Aktuelno iz kulture

Poseban program za mlade na festivalu Beldocs: Tinejdžeri izabrali filmove za svoje vršnjake

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2022

-

20:03

Poseban program za mlade na festivalu Beldocs: Tinejdžeri izabrali filmove za svoje vršnjake
Voli me, ne voli me - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Filmovi o odrastanju, ljubavi, ali i teškoćama sa kojima se mladi širom sveta suočavaju, samo su neke od tema ovogodišnje selekcije programske celine "Teen" u okviru Beldocs festivala.

Program je specijano odabran kako bi mlade motivisao, ponudio nešto novo i nesvakidašnje, ali i ukazao na vrednosti kao što su hrabrost, autentičnost i saosećajnost, koje su sastavni deo dokumentarnih filmova.

"Teen program nastoji da osnaži glasove mladih ljudi. Odabiramo širu listu filmova koji dotiču živote mladih ljudi, na teme koje za njih mogu biti važne, kao i filmove koje su režirali i producirali mladi ljudi i onda ih predstavljamo grupi mladih selektora koji uz vođene razgovore odaberu koja četiri filma ulaze u konačni program. Interes za selekciju programa iz godine u godinu raste, pa smo ove godine, imali preko 25 prijavljenih mladih selektora", kaže Inja Korać, selektorka "Teen" programa Beldocs festivala.

Korać poziva tinejdžere da dođu na Beldocs, jer su sigurni da će filmove u programskoj celini "Teen sigurno zavoleti".

Ovogodišnju selekciju čine četiri filma, od kojih tri srpske i jedna regionalna premijera.

Filmovi u ovom programu su: "Podigni lestvicu" (Raise the Bar) islandskog reditelja Gudjona Ragnarsona, finsko-nemački film "Misija" (The Mission) autorke Tanje Anderson, vijetnamsko ostvarenje "Deca izmaglice" (Children of the Mist) rediteljke Diem Hale, kao i danski autorski projekat Katrin Skibsted, Karoline Matilde Salik i Andrin Moland "Voli me, ne voli me" (Loves Me, Loves Me Not).

Nakon projekcija ovih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci, biće održani stručno moderirani razgovori sa prisutnim tinejdžerima.

Podigni lestvicu

Ovaj film o odrastanju, ohrabruje tinejdžerke širom sveta, koje se suočavaju sa rodnim stereotipima. Film prati, tokom četiri godine, genezu uspešnog islandskog ženskog košarkaškog tima.

Mlade košarkašice uzrasta od 8 do 13 godina predvodi Brinjar Karl Sigurdson, trener predan pomeranju granica izdržljivosti tima ali i hermetičnog društva koje, čini se, još uvek nije spremno za žene u sportovima koji tradicionalno važe za muške.

Promo

Film "Podigni lestvicu"

Voli me, ne voli me

U pitanju je moderna i poetska priča o ljubavi u 2021. godini ispričana kroz lična iskustva dvadesetoro mladih ljudi. Ovaj danski dokumentarni film je realistični, sirovi, ali pre svega iskreni portret ljubavnog života generacije koji odstupa od narativa romantizovanih Diznijevih priča uz koje su sagovornici i autorke stasavali.

Film u svojoj biti izlaže tezu da je ljubav mnogo nijansiranija od predstave o njoj i, kako Karolin Matilda Salik ističe, "mnogo više od sreće, a sreća mnogo više od ljubavi".

Misija

Film prati četiri tinejdžera iz Amerike, mormona, koji napuštaju svoje domove i kreću put hladne Finske sa misijom - da propovedaju i istraju u veri bez obzira na poteškoće.

Autorka se dirljivo i sa dosta empatije odnosi prema mladim, strastvenim misionarima, nekim od njih 60.000 svake godine, koji se na svom dvogodišnjem putu suočavaju sa intimnim lomovima, ali i jezičkom barijerom, odbacivanjem, skepsom i rezervisanošću koja ih u ateističkom svetu dočekuje.

Promo

Film "Misija"

Deca izmaglice

FIlm kroz portret dvanaestogodišnje devojčice Di pripoveda o kontraverznoj tradiciji otmice i nasilne udaje veoma mladih devojaka koja se još uvek upražnjava u okviru etničke manjine Hmong.

Promo

Film "Deca izmaglice"

Hmong je populacija sa izrazito jakim jezičkim i kulturnim identitetom koja živi u udaljenim krajevima, na planinama Severnog Vijetnama, neintegrisana u društvo. Di i njene vršnjakinje, umesto da proživljavaju bezbrižne tinejdžerske dane kao druge devojčice, prinuđene su da se same bore za svoju nezavisnost.

Program Beldocs Teen je deo evropskog filmskog edukativnog projekta Moving Cinema.

Podsećamo, jubilarni, 15. Beldocs festival, biće održan od 11. do 18. maja u Beogradu, na kome će se u dvanaest programskih celina, premijerno u našoj zemlji, prikazati više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas. Onlajn ulaznice su u prodaji putem sajta beldocs.rs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura