Aktuelno iz kulture

Zavirite u novi dom Munkovog "Vriska": Otvoren muzej u Oslu vredan više od pola milijarde evra

Komentari

Autor: Euronews

16/06/2022

-

07:08

Zavirite u novi dom Munkovog "Vriska": Otvoren muzej u Oslu vredan više od pola milijarde evra
Norveška kraljica - Copyright Tanjug AP/Christoffer Andersen

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najvećih muzeja na severu Evrope - Nacionalni muzej umetnosti u Oslu - čija je izgradnja koštala preko 600 miliona evra, otvoren je proteklog vikenda.

Arhitektonsko delo Klausa Šuverka, gradilo se osam godina, a sada na prostoru od oko 13.000 kvadratnih metara Norvežanima i njihovim gostima predstavlja najvrednija umetnička dela u toj zemlji, uključujući i "Vrisak" Edvarda Munka.

Novo zdanje pripada istoj ligi kao Gugenhajm u Bilbau i Rijksmuseum u Amsterdamu, a pored stalne postavke, startovao je sa privremenom izložbom "I Call It Art" aktuelnih stvaralaca u Norveškoj i to na temu identiteta, pripadanja, nacionalnosti i demokratije.

U muzeju se čuvaju egipatske statue, jedna retka vaza iz dinastije Ming, haljina koju je za Kim Kardašijan dizajnirao norveški kreator Peter Dundas, kao i impresivne slike iz svih epoha norveškog i svetskog stvaralaštva.

Šuverk je u projektovanju monumentalne građevine u vidu imao energetsku efikasnost i smanjenje emisije štetnih gasova, pa se tako greje i hladi vodom iz fjorda koji se nalazi u njegovoj blizini.

Fasada je sačinjena od škriljavca iz Opdala u centralnoj Norveškoj, od kog je prema Šuverkovim rečima, sačinjena cela država.

"Obično se seče horizontalno i tada izgleda pomalo zamućeno, ali smo ga mi sekli vertikalno tako da vidimo sve slojeve unutar kamena. Između svakog od njih su milioni godina norveške istorije", rekao je arhitekta o svom delu.

Pored prostora za stalne kolekcije koje čini preko 400.000 predmeta, muzej ima i umetničku biblioteku, dva kafića, diskretnu prodavnicu suvenira, amfiteatar, nekoliko soba za konferencije i naravno, depo.

U planu su izložbe američkog slikara Marka Rotka, kao i meksičke slikarke Fride Kalo u 2024. godini.​

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura