Reflektor

Dokumentarac o Kenediju premijerno u Kanu: Postojao je motiv, Džon je želeo da razbije CIA na paramparčad, tvrdi čuveni Oliver Stoun

Komentari

Autor: The Hollywood Reporter

07/07/2021

-

23:13

Dokumentarac o Kenediju premijerno u Kanu: Postojao je motiv, Džon je želeo da razbije CIA na paramparčad, tvrdi čuveni Oliver Stoun
Dokumentarac o Kenediju premijerno u Kanu: Postojao je motiv, Džon je želeo da razbije CIA na paramparčad, tvrdi čuveni Oliver Stoun - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od trideset godina nakon što je objavio svoj čuveni politički triler "JFK" o ubistvu Džona Kenedija, koji je podstakao sumnje da je ubistvo Džona Kenedija bilo državni udar s predumišljajem, reditelj Oliver Stoun boravi u Kanu gde će premijerno biti prikazan njegov novi dokumentarac sa dosad neobjavljenim podacima o smrti čuvenog američkog predsednika.

Uprkos protivljenju mnogih, "JFK" u produkciji Vorner brosa postao je veliki hit i zaradio preko 205 miliona dolara širom sveta, kao i osam nominacija za Oskara. Što je Stounu još važnije, podstakao je američki Kongres da donese Zakon 1992. godine koji je zahtevao da se oko pet miliona strana dokumenat u vezi sa atentatom presele u Nacionalnu arhivu i da postanu javni do 26. oktobra 2017. godine. Bivši predsednik Tramp obavezao se da će objaviti ostatak dokumenata, ali je onda bez objašnjenja promenio mišljenje.

"Tramp je misteriozan čovek. Siguran sam da je bio pod nekim pritiskom. Sećate li se one izjave senatora Čaka Šumera? 'Tramp, nemoj da se zaje*avaš sa CIA inače će te uništiti'?", kaže Stoun, koji je u međuvremenu uspeo da prikupi dovoljno materijala da se vrati ovoj temi.  Novi dokumentarac zove se "JFK Revisited: Through the Looking Glass" i prodaje se preko servisa "Altitud", a svetsku premijeru imaće na Kanskom festivalu.

"Počeli smo sa ovim filmom pre dve ili tri godine. Objavljeno je đavolski mnogo detalja (zbog pomenutog zakona), o kojima mediji nisu pisali. Postoji rupa u sećanju kad je reč o Kenediju. A ja, pre nego što napustim ovu scenu, želim da otkrijem sve što znam o ovom slučaju. Ne mogu smestiti sve što znam u ovaj dokumentarac, ali mogu složiti mnogo činjenica za koje se saznalo posle filma (1991.) kao i da utvrdimo neke činjenice iz tog filma, jer su ga mnogi napadali", rekao je Stoun za Holivud reporter.

Reditelj koji trenutno boravi u Kanu zbog premijere dokumentarca, smatra da je važno da mlađe generacije znaju istinu o Kenedijevom ubistvu, zato što je "Amerika podeljena".

profimedia

 

"Izgubili smo osećaj šta smo mi kao zemlja i postoji ogromna rasna podeljenost. Ovo se može uporediti sa 1963. godinom. Postojao je motiv da ubiju Kenedija, jer je on menjao previše stvari. Bio je reformator, hteo je da razbije CIA na paramparčad, hteo je da se povuče iz Vijetnama i da ublaži odnose s Rusijom, mirio se s Kubom... To su bile stvari koje su mnogi istoričari poricali. Nisu svi istoričari zaista gledali dokumentaciju. A dokumentacije ima mnogo", kaže Stoun i dodaje da pošto izobilje podataka koje je pronašao ne može da stane u festivalsku verziju, planira da objavi i četvoročasovnu verziju dokumentarca.

Stoun kaže da mu se Džeki Kenedi nikada nije obratila kada je reč o toj temi, ali da mu je pisala nakon objavljivanja ratnog filma "Vod" koji joj se dopao. Čak ga je pozvala u posetu, a imao je priliku da večera i sa Džonom Kenedijem Mlađim.

"Imao određene sumnje. Zašto bi me inače pozvao na večeru i pitao me šta mislim o onome ili ovome? Vidim ga kao Hamleta. Hamlet oseća da nešto nije u redu, ali ne može ništa da uradi", kaže reditelj.

Upitan da li se sada bavi isključivo dokumentarcima, odgovara: "Nažalost, da, ali sam zadovoljan time. Radio sam gotovo godinu dana na dokumentarcu o nuklearnoj energiji. A i posao sa filmovima je na neki način mrtav. Nije zapravo živ, zar ne? Ne mislim da bi 'JFK' objavio bilo koji veći studio danas", rekao je reditelj.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura