Aktuelno iz kulture

Operski reditelj Tadija Miletić : Bitno je da u modernizaciji ne izgubimo suštinu iz koje je opera potekla

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

09:56

Operski reditelj Tadija Miletić : Bitno je da u modernizaciji ne izgubimo suštinu iz koje je opera potekla
Operski reditelj Tadija Miletić : Bitno je da u modernizaciji ne izgubimo suštinu iz koje je opera potekla - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je operski reditelj Tadije Miletić koji je govorio o 19. Međunarodnom takmičenju solo pevača "Lazar Jovanović" koje je nedavno održano u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Miletić je istakao da je to "najveće i najznačajnije opersko takmičenje u našoj zemlji".

"Stvarno smo jako srećni što smo dočekali skoro 100 kandidata iz preko 13 zemalja, tako da smo ponovo ispunili očekivanja", rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, takmičenje je etapnog tipa, podeljeno je po kategorijama koje su kombinovano po uzrastu i u skladu sa godinama učenja.

"Imamo mogućnost da ispratimo kandidate od 16. do 33. godine tako da možemo dočekati iste ljude tokom godina, kako napredauju iz faze u fazu, iz kategorije u kategoriju. To je jedna od specifičnosti takmičenja", rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, važno je napomenuti da je u pitanju takmičenje otvronog tipa, koje je najavljivano kao "Besplatni dani opere".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Tako da smo prošle nedelje imali mogućnost da vidimo mnogo ljudi koji su stvarno dolazili u svakom trenutku. Možete doći koliko želite. Imali smo stalne pratioce koji već godinama dolaze", istakao je Miletić.

Duga je lista učesnika takmičenja koji su kasnije ostvarili zapažene karijere, a Miletić je izdvojio Dragoljuba Bajića koji je pobedio 2003. godine, a tu je i solista opere Narodnog pozorišta Sava Vemić koji je nastupio i u Metropoliten operi.

Upitan kako vidi budućnost opere, Miletić je ocenio da "opera neminovno mora ići u korak sa današnjim dobom".

"Jako je bitno da u digitalizaciji i modernizaciji ne izgubimo sami sebe i bit iz koje je opera potekla, a to je elementarni način da neku priču ispričamo i da je kroz fantastičnu muzičku notu podignemo na viši i dublji nivo, koji će nas dotaći", rekao je umetnik.

Miletić je rekao da se nada da i takmičenje "Lazar Jovanović" usmerava mlade generacija "ka nečemu što će biti njihova operska budućnost".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura