Aktuelno iz kulture

Specijalni program 15. Beldocs festivala: Žena protiv sistema

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2022

-

07:37

Specijalni program 15. Beldocs festivala: Žena protiv sistema
Promo/BELDOCS/Vasilchikov - Copyright Promo/BELDOCS/Vasilchikov

veličina teksta

Aa Aa

Srpskom premijerom filma "Muzej revolucije" nagrađivanog autora Srđana Keče večeras će u 19.30 sati u Domu omladine biti otvoren jubilarni 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

Tokom sedam dana, od 11. do 18. maja, publika će imati priliku da pogleda više od 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih celina.

Uloga filmske industrije u postizanju rodne ravnopravnosti biće jedna od centralnih tema specijanog programa "Žena protiv sistema" jednog od najvećih dokumentarnih filmskih festivala u ovom delu Evrope. 

"Filmske autorke, posebno u dokumentaristici, danas su među najsmelijim stvaraocima koji pomeraju granice ove umetnosti. Danas žene svojim hrabrim glasovima svakodnevno osvajaju slobodu, krčeći put ka rodnoj ravnopravnosti. Zato smo ove godine naš specijalni program Beldocs festivala posvetili razbijanju rodnih stereotipa, podržavajući ravnopravnost žena u filmskoj industriji, ali i našem društvu",  izjavila je Aleksandra Vušurović, urednica Beldocs specijala.

Prema rečima Vušurović, od prikazivanja žena u holivudskim filmovima, plesnog tima za žene preko 60 godina iz Floride, nesvakidašnjeg života jedne žene u artičkoj tundri, do borbe košarkaškog tima devojčica, filmovi u programu "Žena protiv sistema" daju podršku ženama i razbijaju rodno zasnovane stereotipe.

"Imajući na umu veliki uticaj koji film ima na društvo u celini, od izuzetne je važnosti što ovogodišnji festival u fokus stavlja autentične ženske glasove i žensku perspektivu. Verujem da će gledaoci i gledateljke izači iz bioskopskih sala inspirasani i ohrabreni da sami pokrenu neke promene u svom okruženju", kaže Milana Rikanović, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji, uz čiju se podršku, zajedno sa Misijom OEBS, program i realizije na festivalu Beldocs.

Nakon projekcija, biće održana serija panel diskusija sa autorkama, aktivistkinjama, kao i stručnjacima iz raznovrsnih oblasti, sa ciljem produbljivanja tema koje filmovi pokreću.

Program "Žena protiv sistema"

Seks-Kamera-Moć (Brainwashed: Sex-Camera-Power) nezavisne američke rediteljke Nine Menkes (Nina Menkes) predstavlja autorkino preispitivanje odnosa između filmskog jezika i kulture mizoginije.

Promo/BELDOCS/Hugo Wong

 

Zasnivajući priču na sopstvenom predavanju "Sex & Power: The Visual Language of Oppression", Menkes nas upoznaje sa rodnim politikama na osnovu kojih nastaje jedan kadar.

Referišući na 175 filmskih inserata iz različitih svetskih i holivudskih filmova, ona tvrdi da je  seksistički filmski jezik u direktnoj vezi sa seksualnim uznemiravanjem žena, kao i diskriminacijom pri zapošljavanju. Pored toga što informiše, ovo ostvarenje budi osećaj gorčine i nepovratno menja način gledanja i stvaranja filmova.

Devojke iz kalendara (Calendar Girls) je plesni dokumentarac rediteljskog dua koji dolazi iz sveta plesa i muzike Marie Luavid (Maria Loohufvud) i Lava Martinsena (Love Martinsen).

Promo/BELDOCS/LoveMartinsen

 

Prateći plesni tim iz Floride koji sačinjavaju žene iznad šezdeset godina, film razbija konvencionalnu sliku "stare dame" istražujući dubinsku ljudsku potrebu za kreativnošću i prijateljstvom.

Biti devojka iz kalendara zahteva posvećenost i strast, ali pruža trideset sestara koje čuvaju leđa. Biti devojka iz kalendara znači ostaviti probleme kod kuće i plesati, ali i suočiti se sa promenama i odvažiti se na testiranje odnosa. Ovo nesvakidašnje ostvarenje o starosti i strasti poziva nas da zaplešemo od srca, pre nego što bude prekasno.

F@ck This Job, ruske rediteljke Vere Kričevske (Vera Krichevskaya) prati ubrzani uspon i pad TV kanala Dožd, jedine nezavisne stanice u Rusiji koja je sve do početka marta 2022. uspevala da preživi Putinov režim.

Priča je centrirana oko osnivačice Nataše koja okuplja tim posvećenih novinara i kreće u desetogodišnju borbu za slobodu. Kada se nađu na meti vlade, Nataša postaje "strani agent" u sopstvenoj zemlji. Ovo ostvarenje oslikava političku situaciju zemlje, i strmoglavi pad od stanja poluslobode do totalne izolacije.

Jabuka i dve trešnje (Apple and Two Cherries) domaće autorke Mine Petrović prati mladu slovačku vajarku Katku iz Košica. Baveći se pitanjem položaja umetnica u Slovačkoj, ona dolazi u dodir sa sopstvenim istinama, a  svoja bolna traumatična iskustva preobražava u skulpture.

Promo/BELDOCS

 

Podigni lestvicu (Raise The Bar) islandskog reditelja i  glumca Gudžona Ragnarsona (Guðjón Ragnarsson) priča je o devojčicama koje razbijaju društvene i kulturne barijere.

Promo/BELDOCS

 

Ženski košarkaši tim pohađa intenzivan i kontroverzan program treninga, pod vođstvom neobičnog trenera koji im neprestano "podiže lestvicu". Tim postiže izvrsne sportske rezultate, a devojke rastu u jake, samostalne individue spremne da promene svet. Ipak, pitanje sa kojim nas film suočava je: "Koliko je svet spreman na promenu?"

Život Ivane Japtune (Life of Ivanna) Renata Boraja Serana je priča o 26-godišnnjoj majci petoro dece koja živi u severozapadnom Sibiru. Suočena sa ubrzanim klimatskim promenama koje prete da joj unište dom, ona odlučuje da napusti tradicionalni način života i emigrira u grad.

Promo/BELDOCS

 

Pored supruga, nasilnog alkoholičara, prinuđena je na samostalnu borbu, a zarad sopstvene dece Ivana uzima život u svoje ruke. Ovaj dokumentarni film portretiše mladu ženu koja prkosi stereotipima, ali i dekadenciju tradicionalnih patrijarhalnih vrednosti u okruženju gde je život sam po sebi izazov.

Tri panel diskusije inspirisane ovim filmovima otvoriće važne teme, kao što su: uloga filmske industrije u održavanju postojećih odnosa moći (Žena - Kamera - Moć: Feministička kritika filma), borba za slobodu medija (Novinarstvo na udaru sistema: Lekcije televizije Dožd) i borba za rodnu ravnopravnost tokom odrastanja (Igraj svoju igru: Jednake i slobodne u odrastanju).

Beldocs festival će ove godine biti održan na čak sedam lokacija u Beogradu: Dom omladine Beograda, Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Art bioskop Kolarac, Bioskop Balkan), kao i online preko vimeo servisa.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajnama bioskopskih dvorana i online, putem sajta Beldocs.rs.

Komentari (0)

Kultura