Aktuelno iz kulture

Na Beldocsu film "Sava", jedan od poslednjih projekata Mire Furlan: Glumica glasom vodi na putovanje kroz bivšu Jugu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2021

-

09:10

Na Beldocsu film "Sava", jedan od poslednjih projekata Mire Furlan: Glumica glasom vodi na putovanje kroz bivšu Jugu
Na Beldocsu film "Sava", jedan od poslednjih projekata Mire Furlan: Glumica glasom vodi na putovanje kroz bivšu Jugu - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon projekcije na Sarajevo Film Festivalu, dugometražni dokumentarni film "Sava", jedan od poslednjih projekata na kojima je radila glumica Mire Furlan (1955-2021), imaće i beogradsku premijeru.

Film britanskog reditelja Metjua Somervila (Matthew Somerville), u kome Furlan pozajmljuje glas prirodi, odnosno Savi, našao se na programu festivala Beldocs i biće prikazan večeras (11. septembar) u 18 sati u Domu omadine Beograda.

"Sava" je dokumentarac o putešestviju istoimenom rekom, u kojem jedna od omiljenih glumica sa ovih prostora vodi gledaoce kroz bivšu Jugoslaviju, upoznajući ih sa ljudima koji dele ista sećanja, snove i vizije.

Ovo je prvi dugometražni film Somervila, koji je diplomirao dokumentarnu fotografiju na Univerzitetu Falmout u Londonu, a njegova fascinacija bivšom Jugoslavijom i ljudima koji žive uz Savu počela je u vreme njegove prve posete festivalu Exit u Novom Sadu.

Autor je posvetio dosta vremena proučavajući istoriju, socijalne i političke okolnosti Balkana, a onda se 2013. i zaputio iz Londona u Beograd, putujući svojim automobilom kroz sela i gradove duž reke Save.

"Hteo sam pokazati kako je priroda postojanija nego ijedna nacija, tu je, tu će i ostati i reke će teći i kad nas više ne bude. Reke povezuju ljude više nego ijedna zastava, kulturni običaji ili etnička pripadnost. Ovim filmom želim pokazati kako reka Sava, najduža reka u bivšoj Jugoslaviji, još uvek povezuje ljude uprkos novim granicama", kazao je Somervil u saopštenju koje su objavili organizatori Sarajevo Film Festivala.

Reka ostaje iznad svih podela

Reditelj je 2019. godine u Londonu sreo makedonskog montažera Gorjana Atanasova, nakon čega su zajedno odlučili da reci daju glas kako bi povezali ljude koji žive uz Savu.

Na mejl koji je Somervil poslao Furlan, predloživši joj da bude naratorka, glumica je odmah potvrdno odgovorila rečima da će biti počastvovana da radi na filmu.

"Živimo u svetu koji gaji sile mržnje, straha i hušnjaka. U takvom svetu, projekat poput `Save` predstavlja tračak nade. Podseća nas na silu prirode koju ne mogu ukrotiti ljudi i njihove politike nasilja. Reka ostaje iznad svih podela i služi kao jasna lekcija, lekcija koju mi, ljudi, izgledamo nesposobni ili nespremni da čujemo", objasnila je Furlan razloge prihvatanja objavio je TimeOut.

Kako je istakla, mogla bi potpisati svoje ime ispod rediteljevih rečenica o prirodi i da ljudska povezanost mora biti iznad svih ovih opasnih predstava o nacionalnosti.

"Kao jedan od stanovnika bivše Jugoslavije, razorene zemlje koju je ubila politika, vidim ovaj projekat kao deo više nego potrebnog procesa izlečenja u regionu i šire", dodala je glumica.

Furlan je ujedno i autor teksta zajedno sa Somervilom i Danom Mekrumom.

Nakon projekcije "Sava", publika u Domu omladine Beograda moći će uživo da prati razgovor sa rediteljem Matjuom Somervilom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura