Fokus

"Povucite se na najvišu tačku": Uragan Grejs pogodio Meksiko, vetar duvao i do 200 kilometra na čas

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2021

-

19:40

"Povucite se na najvišu tačku": Uragan Grejs pogodio Meksiko, vetar duvao i do 200 kilometra na čas
Uragan Grejs - Copyright Tanjug/AP/Marco Ugarte

veličina teksta

Aa Aa

Uragan Grejs stigao je danas do Meksika, pa su obilne padavine i jak vetar pogodili obale Meksičkog zaliva, javlja Rojters.

Vetrovi su dostizali brzine i do 200 kilometara na čas, a uragan je klasifikovan kao nivo tri na Safir-Simpson skali od jedan do pet.

Uragan je udario u obalu u blizini letovališta Tokolutla u meksičkoj državi Verakruz u jutarnjim časovima, ali je brzo oslabio kako je išao ka planinskom predelu i postao je tropska oluja do podneva.

Predstavnici civilne zaštite u Verakruzu su rekli da je došlo do nestanka struje, kao i da su oborena brojna drveća.

Video snimak na društvenim mrežama pokazuje štetu koju je uragan učinio zgradama, ali zasad nema izveštaja o povređenima.

Lokalne televizijske stanice prikazale su snimke poplave u glavnom gradu Verakruza, Čalapi, a ulicama su plutali kovčezi pogrebnog preduzeća.

"Povucite se na najvišu moguću tačku"

Lokalne vlasti su takođe navele da se izlila obližnja reka Aktopan, zbog čega je zatvoren autoput.

Državni guverner Kitlahuak Garsija rekao je da će se još nekoliko reka izliti narednih sati i apelovao je na lokalno stanovništvo da se skloni.

"Gde god da se nalazite, povucite se na najvišu moguću tačku, popnite se na hostele", izjavio je Garsija.

Uprava međunarodnog aerodroma u Meksiko sitiju otkazala je neke letove zbog uragana, a iz državne elektrodistribucije su rekli da je oko 565.000 domova ostalo bez struje.

Meteorolozi predviđaju da će sutra u Meksiku da padne do 30 centimetara kiše u istočnom i centralnom Meksiku i do 45 centimetara lokalno.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je građane pet država da potraže sklonište.

On je na Tviteru potvrdio da su angažovane hiljade pripadnika snaga civilne zaštite, Ministarstva odbrane i mornarice, kao i državna elektrodistzribucija.

"Molim ljude iz regiona Verakruz, Puebla, San Luis Potosi, Tamaulipas i Hidalgo da potraže utočište na višoj nadmorskoj visini, kod rodbine ili u skloništima koja su obezbeđena", poručio je Lopez Obrador.

Ranije ove nedelje, uragan Grejs je protutnjao preko meksičke karipske obale, oborao je drveće i prouzrokovao nestanak struje za skoro 700.000 ljudi, ali ljudskih žrtava nije bilo, saopštile su meksičke vlasti.


Uragan Grejs je pogodio i Jamajku i Haiti, koji je stradao i u zemljotresu jačine 7,2 stepena, uz obilnu kišu.

Komentari (0)

Svet