Aktuelno iz kulture

Ostvaren san Dijega Rivere: Konačno izgrađen "Grad umetnosti" u Meksiko Sitiju

Komentari

Autor: El Pais

02/11/2021

-

23:33

Ostvaren san Dijega Rivere: Konačno izgrađen "Grad umetnosti" u Meksiko Sitiju
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

San Dijega Rivere, jednog od najpoznatijih južnoameričkih umetnika i muža Fride Kalo, o izgradnji urbane oaze tradicionalne meksičke umetnosti, konačno je ostvaren 80 godina otkako ga je slikar opisao u svom manifestu.

"Grad umetnosti", kompleks od 6.000 kvadratnih metara, sačinjen od 13 građevina projektovanih prema njegovoj zamisli, otvoren je ovog vikenda u četvrti Kojoakan u Meksiko Sitiju. 

Rivera je u svom manifestu pisanom između 1945. i 1950. naveo da bi želeo da "Grad umetnosti" objedini "školu i umetničku akademiju sa grnčarijom, tkanjem, pletenjem korpi, kamenorezom i svim drugim kreativnim načinima na koje su se izražavali narodi Meksika". Međutim, umetnik je umro 1957. pre nego što su završeni planovi za prvi deo projekta - Anaguakali muzej.

profimedia

 

Riverina ćerka Rut Rivera Marin je 1963. radila sa arhitektama Huanom O'Gormanom i Geribertom Pagelsonom, kako bi sprovela u delo viziju svog oca o "hramu" u Tenočtitlan stilu u kom bi se čuvalo preko 2.000 radova iz njegove kolekcije prehispanske umetnosti, koji je danas Anaguakali muzej. Njegov naziv znači "kuća okružena vodom" na jeziku astečkog naroda, a elemente dizajna pozajmio je od drevnih piramida iz Srednje Amerike i predratne američke arhitekture.

Rivera je zamislio Anaguakali kao samo jedan deo šireg kulturnog centra "Grada umetnosti", koji je primarno izgrađen od tamnih vulkanskih stena. Projekat su dovršile arhitekte, otac i sin Maurisio i Manuel Roča, čija je firma "Taller de Arquitectura" pobedila na tenderu.

Tim se blisko držao Riverinog originalnog dizajna, koji je bio prilagođen prirodnom orkuženju parcele na kojoj je planirana gradnja "Grada umetnosti". Tako se novi kompleks uzdiže i spušta na neravnom terenu.

profimedia

 

"Ideja je da kao u prekolumbijskim gradovima, građevine budu međusobno povezane", rekao je Roča u intervjuu za meksički El Pais.

"Ono što pokušavamo da uradimo je da prevedemo Riverinu i O'Gormanovu ideju u savremeni jezik. Građevine čine zidovi od vulkanskog kamena, a uz nove tehnologije koje koristimo, građevine kao da plove u nekoj vrsti mora lave", dodao je arhitekta.

Izgradnja je trajala šest godina i koštala 960.000 dolara, a obuhvatila je biblioteku, višenamenske prostorije za istraživanje i stvaranje umetničkih dela, šetalište i prostor u kom će se čuvati preko 50.000 artefakata i umetničkih dela iz prehispanskog perioda iz Riverine kolekcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura