Reflektor

Bliži se 44. Salon arhitekture: Prvi put biće dodeljena nagrada "Jelisaveta Načić"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2022

-

13:14

Bliži se 44. Salon arhitekture: Prvi put biće dodeljena nagrada "Jelisaveta Načić"
Bliži se 44. Salon arhitekture: Prvi put biće dodeljena nagrada "Jelisaveta Načić" - Copyright promo

veličina teksta

Aa Aa

Novo, 44. izdanje Salona arhitekture biće održano od 30. marta do 30. aprila 2022. godine pod sloganom "Zaokret". 

Salon je ove godine posvećen aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova. 

U cilju uključivanja različitih perspektiva i šireg promišljanja o ulozi i poziciji struke danas, koncept predstojećeg Salona je osmišljen kroz saradnju Muzeja primenjene umetnosti sa timovima Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD) i projekta PreSalona, posvećenog umrežavanju i razmeni iskustava u nastavnom procesu četiri fakulteta arhitekture i dizajna. 

Osim što će dati sveobuhvatan prikaz savremene nacionalne produkcije, Salon će biti platforma za intenzivnu razmenu misli, ideja i praksi oko centralne problemske teme "Zaokret". 

Žiri 44. Salona arhitekture, u čijem sastavu se nalaze arhitekte: Zoran Dmitrović, Dubravka Đukanović, Slaviša Kondić i Iva Čukić, od 330 radova koji su prijavljeni na konkurs, izabrao je 97 radova za izlaganje i rasporedio ih u kategorije:

  • Arhitektura, 20 radova; 
  • Urbanizam, 2 rada;
  • Zaštita graditeljskog nasleđa, 8 radova; 
  • Virtuelna arhitektura, 2 rada; 
  • Enterijer, 8 radova; 
  • Eksperiment i istraživanje, 18 radova; 
  • Publikacije, 11 i 
  • Arhitektonska kritika, 1. 

Svojevrstan zaokret organizatori Salona su učinili  uvođenjem kategorija Zaštita graditeljskog nasleđa i Virtuelna arhitektura – kao polovima tradicionalnog i savremenog, kao i promenom uslova konkurisanja koja ohrabruje eksperimentalne, istraživačke i studentske radove. 

Izvan konkurencije za nagrade je 10 konkursnih projekata i 17 studentskih radova. Među učesnicima ima autora iz Srbije, Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Na ceremoniji otvaranja, žiri, u navedenom sastavu, kome će se priključiti gošća iz Londona, arhitekta Diana Dina, dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama. Na posebnoj svečanosti (14. aprila) prvi put biće uručena nagrada "Jelisaveta Načić", koju je ustanovilo Žensko arhitektonsko društvo i koja će se dodeljivati i narednih godina.

U sklopu ovogodišnje koncepcije ŽAD je osmislio anketu na koju učesnici i drugi akteri iz struke mogu anonimno da odgovore i tako daju svoj doprinos izložbi i istraživanju. Zajedno sa učesnicima Salona, ali i širom arhitektonskom zajednicom, tragaće se za odgovorima na pitanja: 

  • kakva bi trebalo da bude, a koja je aktuelna društvena uloga arhitektonske i urbanističke struke u Srbiji; 
  • kako se arhitekti odnose prema činjenici da je dugoročno strateško promišljanje izgradnje društva kroz prizmu zajedničkog interesa i dobrobiti izgubilo primat u korist tržišno orijentisane arhitekture; 
  • prepoznaje li se potreba za zaokretom ka vrednovanju stručnih doprinosa u domenima održivosti, cirkularnosti, društvene inkluzivnosti i odgovornosti ili je percepcija uspeha struke zasnovana isključivo na komercijalnoj vrednosti arhitektonskog proizvoda; koliko struka veruje u svoju emancipatorsku, obrazovnu i vizionarsku ulogu i ličnu odgovornost arhitekte; 
  • da li je i koliko važna konsolidacija struke i uspostavljanje konsenzusa oko elementarnih vrednosti: društvena, ekološka i kulturološka održivost, rodna ravnopravnost i društvena inkluzivnost, participacija i transparentnost procesa, multidisciplinarnost, otvorenost i dostupnost, zdravlje i dobrobit, tehnološke inovacije u službi čoveka.

Osmišljen je intezivan prateći program za 44. Salon arhitekture: paneli, radionice i predavanja održavaće se utorkom i četvrtkom od 18 sati, a stručna vođenja kroz izložbu biće sredom u 18 sati i  subotom u 13 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura