Aktuelno iz kulture

Jubilarni 15. Beldocs: Više od 100 najboljih dokumentarnih filmova današnjice uz podršku ukrajinskim umetnicima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2022

-

13:35

Jubilarni 15. Beldocs: Više od 100 najboljih dokumentarnih filmova današnjice uz podršku ukrajinskim umetnicima
Beldocs konferencija - Copyright Vidoje Manojlović

veličina teksta

Aa Aa

Hrabri i autentični filmovi najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca iz celog sveta biće prikazani u okviru jubilarnog 15. Beldocs-a, jednog od vodećih dokumentarnih filmskih festivala u ovom delu Evrope.

Beldocs festival biće održan od 11. do 18. maja u Beogradu, a najavljen je kao inspirativno mesto koje deli strast ka filmovima.

"U susret jubilarnom 15. Beldocs-u, radujemo se što ćemo ove godine imati neke od najiščekivanijih dokumentarnih filmova. Program će obuhvatati 12 programskih celina, a premijerno u našoj zemlji, prikazaćemo više od 100 najboljih dokumentarnih filmova današnjice. Prikazaćemo nagrađivane dokumentarne filmove nekih od najsmelijih filmskih stvaralaca koji danas rade širom sveta. Osim filmskih projekcija organizovaćemo niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodelićemo novčane nagrade za razvoj budućih filmova", izjavila je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocs festivala.

Direktorka Beldoksa ističe i da ove godine žele da projekcijama ukrajinskih filmova daju podršku kolegama i partnerima u Ukrajni.

"Neki od njih i dalje snimaju u Ukrajini i tragično stradaju snimajući", dodala je Mara Prohaska Marković.

Ulaznice za festival od sutra (20. april) se mogu kupiti putem sajta Beldocs, a prema rečima umetničkog direktora festivala - očekuje se publika i iz regiona.

"Očekujemo domaću, ali i publiku iz regiona, a uz sve parteće sadržaje i naš program sigurni smo da će za svakog posetioca Beldocs 2022 biti jedinstveno iskustvo", izjavio je Marko Grba Singh, umetnički direktor Beldocs festivala.

Igor Stanojević, selektor Beldocs festivala, podseća da filmove sa ranijih izdanja festivala zainteresovani mogu pronaći na sajtu putem Beldocs+ VOD platforme, kao i sve informacije o fimovima i autorima koji su u ovogodišnjoj selekciji.

"Pozivamo sve da nam se pridruže, jer mi verujemo u moć dokumentarnih filmova. Kreativnih dokumentaraca koji inspirišu ljude da veruju u promenu", poručio je Stanojević na današnjoj konferenciji za medije.

U okviru programa Prime Time biće prikazani nekih od najiščekivanijih dokumentarnih filmova u svetu za ovu godinu: "Babin Jar. Kontekst" i film "Gospodin Landsbergis" (Sergei Loznitsa), "JFK: S druge strane ogledala" (Oliver Stone), "Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu" (Robert B. Weide, Don Argott), "Roselinijevi" (Alessandro Rossellini, Lorenzo d'Amico de Carvalho), "Kad cveće ne ćuti" (Andrei Kutsila), "Enio Morikone" (Giuseppe Tornatore), "Kako postati Žak Kusto" (Liz Garbus), "Zidovi puni snova" (Amélie van Elmbt, Maya Duverdier), "Jackass Forever" (Jeff Tremaine), "Uzdizanje" (Jessica Kingdon), "Slikar" (Oliver Hirschbiegel), "Sabaja" (Hogir Hirori), "Mucenbaher" (Ruth Beckermann), "Bob Pljuca - Mi Ne Volimo Ljude" (Cesar Cabral), "Nik Kejv: Barem za to znam da je istina" (Andrew Dominik) i "Vidimo se u petak Robinsone" (Mitra Farahani).

U okviru domaćeg takmičarskog programa biće predstavljeni novi autori koji nude svežu perspektivu i inventivne stilove, a posetiocima festivala imaće mogućnost da upoznaju nove glasove srpskog dokumentarnog filma.

U Domu Omladine biće održane dve svetske premijere, dve regionalne, kao i jedna srpska premijera.

Ovogodišnju selekciju čini sedam dokumentarnih filmova među kojima su i dva kratkometražna ostvarenja. Uz film "Bez" Luke Papić, domaću takmičarsku selekciju čine još: "Muzej revolucije" (Srđan Keča), "Pejzaži panonske paprati" (Marko Cvejić), "Ruku mojeju" (Koštana Banović), "Prilagođeni" (Dejan Petrović), "Jabuka i dve trešnje" (Mina Petrović) i film "Proleće" (Viktor Horvat).

Preporuka za vas

Filmska verzija brodvejskog mjuzikla "Američka utopija" sa potpisom Spajka Lija na Beldocsu

Komentari (0)

Kultura