Aktuelno iz kulture

Zatvoren 15. "Beldocs", nagradu za najbolji srpski film dobio "Bez"

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

22:32

Zatvoren 15. "Beldocs", nagradu za najbolji srpski film dobio "Bez"
FoNet/Zoran Mrđa - Copyright FoNet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Dodelom nagrada na svečanoj ceremoniji u Domu omladine Beograda zatvoren je 15. "Beldocs" festival, a "Grand Prix" festivala, nagradu za najbolji film u okviru srpskog takmičarskog programa, dobio je film "Bez" Luke Papića.

U okviru međunarodnog takmičarskog programa za najbolji film je proglašeno ostvarenje italijanskih reditelja Federika Kamarate i Filipa Foskarinija "Pozni avgust", dok je posebno priznanje žirija u ovoj kategoriji dobila indijska rediteljka Pajal Kapadia za film "Noć potpunog neznanja".

Nagrada za najbolju kameru dodeljena je Srđanu Keči za njegov film "Muzej revolucije", dok je Nagrada za najbolju montažu pripala Jeleni Maksimović za film "Bez". Nagradu za najbolji kratki film festivala žiri je u kategoriji 14 filmova dodelio filmu "Mama, zašto ovde?" tanzanijske rediteljke Nime Ngelime.

Posebno priznanje u ovoj kategoriji žiri je odlučio da dodeli filmu "Aralkum" ukrajinske rediteljke Mile Žluktenko i nemačkog reditelja Daniela Asadi Faezija.

Za najbolji film u okviru "Teen selekcije", mladi žiri je odabrao film reditelja sa Islanda Gudjona Ragnarsona "Podigni lestvicu". Posebno priznanje u konkurenciji Teen filmova dobio je film "Misija" rediteljke Tanie Anderson.

Direktorka "Beldocs" festivala Mara Prohaska Marković je povodom zatvaranja ovogodišnjeg festivala izjavila da je "Beldocs" uvek bio orijentisan ka publici.

"Mnogo smo srećni da se ona vratila u bioskope. Iznenadili su nas neki filmovi koje je publika prepoznala i nagradila punim salama. Ukazali smo gostoprimstvo velikom broju autora i filmskih profesionalaca iz celog sveta. Više od 170 gostiju koji odlaze svojim kućama prezadovoljni uz komentare da je divna atmosfera na festivalu, da sve ide glatko "kao švajcarski sat, ali sa balkanskim šarmom", rekla je ona.

"Prikazali smo 112 najboljih dokumentarnih filmova i XR sadržaja iz celog sveta, dodelili nagrade najboljim filmovima i projektima, posvetili specijalni program Žena protiv sistema osnaživanju žena, Beldocs Teen mladima, organizovali retrospektive i master klasove velikana jugoslovenskog filma Karpa Godine i Želimira Žilnika", dodala je.

Kako je navela, priređen je i komemorativan događaj u pomen na litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa koji je brutalno ubijen u Marijupolju u Ukrajini, u aprilu ove godine, uz prikazivanje njegovog filma "Mariupolis" iz 2016.

"Festival smo zatvorili ukrajinskim filmom, jer smo želeli da damo podršku partnerima i filmmejkerima koji se bore za život i ne prestaju da snimaju u ovim strašnim vremenima imajući u svesti pouke dokumentarizma da se tokom vanrednog stanja sastav društvenog poretka može razotkriti na neočekivane načine", rekla je Prohaska Marković.

"Beldocs" je ugostio preko 170 gostiju iz inostranstva: reditelje, producente, kao i predstavnike svetskih kompanija prodaje filmova, festivala, televizija, VoD platformi, nacionalnih filmskih centara, strukovnih organizacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura