sa publikom u vanrednim okolnostima, i sami smo naučili nekoliko važnih lekcija. Saznali smo da održivost znači inovaciju i stalno prilagođavanje sadašnjem trenutku. Mi smo umetnici. Kroz umetnost pokušavamo da pomognemo ljudima. Našoj publici. Novosađanima. Da preživimo ono što je bilo najvažnije za opstanak naše vrste u svakoj civilizaciji - ljudski duh", dodaje Stankov.

Priča o strasti i sukobu, ali i priča o pravu na sreću

Predstojeće izvođenje "Aide" biće kombinacija klasičnog i modernog izraza. Sa velikim orkestrom i horom, kao i gostujućim dirigentom i solistima iz kuće Arena di Verona, planirano je izvođenje za oko 3.000 gledalaca.

"Aida je priča o strasti koja ključa pod nebom Egipta. To je priča o sukobu dva carstva, o sukobu dve religije, o sukobu dva mentaliteta, ali pre svega o sukobu dve zaljubljene žene. Obe su princeze, ali istovremeno i dve robinje - robinje ljubavi i strasti. Centralna tačka sukoba je mladi harizmatični vojskovođa, vešt strateg, pobednik na bojnom polju, majstor u umetnosti ratovanja, ali nevešt u dvorskim spletkama. U pitanju su veliki ulozi - kako da mali pion postane laufer, a onda od laufer kralj. U igri ljubavi i rata, njegovi stpenici su dve princeze iz dva zaraćena carstva", objašnjava reditelj predstave Aleksandar Nikolić.

Vladimir Veličković/SNP

 

Opera sa najvećom masovnom scenom počinje najnežnijom melodijom violina u pijanisimu, a slično se i završava. Verdi sa nekoliko tonova daje atmosferu, a izborom instrumenata produbljuje situaciju.

Radnja Aide je jasna, pregledna, duboko ljudska, razumljiva svakom osećajnom čoveku. Nije u pitanju samo sukob između ljubavi i dužnosti, na šta se često svode tumačenja ove opere, radi se u duboko ljudskoj sadržini, o humanističkoj ideji, o pravu ljudi na ovozemaljsku sreću, osuđuju se porobljivački ratovi, ugnjetavanje i nasilje.

Predstava će, iako na otvorenom, biti izvedena u skladu sa svim kovid preporukama Kriznog štaba, a karte će se uskoro naći u prodaji na blagajni pozorišta i online servisima.

Komentari (0)

Kultura