Aktuelno iz kulture

Muzej revolucija otvara Beldocs: Poetski dokumentarac o postjugoslovenskim društvima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2022

-

15:20

Muzej revolucija otvara Beldocs: Poetski dokumentarac o postjugoslovenskim društvima
Muzej revolucija otvara Beldocs: Poetski dokumentarac o postjugoslovenskim društvima - Copyright Beldocs/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarni 15. Beldocs festival otvoriće poetski dokumentarac, "Muzej revolucije", nagrađivanog autora Srđana Keče, 11. maja u Domu omladine Beograda.

Film kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat izgradnje velikog muzeja u Beogradu, u slavu revolucije naroda Jugoslavije.

"Čast mi je da ovaj film otvara Beldocs, festival koji već godinama unazad neguje program pun filmskih dragulja i jača vezu dokumentarnog filma u Srbiji sa regionalnom i svetskom scenom", kaže Srđan Keča.

Prema njegovim rečima, premijera "Muzeja revolucije" u Srbiji je za njega poseban događaj.

"Nadam se da će publika u filmu pronaći jedan novi pogled na Beograd i na naše društvo, kao i bliskost sa životima koji su u njemu prikazani", izjavio je autor filma i dodao:

"Ovaj film se rodio iz želje da ispričam parabolu o životu u strukturi sačinjenoj od prekinutih snova i ideja. Za mene to predstavlja suštinsko iskustvo postjugoslovenskih društava, ubrzano uključenih u neoliberalni proces i vrtoglave nivoe nejednakosti. Film se fokusira na one koje je taj proces ostavio najranjivijim i pronalazi ih u tami prostora Muzeja revolucije, koji pokreće alegorijski nivo priče."

Direktorka festivala Beldocs Mara Prohaska Marković kaže da organizatore raduje što će dugo iščekivana domaća premijera filma "Muzeja revolucije" biti upravo na Beldocs festivalu.

"U okviru našeg programa, predstavljamo autore koji nude svežu perspektivu i inventivne stilove, među kojima je i Srđan Keča. Posetiocima festivala nudimo mogućnost da upoznaju nove glasove srpskog dokumentarnog filma. Premijere domaćih dokumentarnih filmova na Beldocs festivalu prikazuju ideje, ljude i događaje koji oblikuju našu stvarnost", dodala je direktorka festivala.

Ovaj poetski dokumentarac kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat arhitekte Vjenceslava Richtera.

Reč je o planu izgradnje velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, ali vizija sa početka 60-ih nikada nije odmakla dalje od izgradnje podruma. Danas, 60 godina kasnije taj zapušteni prostor naseljavaju društveni izopštenici kasnog kapitalizma.

Priča prati devojčicu i njenu majku koje za život zarađuju čisteći šoferšajbne. U vlažnoj, mračnoj zgradi, "podrumu revolucije", živi i starica sa kojom devojčica gradi blizak odnos. Na obodu grada koji se ubrzano transformiše, tri žene nalaze utočište jedna u drugoj. Portretišući odrastanje unutar napuštenih ruševina utopijskog projekta, film istražuje odnos kolektivnih i individualnih snova, način na koji krah prvih nagriza druge, postavljajući pitanje o mestu na kom ti snovi i dalje žive.

Film je imao svetsku premijeru na IDFA festivalu u Amsterdamu (Holandija), gde je uvršten među dvanaest filmova nominovanih za nagradu Best First Feature (Najbolji prvi dugometražni film).

Prikazan je i na festivalima Human Rights Film Festival 2021 u Zagrebu, Hrvatska i filmskom festivalu u Trstu (Trieste Film Festival 2022), a za sada je selektovan i na čuvenom ovogodišnjem filmskom festivalu Hot Docs 2022 (Toronto, Kanada), kao i Crossing Europe 2022 (Linz, Austrija), Jean Rouch International Film Festival (Pariz, Francuska), te The Guadalajara International Film Festival (Gvadalahara, Meksiko).

Scenarista, reditelj i direktor fotografije ovog dugometražnog dokumentarnog filma je Srđan Keča, koji je uz Vanju Jambrović i producirao film.

Montažerka filma je Hrvoslava Brkušić, muziku potpisuje Hrvoje Nikšić, a dizajn zvuka Jakov Munižaba. Film je realizovan u okviru producenatskih kuća Uzrok (Srbija), Restart (Hrvatska) i ko-produkcijskih kuća Hrvatska radiotelevizija (Hrvatska), Al Jazeera Documentary Channel (Katar) i Nutprodukce (Češka).

Srđan Keča je autor zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca "Pismo ocu" (2011), "Miraž" (2012), i "Flotel Evropa" (2015).

Jubilarni 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2022, koji će biti održan od 11. do 18. maja na sedam lokacija u Beogradu, predstaviće premijerno u našoj zemlji više od 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih celina.

Karte će uskoro biti u prodaji i onlajn putem beldocs.rs sajta.

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, osnovan je 2008. godine. Na festivalu se dodeljuje šest nagrada u četiri takmičarska programa.

Osim filmskih projekcija, tokom trajanja festivala se organizuje i niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova.

Svake godine, Beldocs okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema i član je Asocijacije dokumentarista Evrope.

Komentari (0)

Kultura