Reflektor

Sve o 43. Salonu arhitekture

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

11:03

Sve o 43. Salonu arhitekture
Sve o 43. Salonu arhitekture - Copyright Muzej primenjenih umetnosti

veličina teksta

Aa Aa
 

Salon arhitekture će po 43. put biti održan od 12. maja do 5. juna u Muzeju primenjene umetnosti pod sloganom "Tačka oslonca".

Ovogodišnja izložba Salona, kao i prethodna se održava u posebnim uslovima uzrokovanim pandemijom, tako da će umesto velikog otvaranja, početak biti obeležen dodelom nagrada uz prisustvo predstavnika žirija i nagrađenih.

Žiri 43. Salona arhitekture čine istaknute arhitekte Vladimir Anđelković, Ognjen Đurović, Nada Jelić, Dejan Miljković i Dejan Todorović i dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale u kategoriji arhitektura, enterijer, urbanizam, eksperiment i istraživanje, publicistika, teorija i kritika arhitekture.

Izabranim sloganom "Tačka oslonca" Salon upućuje na značaj arhitekture u formiranju životne i prostorne sredine urbanih celina, gradova, mesta, sveukupnog prostora, a time i značaj ravnoteže u odnosu novoizgrađenog i postojećeg javnog prostora.

Svaka izložba arhitekture, pa i Salon, može se posmatrati kao neka vrsta tačke oslonca, istina krhka tačka oslonca, između ideala arhitektonske struke i realnosti sadašnjeg stanja arhitekture i urbanizma, navodi se u saopštenju Salona. Čini se da je stari poziv za povratiti grad danas aktuelniji nego ikad.

Od ukupno 232 kandidovanih radova u svim kategorijama u zvaničnu selekciju, selekcioni žiri je uvrstio 129 radova, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 74 rada u šest kategorija (nije bilo radova iz urbanizma i arhitektonske fotografike, a konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade). 

Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture - javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi.

Prateći program Salona koji uvek donosi niz zanimljivih događaja, tema, programa i izložbi i ove godine, nažalost, neće biti održan u punom formatu usled ograničavajućih uslova okupljanja prouzrokovanih pandemijom.

Komentari (0)

Kultura