Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za početak Beldoksa: Šta nas očekuje na najvećoj domaćoj smotri dokumentarnog filma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2022

-

12:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Hrabra i autentična ostvarenja najznačajnijih filmskih stvaralaca iz celog sveta biće prikazani u okviru 15. Beldoksa, jednog od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, koji će svečano biti otvoren večeras, 11. maja u Domu omladine Beograda.

Na ovogodišnjem festivalu koji će trajati do 18. maja na sedam lokacija u prestonici naći će se više od 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih celina.

U susret najvećoj smotri dokumentarnog filma u našoj zemlji, gost emisije Jutro na Euronews Srbija bio je Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala, koji je istakao da će festival u 19.30 h otvoriti film "Muzej revolucije" Srđana Keče.

"Taj film nalazi se u okviru domaćeg takmičarskog programa, koji je jedna od nama najvažnijih programskih celina, jer se iz godine u godinu trudimo da održavamo domaći film. Ove godine se takmiči sedam filmova, a ono što ih spaja je da su to hrabri, nezavisni autori koji teže da predstave neku sopstvenu filmsku istinu svako svojim stilom i izrazom", rekao je Singh.

Beldocs/Promo

Kadar iz filma "Muzej revolucije"

Film "Muzej revolucije" koji otvara festival, kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat izgradnje velikog muzeja u Beogradu, u slavu revolucije naroda Jugoslavije.

Reč je o planu izgradnje velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, ali vizija sa početka 60-ih nikada nije odmakla dalje od izgradnje podruma. Danas, 60 godina kasnije taj zapušteni prostor naseljavaju društveni izopštenici kasnog kapitalizma.

Priča prati devojčicu i njenu majku koje za život zarađuju čisteći šoferšajbne. U vlažnoj, mračnoj zgradi, "podrumu revolucije", živi i starica sa kojom devojčica gradi blizak odnos. Na obodu grada koji se ubrzano transformiše, tri žene nalaze utočište jedna u drugoj. Portretišući odrastanje unutar napuštenih ruševina utopijskog projekta, film istražuje odnos kolektivnih i individualnih snova, način na koji krah prvih nagriza druge, postavljajući pitanje o mestu na kom ti snovi i dalje žive.

Film je imao svetsku premijeru na IDFA festivalu u Amsterdamu (Holandija), gde je uvršten među dvanaest filmova nominovanih za nagradu Best First Feature (Najbolji prvi dugometražni film).

Pored tog filma, u takmičarskoj selekciji nalaze se i ostvarenja "Bez" višestruko nagrađivanog autora Luke Papića, "Prilagođeni" Dejana Petrovića, "Pejzaži panonske pameti" Marka Cvejića, "Ruku mojeju" Koštane Banović, "Jabuka i dve trešnje" Mine Petrović i "Proleće" Viktora Horvata.

"Teme su raznovrsne, ali ih spaja neka filmska istina kojoj težimo", ocenio je Singh.

Pored domaće takmičarske selekcije, tu su i Međunarodni takmičarski program, kao i selekcije "Meteori", "Povetarac", "Vatromet", "Žena protiv sistema", "Udarni termin", "Teen", "Posebne projekcije", "Želimir Žilnik: Dnevnik iz Zapadne Nemačke", "Retrospektiva Karpo Godina", "In memoriam Mantas Kvedaravičius (1976-2022)", "Fokus Danska" i "XR izložba: imerzivna stvarnost". 

"U 'Udarnom terminu' prikazuju se komercijalniji filmovi i filmovi već etabliranih autora, velikana dokumentarnog filma. Tu ćemo imati 'JFK Revisited' Olivera Stouna, koji je već snimao film 'JFK' o ubistvu Kenedija početkom devedesetih i sada izlazi sa novim dokumentarcem koji daje neka nova dokumenta vezana za ubistvo Kenedija. Takođe, imaćemo dva filma Sergeja Loznice, ukrajinskog reditelja, koji je prošle godine dobio Gran pri na najvećem svetskom festivalu dokumentarnog filma. Taj film se zove 'Gospodin Landsbergis' i govori o procesu sticanja nezavisnosti Litvanije od Sovjetskog Saveza od 1988. do 1991", istakao je sagovornik Euronews Srbija.

Euronews Srbija

 

Singh je podsetio i na prošlogodišnji Beldoks, kada su gosti bili predstavnici ukrajinskog festivala "Docu Days" iz Kijeva.

"Oni su nas zvali da ove godine idemo u Kijev, ali je to nažalost invazija sprečila. Zato ćemo poslednjeg dana festivala pustiti film 'Outside' ili 'Napolju' Olhe Žurbe ukrajinske rediteljke i posvetićemo zatvaranje našim prijateljima iz Docu Days i generalno ljudima Ukrajine. Takođe ćemo poslednjeg dana festivala prikazati film litvanskog reditelja Mantasa Kvedavaričijusa koji je ubijen u opsadi Marijupolja. On je 2016. snimao film "Marijupolj", a na početku rata se vratio da snima drugi deo i ubijen je tokom evakuacije. Tako da posvećujemo i njemu ovo izdanje, naročito zato što je on 2011. dobio gran pri Beldoksa za njegov prvi film", rekao je programski direktor festivala.

"Žena protiv sistema" 

Petnaesti Beldoks biće održan na pet lokaciju u Beogradu (Dom omladine Beograda, Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Art bioskop Kolarac, Bioskop Balkan), kao i online preko Vimeo servisa.

Stručni žiri dodeliće nagrade u okviru međunarodnog takmičarskog programa (Karpo Godina, Marta Popivoda, Miguel Ribeiro), srpskog takmičarskog programa (Ivana Todorović, Elise Jaladeau, Džejms Latimer), kao i nagradu za najbolji kratki film festivala (Stefan Pavlović, Lizbet De Ceulaer, Nadja Tenštedt). Mladi petočlani žiri odabraće najbolji film u okviru Teen selekcije.

Beldocs/Promo

 

Ovogodišnji specijalni program "Žena protiv sistema" posvećen je fenomenu ženske borbe i stvaralačke snage. Programska celina predstaviće filmove koji pozivaju na uzbudljivo putovanje kroz prostore ženskog otpora. Sa ciljem produbljivanja tema koje ovim filmovi pokreću održaće se serija panel diskusija: Žena – Kamera – Moć: Feministička kritika filma, Novinarstvo na udaru sistema: Lekcije televizije Dožd, Igraj svoju igru: Jednake i slobodne u odrastanju.

Beldocs će ugostiti preko 150 gostiju iz inostranstva: reditelje, producente, kao i predstavnike svetskih kompanija prodaje filmova, festivala, televizija, VoD platformi, nacionalnih filmskih centara, strukovnih organizacija. Ulaznice dostupne su na blagajnama bioskopskih dvorana i online preko sajta festivala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura