Aktuelno iz kulture

Jug Radivojević podržava ideju da Beograd prati model Brodveja: U teatar mogu vakcinisani i oni sa negativnim testom

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2021

-

16:27

Jug Radivojević podržava ideju da Beograd prati model Brodveja: U teatar mogu vakcinisani i oni sa negativnim testom
Jug Radivojević podržava ideju da Beograd prati model Brodveja: U teatar mogu vakcinisani i oni sa negativnim testom - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozirišta (BDP,) podržao je današnji predlog gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla da u predstojećoj sezoni vakcinisani i oni sa negativnim testom na Kovid-19 mogu u teatar u punom ili nešto smanjenom kapacitetu.

U izjavi Tanjugu Radivojević je izrazio želju da se sva pozorišta što pre vrate normalnom funkcionisanju i igranju pred punim dvoranama.

"Interesovanje za pozorište je i u vreme pandemije veoma veliko. To pokazuje naša puna letnja scena na otvorenom u kojoj je obavezna maska, ali publika sedi bez razmaka. Nadamo se da ćemo od jeseni i u zatvorenim salama BDP imati pun kapacitet", kazao je Radivojević.

Kako kaže, njujorški Brodvej je izašao sa tim modelom da će vakcinisani, ali i oni sa negativnim testom moći u pozorište.

"Naslanjam se na tu ideju. Ako najveća pozorišna industrija predlaže takav model, onda nema razloga da mi u Beogradu idemo mimo toga. Na taj način ćemo očuvati pune dvorane, a to je za sve iz pozorišta najvažnije", kazao je Radivojević.

Letnja scena BDP do 3. oktobra

Direktor BDP naveo je još, kako kaže, da je posebno ponosan na odigravanje predstava na letnjoj sceni.

"Ideja je da svakog produženog vikenda, od ponedeljka do četvrtka, igramo po jedan naslov. Iza nas su predstave `Demokratija` i `Sumrak bogova`. Pozivam publiku da do 3. oktobra pogledaju naše predstave", kazao je Radivojević.

Radivojević je podsetio i na premijeru prestave "Living room" koja je zapravo autorski projekat Ersana Mondtaga, a kojom će 13. septembra biti otvoren Bitef festival.

"To je izvanredna predstava jednog od najtelontavinijih evropskih reditelja", kazao je Radivojević i dodao da je u planu i premijera predstave "U raljama života" 23. oktobra, nastale po čuvenom romanu Dubravke Ugrešić, a u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova.

Prema njegovim rečima, BDP do kraja godine planira i beogradsku premijeru predstave "Zelena čoja Montenegra" po romanu Mome Kapora i Zuke Džumhura u režiji Nikite Milivojevića.

"Nedavno smo imali premijeru te predstave u amfiteatru manastira `Stanjevići` u blizini Budve. Ta predstave je nastala u koprodukciji Budva grad teatra, BDP i Gradskog pozorišta iz Podgorice. Na sceni BDP biće premijerno izvedena 9. novembra" kazao je Radivojević i dodao da je za sam kraj godine planirana koprodukcija sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Preporuka za vas

Branka Katić: Dok god dopuštamo da jedni druge vređamo, dotle će nam životi biti mnogo ružniji nego što bi mogli da budu

Komentari (0)

Kultura