Planeta

Spomenik Kolumbu u Meksiko Sitiju biće zamenjen statuom domorotkinje

Komentari

Autor: CNN

07/09/2021

-

19:21

Spomenik Kolumbu u Meksiko Sitiju biće zamenjen statuom domorotkinje
Statua Kristofera Kolumba u Meksiko Sitiju - Copyright Tanjug AP/Marco Ugarte

veličina teksta

Aa Aa

Statua Kristofera Kolumba koja je uklonjena prošle godine sa trga u Meksiko Sitiju neće biti vraćena na to mesto, istakli su zvaničnici.

Umesto njegove statue, biće postavljena statua domorotkinje kako bi se odala počast starosedeocima Meksika, rekla je Klaudija Šejnbaum, gradonačelnica grada, prenosi CNN.

Ona je odluku objavila u subotu na Dan domorotkinja i istakla da se nasleđe italijanskih kolonizatora posmatra kroz dve vizije: jednu koja je evrocentrična, i drugu koja priznaje da su civilizacije postojale u Americi mnogo pre dolaska Kolumba.

“Dužni smo starosedeocima i postojimo zbog njih, rekla je gradonačelnica i dodala da je to istorija njihove zemlje i domovine. 

Bronzana statua Kristofera Kolumba se nalazila u Paseo de la Reforma, glavnoj aveniji Meksiko Sitija od kasnog 19. veka. 

U oktobru 2020. zvaničnici su je uklonili sa postolja zbog restauracije, ali su svesni da je njegova zaostavština ostala zapamćena. 

Šejnbaum i predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador su sugerisali u to vreme da je statua uklonjena kako je demonstranti ne bi oštetili, prenela je Al Džazira.

Ona je oštećena u protestima 1992. godine kada je obeleženo 500 godina od dolaska Kolumba u Ameriku. 

Umesto Dana Kolumba Meksiko 12. oktobra obeležava Dia de la Raza, praznik koji slavi mešovito autohtono i evropsko nasleđe Meksika, kako kaže enicklopedija Britanika.

U čast pretkolumbovskih civilizacija, skulptor Pedro Rejes napraviće statuu žene Olmeka. Taj narod  se smatra za jednu od prvih civilizacija na mestu gde se danas nalazi Meksiko. 

“Veoma je važno da jedan spomenik posvetimo ženama domorodaca jer jedino drevni narodi mogu da nas nauče kako da brinemo o svojoj planeti", istakao je Rejes za meksičke novine El Univerzal. 

Statua Kolumba biće preneta u park Amerika u četvrti zvanoj Polanko. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet