Aktuelno iz kulture

Otvoren 15. Beldocs festival: Više od 100 dokumentaraca u 12 programa

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2022

-

22:05

Otvoren  15. Beldocs festival: Više od 100 dokumentaraca u 12 programa
Otvoren 15. Beldocs festival: Više od 100 dokumentaraca u 12 programa - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Svečanom ceremonijom u Domu omladine Beograda otvoren je 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2022, a od večeras pa do 18. maja, tokom osam festivalskih dana, publika Beldocsa imaće priliku da premijerno u Srbiji odgleda više od 100 dokumentarnih filmova raspoređenih u 12 programskih celina.

Festival je otvorio film "Muzej revolucije" Srđana Keče, nastao u koprodukciji sa Hrvatskom i Češkom Republikom, koji je deo selekcije Srpskog takmičarskog programa.

Uz Keču, autora filma posvećenog nikada završenom projektu iz 1961. godine koji je predviđao izgradnju velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, dobrodošlicu posetiocima ovogodišnjeg Beldocsa poželeli su nagrađivani autori sa prethodnih izdanja festivala: Ivan Mandić, Marta Popivoda, Ivan Marković, Vanja Kovačević, Dušan Čavić, Dušan Šaponja, Dragan Nikolić, Mladen Kovačević i Marija Stojnić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 


„Već 15 godina postojimo i rastemo kao festival i kao organizacija i 15 godina smo posvećeni hrabrim, autentičnim i kreativnim filmovima, filmovima koji ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, koji podstiču na promišlljanje sveta i koji zbližavaju ljude“, rekla je tom prilikom direktorka festivala Beldocs Mara Prohaska Marković.

Prošle godine Beldocs je u saradnji sa festivalom Docudays iz Kijeva organizovao program fokusa na savremeni ukrajinski dokumentarni film.

"Ove godine je u planu bilo da mi idemo u Kijev, ali nažalost dogodila se invazija na Ukrajinu“, rekao je umetnički direktor festivala Marko Grba Sing i dodao da bi želeo da poruči "da mislimo na naše prijatelje u Kijevu, kao i na čitav ukrajinski narod koji prolazi kroz strahote razaranja".

Igor Stanojević, selektor festivala pozdravio je publiku i rekao da mu je pre svega drago što ih vidi večeras.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 


"U Beogradu često čujete razgovore o tome koji je najbolji festival i na kojem festivalu se prikazuju najbolji filmovi. Ali, čak i za mene kao selektora je jedna stvar još bitnija, a to ste svi vi i svi mi ovde zajedno, jer Beldocs može i treba da bude mesto na kojem možemo zajedno da maštamo i zajedno da stvaramo. A, da! Imamo i najbolje filmove", rekao je on.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Beldocs 2022 predstavlja presek savremenog dokumentarnog filma na svetskom nivou stoga program i ove godine okuplja ostvarenja autora nagrađivanih na međunarodnim festivalima okupljenih oko zajedničke vrednosti - da autentičnim viđenjem sveta utiču na svet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura