Aktuelno iz kulture

Reditelj filma "Sava" o Miri Furlan: Njena naracija je s jedne strane glas prirode, a s druge ljubavno pismo regionu

Komentari

Autor: 24sedam, Mona Cukić

12/09/2021

-

14:17

Reditelj filma "Sava" o Miri Furlan: Njena naracija je s jedne strane glas prirode, a s druge ljubavno pismo regionu
Reditelj filma "Sava" o Miri Furlan: Njena naracija je s jedne strane glas prirode, a s druge ljubavno pismo regionu - Copyright Beldocs Promo, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od poslednjih projekata Mire Furlan, dokumentarni film "Sava" u kom je legendarna glumica pozajmljivala glas reci Savi, prikazan je sinoć na Beldoksu. 

Ovo ostvarenje britanskog reditelja Metjua Somervila predstavlja putovanje dugo 990 km i vodi kroz zemlje koje su nekad bile ujedinjene u zajedničkoj državi Jugoslaviji. 

Uoči projekcije reditelj Somervil je za 24sedam objasnio da je želeo da prikaže reku Savu kao svedoka ljudske istorije, sponu između istoka i zapada, granicu velikih carstava i vezu između nacija.

Kako ste došli na ideju da snimite film o Savi?

Moj put je započeo kada sam 2011. godine išao na Egzit festival u Novi Sad. Prolazili smo pored Save i pomislio sam kako je ona najduža reka Jugoslavije, kako prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, Srbiju… Shvatio sam da je ta reka prava metafora za tu zemlju, kako predstavlja vezu između prirode i nacije. Nakon dve godine krenuo sam sa prijateljima kolima na put od Londona do Beograda. Putovali smo šest meseci kroz sela i gradove duž reke Save. Upoznavali smo ljude, predele i slušali priče. To putovanje se produžilo na šest godina tokom kojih sam učio o reci, o svemu što ona spaja, pritom se ne bazirajući samo na istoriji, nego i na pejzažu, arhitekturi… Počeli smo sa snimanjem sa idejom da pokažem kako reka i priroda spajaju ljude svuda na svetu, dok politika ukazuje na granice i zastave pod kojima smo. Priroda je veća i spaja sve nacije.

Kako ste došli do Mire Furlan?

Tražili smo ko će da bude glas reke, nešto poput Majke Prirode, a da u svom iskustvu ipak ima i razume sve što se desilo na ovim prostorima. Kontaktirao sam Miru Furlan koja mi je odmah odgovorila rekavši da bi mogla da se potpiše ispod moje rečenica o tome kako je priroda i reka iznad svake predstave o nacionalnosti. Veoma dug period smo radili na filmu, razgovarali i razmišljali o svemu. Uvek je radila sa toliko ljubavi i predanosti. Sve to preraslo je u divno prijateljstvo. Dala je veliki deo sebe u ovaj projekat, svoje misli, iskustva, nade, sećanja… Njena naracija je s jedne strane glas prirode, a s druge ljubavno pismo regionu i zemlji uopšte.

Intervju sa rediteljem Metjuom Somervilom možete pročitati u celosti na portalu 24sedam.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura