Aktuelno iz kulture

Fabrika sa ski stazom na krovu: "Amager brdo" u Kopenhagenu proglašeno za "Zgradu godine"

Komentari

Autor: Architecture Now

24/12/2021

-

09:36

Fabrika sa ski stazom na krovu: "Amager brdo" u Kopenhagenu proglašeno za "Zgradu godine"
Fabrika sa ski stazom na krovu: "Amager brdo" u Kopenhagenu proglašeno za "Zgradu godine" - Copyright profimedia/BIG

veličina teksta

Aa Aa

Fabrika za reciklažu u Kopenhagenu poznata kao "Amager brdo" (Amager Bakke) proglašena je za Zgradu godine na Svetskom festivalu arhitekture. Ova neobična građevina na svom krovu ima veštačku ski stazu, stazu za trčanje, bar, kao i najviši veštački zid za penjanje na svetu.

Sudije godišnjeg festivala, koji je ove godine održan virtuelno, zaključili su da "nas Amager podseća da zgrade mogu biti zabavne".

Fabrika koja ima čak 41.000 kvadratnih metara pretvara otpad u energiju, a takođe služi kao urbani rekreacioni centar i centar za edukaciju o zaštiti životne sredine. 

Tako je izuzetan primer društvene infrastrukture pretvorene u arhitektonsku atrakciju, piše Architecture Now.

Unutrašnji raspored mašina u fabrici napravljen je tako da je krov konstrukcije prirodno strm i ima 9.000 metara dugu ski stazu. 

Među pobednicima u različitim kategorijama predstavljeno je i mnogo drugih interesantnih projekata. Jedan od njih je "Capsule" hostel i knjižara u Kini, koji je dobio nagradu za Enterijer godine.

Nekadašnja kuća sa zidovima od blata, transformisana je u knjižaru i hostel koji može da primi 20 gostiju.

profimedia

 

Projekat je radio biro iz Pekinga "Atelier Tao+C", a žiri je bio impresioniran "jednostavnošću u pretvaranju postojeće zemljane konstrukcije u kompleksan i bogat enterijer". Projekat je takođe pobedio i u kategoriji "Novo i staro - enterijer".

Glavnu nagradu u kategoriji "Kultura - završene zgrade" poneo je Feniks central park u Sidneju, mesto namenjeno za umetnost performansa i vizuelne umetnosti.

profimedia

 

Iza projekta stoje dva ateljea "Durbach Block Jaggers" i "John Wardle Architects", a sudije su pohvalile njegovu "spektakularnu fasadu od cigala". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura