Reflektor

U takmičarskom programu Bašta Festa 25 kratkih filmova iz 16 zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2022

-

12:17

U takmičarskom programu Bašta Festa 25 kratkih filmova iz 16 zemalja
U takmičarskom programu Bašta Festa 25 kratkih filmova iz 16 zemalja - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Takmičarski program 9. Međunarodnog festivala kratkog igranog filma Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, objavljen je nakon razmatranja čak 700 prijavljenih filmova iz svih krajeva sveta a selektorka Maja Šuša izabrala je 25 ostvarenja iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program.

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona.

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: "Zlatna imaginacija" za najbolji film, "Zlatna interpretacija" za najbolju muzku i žensku ulogu, kao i dve specijalne nagrade.

Tu je i nagrada za najbolji film žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru "Zlatna vizualizacija" u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

"Od veoma uspešnih festivalskih hitova, nagrađenih u Kanu, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga kakva je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme", istakla je umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala.

"Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa", dodala je Maja Šuša.

Za ovogodišnju selekciju specifično je da je podeljena u šest blokova: "Ljubav na četiri načina", "Granična područja", "Iz prve", "Tektonske promene", "Ćuti i trpi", "Ta žena".

Predstavljen je i plakat devetog Bašta Festa čiji slogan "Samo dođi" odgovara na sva pitanja oko organizacije i dolaska na festival.

"Program je besplatan, mesta nisu numerisana, priroda je na starom mestu i čeka da na najlepši mogući način proslavimo početak leta. Spremite se za četiri dana filmskog, edukativnog i muzičkog programa na otvorenom", pozivaju organizatori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura