Aktuelno iz kulture

Film "Posle zime" zatvara deveti Bašta Fest

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

10:27

Film "Posle zime" zatvara deveti Bašta Fest
Film "Posle zime" zatvara deveti Bašta Fest - Copyright Printscreen YouTube/FAME Solutions

veličina teksta

Aa Aa

Bašta Fest biće zatvoren projekcijom filma "Posle zime" Ivana Bakrača, 3. jula u Open air parku "Borići", nakon dodele nagrada, saopštili su organizatori.

Festival time nastavlja staru tradiciju da, u okviru revijalnog programa, zatvaranje posveti debitantskom ostvarenju koje je po mišljenju Bašta tima obeležilo prethodnu godinu.

Reditelj Ivan Bakrač ističe da su prethodni njegovi filmovi nagrađivani na Bašta Festu.

Plakat

 

"Nakon tih godina kada se festival rapidno razvijao, sada imam tu čast da moj dugometražni debi zatvori ovogodišnji program. Divan je taj osećaj pripadnosti i činjenica da smo i festival i ja kao reditelj zajedno sazrevali. Prošle godine sam bio član žirija, pa može da deluje da prosto nema više funkcije u kojoj mogu da se vratim. Ali Bašta je, zbog svoje posebnosti, festival na koji ću se zauvek vraćati, bilo za to konkretnog povoda ili ne", kazao je Bakrač.

Film "Posle zime" prati pet prijatelja iz malog crnogorskog grada, u svojim kasnim dvadesetim, koji se trude da sačuvaju prijateljstva, iako ih razdvajaju kilometri.

Tokom jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se mladost naglo završsava.

Posle zime, svako od njih mora izgraditi novi svet za sebe.

Svetsku premiijeru film je imao na jednom od najznačajnijih svetskih festivala - internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u okviru takmičarske selekcije East of the West.

Odmah nakon premijere, film je potvrđen za više festivala kao i za bioskopsku distribuciju u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Glavne uloge tumače Momčilo Otašević, Petar Burić, Ana Vučković, Ivona Kustudić, i Maja Šuša.

Scenario i režiju potpisuje Ivan Bakrač, producenti su Ivan Ðurović i Snežana Nikčević, direktor fotografije Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, scenografiju je radila Dragana Baćović, kostime Milena Miljković, a muziku za film pisali su Alen i Nenad Sinkauz.

Bašta Fest održava se ove godine od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, a u takmičarskoj selekciji naći će se 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura