Aktuelno iz kulture

Branka Katić: Dok god dopuštamo da jedni druge vređamo, dotle će nam životi biti mnogo ružniji nego što bi mogli da budu

Komentari

Autor: Sonja Šulović

08/07/2021

-

07:22

Branka Katić: Dok god dopuštamo da jedni druge vređamo, dotle će nam životi biti mnogo ružniji nego što bi mogli da budu
Branka Katić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

"Režirana od strane jedne zaista posvećene i uzbudljive umetnice, Maše Nešković, priča je prepuna nekih obrta i mislim da za publiku koja je volela 'Ubice mog oca' dolazi jedna nova sezona u kojoj će mnoge stvari biti ispričane na poseban način", kaže Branka Katić, glumačko pojačanje u petoj sezoni hit serije.

"Telekom Srbija" i produkcijske kuće "Dandelion Productions" i "Film Danas" najavili su danas nove projekte i nastavak snimanja hit serija, ali i premijere, među kojima je i peta sezona popularnih "Ubica", koje će na jesen obradovati gledaoce Superstar TV.

"Radila sam petu sezonu koju je režirala Maša Nešković i to je jedno predivno iskustvo. Želela sam da radim sa Mašom, jer jako volim njen film koji se zove "Asimetrija", i ova uloga koju sam dobila u ovoj sezoni je zaista posebna i drugačija od svega što sam ranije radila", ističe Branka Katić. 

Jednoj od omiljenih glumica sa ovih prostora poverena je u ovoj hit seriji uloga dame iz nekih povlašćenih slojeva Beograda, koja ima školu za inkluzivno učenje engleskog jezika i koja sprema naše maturante za prijemne ispite internacionalnih fakulteta.

Lep si zato što ti je duša lepa, što imaš lepe misli i što si dobar čovek

"Kako se ova sezona bavi vršnjačkim nasiljem, jedan đak iz njene škole je izvršio samoubistvo, drugi je nestao i, eto, u ovoj sezoni ćemo videti kako Iva pokušava i na koji način uspeva da pomogne policiji da nađu pravog ubicu", dodaje naša proslavljena glumica.

Voli, kako kaže, da radi stvari koje mogu da poprave naše društvo i koje mogu da ukažu na probleme koje imamo, baš kao i svako drugo društvo.

"Taj pritisak koji mladi osećaju od svoje generacije, od toga koliko novca imaju za kakve patike do toga ko je a ko nije kul, pa Instagram i svi ti lajkovi su stvarno jedna boleština, jer ne mora da te lajkuje neko ko te ni ne zna i ne moraš sa 15 ili 18 godina da stavljaš filtere na svoju fotografiju da bi bio lep", poručila je ona, te dodala:

"Lep si zato što ti je duša lepa, što imaš lepe misli i što si dobar čovek, a ne zato što si se našminkao i stavio filtere da izgledaš kao iz Diznijevog filma. Tako da mislim da su sve te neke stvari bitne da naša omladina dobije snagu iz toga ko su, šta vole, šta ih interesuje, a ne od toga koliko imaju lajkova i koliko imaju novca, koliko njihovi roditelji imaju novca da ih obuku".

Ipak, kako navodi, to sve je neka maska koju stavljamo na sebe, te da mislim da je bitno da o tome pričamo" i konstatuje da je nasilje kao takvo užasava.

"Ne razumem ni ratove koji su se desili niti razumem da fizički nekoga možeš ugroziti. Ne razumem da jezikom možeš da vređaš, kako se ljudi ovde vređaju. Mislim da je to sve zaista ružno i da dok god dopuštamo da tako komuniciramo i da tako jedni o drugima sudimo, dotle će nam životi biti mnogo ružniji nego što bi mogli da budu", dodaje Katićeva.

Stariji sin dolazi da volontira na filmu "Žal" koji radimo u avgustu

Ove godine mnogo više boravi u Beogradu, nego u Londonu, gde već godinama živi i radi.

"Moj stariji sin Lui (student filmske režije, prim. aut.) dolazi sad da volontira u filmu Koste Đorđevića "Žal" koji radimo u avgustu, mlađi Džo ima još dve godine srednje škole, ali voli Beograd i dolazi i on u avgustu. Mislim da je sada neko vreme kad su moja deca dovoljno velika da mogu da viđaju mamu malo manje, a sve ove poslovne prilike koje mi se ovde otvaraju su zaista i zanimljive i uzbudljive, tako da mislim da posle predanog bavljenja mojom porodicom i decom je dobro vreme da se vratim svojoj karijeri", kaže glumica.

Na pitanje kako joj izgleda Beograd, koliko se promenio u poređenju s onim gradom koji pamti pre nego što je otišla za London, odgovara:

"Svi smo se promenili. Ima nekih divnih stvari koje su se desile, ali ima i onih stvari koje mene najiskrenije brinu, a to je zagađenost našeg grada. Mislim da svi osećamo koliko nam vazduh ovde zaista nije dobar i volela bih samo da oni koji mogu nešto da promene, to i urade".

BDP ima posebno mesto u srcu

Odnedavno je i članica Beogradskog dramskog pozorišta, u kom je igrala diplomske predstave "Sapseni" u režiji Radeta Šerbedžije i "Kamerna muzika" u režiji Lenke Udovički.

Tanjug/Strahinja Aćimović

U dobrom društvu sam u Beogradskom dramskom pozorištu

"Pošto je to prva scena na kojoj sam ikada stala u Beogradu da budem pred beogradskom publikom, meni je to pozorište jako drago ima posebno mesto u mom srcu, tako da poziv da nastavim svoju pozorišnu karijeru na daskama Beogradskog dramskog pozorišta je bio zaista poseban. Sećam se kada sam izlazila iz prevoza kada sam ugledala natpis "Tvoje pozorište", što inače piše na pozorištu, sećam se da sam pomislila to je baš tako, i nekako je sunce sijalo i da je bio to radostan dan", istakla je te dodala:

"Jako sam zadovoljna što sam tamo. Pored stalnog ansambla koji je odličan, postoji i grupa mladih glumaca koji su fantastični i imaju jedno divno zajedništvo i strast prema pozorištu, tako da sam u dobrom društvu. Planova ima, svi su i veliki i dobri, tako da se radujem".

Previše smo strogi prema sebi

Na predstavljanju jesenjeg serijskog sadržaja na Supestaru, Katićeva je u razgovoru s novinarima podelila i to da je sama sebi najveći kritičar.

"Niko mi nije veći kritičar nego ja sama sebi. To je nešto što zaista učim i što želim da promenim jer mislim da smo svi previše strogi prema sebi i zafrkavala sam se da je to zato što su nam kad smo bili mali govorili: 'Sram te bilo'. Mislim da stvarno ne treba da se deci govori: 'Sram te bilo' i da deca moraju samo da se podržavaju i vole. Ne kažem su moji roditelji nešto krivi, to je prosto nešto što je tako uvreženo kod nas, da stalno nekoga grdiš, i mislim da svi treba da dopustimo sebi da imamo ceo život priliku da budemo najbolja verzija sebe i da svaki put, čak i kada je neka loša uloga koju sam imala i loše iskustvo, sve je neka škola. Tako, da  ne moramo da donosimo te zaključke da je nešto ovako ili onako, nego da radimo na sebi i rastemo celog života", poručuje Katić.

Ruska carica u društvu Fajnsa

Upravo je objavljen i trejler za dugoočekivani film studija 20th Century "The King’s Man: Početak" u kom Katićeva igra Aleksandru Fjodorovnu, suprugu poslednjeg ruskog cara Nikolaja II.

Kako je ranije izjavila, tako veliki film na kom je prethodno radila bio je "Državni neprijatelj" Majkla Mena sa Džonijem Depom.

"The King's Man: Početak" vraća u period Prvog svetskog rata i objašnjava nastavak tajnovite i dobro skrojenim odelom opremljene obaveštajne agencije.

Rejf Fajns je na čelu zvezdane glumačke podele u ovom špijunskom ostvarenju, u ulozi Vojvode od Oksforda koji obučava mladića Konrada (Haris Dikinson), dok nadređenog i iskusnog generala Kičenera igra Čarls Dens koga publika nije volela u "Igri prestola" kao predvodnika loze Lanister.

Na strani ne tako dobrih džentlmena nalazi se niko drugi do osvedočeni zlikovac u filmu "Čudesni Spajdermen" glumac Ris Ifans, koji  je svojim umećem transformacije do neprepoznatljivosti doveo Raspućina koga tumači u ovom filmu. Pored njega "loše momke" igraju Stenli Tuči i evropski glumac Danijel Brul.

A kako ni jedan špijun ne može biti dobar bez svog jataka, tako ni ova akcija sa elementima komedije ne može bez Džeme Arterton kao Poli, dame koja "nestašne" momke drži na okupu.

Komentari (0)

Kultura