Reflektor

"Golmanov strah od penala" premijerno 4. septembra u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2021

-

10:30

"Golmanov strah od penala" premijerno 4. septembra u Novom Sadu
"Golmanov strah od penala" premijerno 4. septembra u Novom Sadu - Copyright Prinstscreen YouTube/Српско народно позориште

veličina teksta

Aa Aa

Premijera predstave "Golmanov strah od penala" prema romanu austrijskog Nobelovca Petera Handkea,  a u režiji Ane Ðorđević, biće održana u subotu, 4. septembra, na pozorišnom festivalu INFANT, u okviru otvaranja Kaleidoskopa kulture, u Kreativnom distriktu Novog Sada.

Ujedno, ovaj komad će označiti početak 161. sezone u Drami Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu. Predstava je po planu trebalo da ima premijeru u junu, na samom kraju sezone, ali je ipak odložena za septembar.

Ana Ðorđević, rediteljka i autorka dramatizacije ovog romana, ističe da čovek moderne svakodnevice gubi vezu sa prirodom i prirodnim, logičnim i povezanim po prirodi, kao i sa doživljajem sebe i sveta.

"Čovekov jedini izlaz iz stanja prestravljenosti prazninom je upravo ono čega se najviše boji - neuspeh. Najznačajniji i najbolniji apsurdni rituali proste svakodnevice nalaze se u ljubavnom životu i karijeri", naglasila je rediteljka Ðorđević, koja je već imala uspešne projekte na sceni SNP-a.

"Uspeh, ostvarenost u njima, ljubavnom životu i karijeri, ne otklanja njihovu apsurdnost - ona je naglašava. Što je čovek uspešniji, to mu je teže, jer se spoljni znakovi uspeha ne podudaraju sa njegovim osećanjem života. To izaziva neurozu - anksioznost", zaključila je autorka, koja u Beogradu ima uspešne i dugovečne predstave ("Švabica" - JDP, "Moje dete" - BDP).

Glumac Marko Marković, inače stalni član Narodnog pozorišta Sombor, tumači glavnu ulogu - Jozefa Bloha.

On je podvukao da je upravo strah originalno i najtačnije objašnjenje Handkeovog romana.

"Zatvoren, hermetički utučen, ne pušta čitaoca na miru. Poslednjih dvadeset strana čitao sam naglas - eto najlepšeg opisa straha. O strahu pričamo, igramo, mi pokušavamo da izađemo iz njega, ali što kaže veliki pesnik: pustite me, ne mogu više da gledam nebo palo u prašinu i radujem se običnosti i životu", otkrio je Marković.

U predstavi igraju još Milovan Filipović, Bojana Milanović, Sanja Ristić Krajnov, Nikolina Spasić, Bojana Tušup, Marko Savković, Tanja Pjevac, Višnja Obradović, Peđa Marjanović, Mia Simonović i Mina Pavlica.

Nastanak predstave podržao je Austrijski kulturni forum Beograd.

Nobelovac Peter Handke, veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda, aktuelan je i sa svojim komadom "Kaspar" u režiji Miloša Lolića, na velikoj sceni JDP-a, koji se nalazi u selekciji glavnog programa 54. i 55. Izdanja festivala BITEF.

Komentari (0)

Kultura