Aktuelno iz kulture

Beldocs: Dokumentarac Olivera Stouna o Džonu Kenediju uskoro pred beogradskom publikom

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

12:08

Beldocs: Dokumentarac Olivera Stouna o Džonu Kenediju uskoro pred beogradskom publikom
Beldocs: Dokumentarac Olivera Stouna o Džonu Kenediju uskoro pred beogradskom publikom - Copyright Prinstscreen YouTube/Madman Films

veličina teksta

Aa Aa

Petnaesti Beldocs festival biće održan od 11. do 18. maja u Beogradu, na kome će se u 12 programskih celina, premijerno u Srbiji, prikazati više od 100 najboljih dokumentarnih filmova današnjice, saopštila je direkcija festivala.

Direktorka Beldocs festivala Mara Prohaska Marković, istakla je da je veoma ponosna da su u timu za 15 godina kontinuirano rasli kao festival i organizacija.

"Ove godine, želimo posebno da privučemo novu publiku, jer znamo da uzbuđenje i strast ka smelim, autentičnim i kreativnim filmovima koje delimo, može da bude inspirativno za mnoge ljude. Imajući u vidu da je, žanrovski gledano, dokumentarni film jedan od najbrže rastućih u produkcionom smislu, sigurni smo da ćemo ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo", izjavila je Prohaska Marković, direktorka jednog od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope.

Privatna arhiva

Marko Grba Singh

Umetnički direktor Beldocs festivala - reditelj Marko Grba Singh, napominje da su u ekipi organizacije posvećeni pronalaženju najboljih aktuelnih filmova, novim medijima i tehnologijama, upoznavanju sa vrhunskim autorima, umrežavanju filmskih stručnjaka, razvoju novih filmova.

"Želimo da, razvijanjem novih filmskih stvaralaca i autorskih izraza, utičemo na budućnost i da napravimo razliku u našem društvu. Radujemo se predstojećem jubilarnom Beldocs festivalu, koji je jedinstvena prilika da se premijerno u našoj zemlji pogledaju najbolji dokumentarci iz celog sveta", izjavio je Marko Grba Singh.

Iz direkcije otrkivaju da je pokrenuta nova, regionalna Vod (Video on demand) platforma "Beldocs + " na kojoj su dostupni dokumentarni filmovi sa ranijih izdanja festival putem sajta .

Poziv za prijave projekata filmskih reditelja otvoren je do sutra, 15. marta.

U okviru "Industry" aktivnosti biće održane radionice "Beldocs in Progress" i "Beldocs Kids&Youth" za razvoj projekata namenjenih mladima.

Biće realizovana i "XR akademija", trodnevna radionica za razvoj projekata iz 13 zemalja, nakon kojih se dodeljuju novčane nagrade za filmske projekte za razvoj budućih filmova i organizuju sastanci sa predstavnicima fondova, televizija, VoD platformi, producentskih kuća.

Od filmova na festivalu, direkcija izdvaja dokumentarac "JFK Revisited: Through The Looking Glass" u režiji čuvenog Olivera Stouna.

Film prati istragu ubistva američkog predsednika Džona Kenedija i iznosi mnoga dokumenta i svedočanstva koja potvrđuju da iza ubistva Kenedija stoji američka obaveštajna služba, CIA.
Američki reditelj se ovom tematikom bavio i u izvanrednom tročasovnom igranom filmu "JFK" (1991) od pre više od 30 godina, gde je glavni glumac bio Kevin Kostner.

Takođe preporučuju i dva filma ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice: "Babi Jar. Kontekst" i "Gospodin Landsbergis".

Prvi film prati nacistički masakr 30 hiljada Jevreja tokom samo tri dana septembra 1941, dok je drugo ostvarenje o "pevajućoj revoluciji" u Litvaniji na putu ka nezavisnosti od Sovjetskog Saveza i njenom glavnom protagonisti Vitautasu Landsbergisu.

Naslov "Zidovi puni snova" u režiji Ameli van Elmt i Maje Diverdije, prikazuje završetak dugog luksuznog renoviranja legendarnog hotela "Čelsi", čuvene oaze kontrakulture šezdesetih godina 20. veka i raja za poznate umetnike - Pati Smit, Dženis Džoplin i druge.

Beldocs se održava svake godine tokom maja u Beogradu, uz podršku Evropske unije, kroz program "Kreativna Evropa", potprogram MEDIA.

Osnovan je 2008. godine, podeljen u 12 programskih celina, sa 100 premijernih projekcija na svakom izdanju, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikaziju na više od sedam lokacija, a dodeljuje se šest nagrada u četiri takmičarska programa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura