Aktuelno iz kulture

"Leto kada sam naučila da letim" Raše Andrića na festivalu u Malmeu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

15:45

"Leto kada sam naučila da letim" Raše Andrića na festivalu u Malmeu
Sense production - Copyright Sense production

veličina teksta

Aa Aa

Porodični fim "Leto kada sam naučila da letim" Radivoja Raše Andrića imaće međunarodnu premijeru u martu na prestižnom festivalu BUFF u Malmeu. Film je uvršten u takmičarsku slelekciju ovog festivala zajedno sa još sedam ostvarenja i nominovan je za dve nagrade - Nagradu za najbolji film grada Malmea i Nagradu Evropske asocijacije filmova za decu.

"Leto kada sam naučila da letim" trenutno se prikazuje u bioskopima širom Srbije. Ova duhovita, vesela priča, obojena emocijama, u režiji Radivoja Raše Andrića, u bioskope je privukla veliki broj ljubitelja sedme umetnosti. Film je do sada pogledalo više od 35.000 gledalaca.  

Radnja filma prati morske avanture dvanaestogodišnje Sofije na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu. Kroz nova prijateljstva, prve ljubavi, ali i kroz dugo čuvane porodične tajne publika ima priliku da prati Sofiju na njenom nezaboravnom letovanju, ali ujedno i da se poistoveti sa njenim  doživljajima. 

Ovaj film namenjen je svim generacijama i upravo zbog višeslojne priče, u filmu mogu podjednako da uživaju deca, mame, tate, ali i bake i deke. Deca se pronalaze u liku i avanturama mlade Sofije, dok stariju publiku ovaj film vraća u detinjstvo i podseća na neka prošla vremena i zaboravljene vrednosti. 

Sjajnu glumačku ekipu čine talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su joj pružile iskusne kolege Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić.

BUFF Međunarodni Filmski Festival osnovan je 1984. godine i predstavlja jedan od značajnijih Evropskih festivala koji su posvećeni filmovima za decu i omladinu iz svih delova sveta. Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 118 filmova iz 51 države.

Film "Leto kada sam naučila da letim" realizovan je u ko-produkciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku nacionalnih fondova i pan-evropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž.

Scenario je prema istoimenom romanu Jasminke Petrović napisala Ljubica Luković, producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer filma Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura