Aktuelno iz kulture

Reciklaža kroz vekove: Vinčanske figurine izlivene od topljenih aluminijumskih limenki

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2022

-

22:27

Reciklaža kroz vekove: Vinčanske figurine izlivene od topljenih aluminijumskih limenki
FoNet/Božana Pavlica - Copyright FoNet/Božana Pavlica

veličina teksta

Aa Aa

Beograđani i njihovi gosti večeras su na Trgu Republike imali priliku da vide nesvakidašnji spektakl - izlivanje vinčanskih figurina od topljenih aluminijumskih limenki.

Svi oni mogli su da prisustvuju programu tokom kojeg je od limenki istopljenih na 1.100 stepeni, po uzoru na vrhunsko zanatstvo i umetnost vinčanske kulture, nastajalo pravo malo remek delo - Vinčanska figurina, izjavila je za Tanjug Jelena Petljanski Kiš ispred programa Svaka limenka se računa.

Petljanski Kiš je dodala da je upravo figurina Vidovdanka, vrhunac estetskih dostignuća vinačanske kulture.

FoNet/Božana Pavlica

 

"Napredno znanje Vinčanske civilizacije, nastale pre skoro sedam hiljada godina, simbolično je predstavljeno kroz dostignuća Vinčanske umetnosti ali i znanja najranije prerade metala, u cilju podizanja svesti o reciklaži", rekla je ona i podsetila da su na nalazištu Belo brdo pronađeni prvi tragovi prerade metala na svetu.

FoNet/Božana Pavlica

 

Petljanski Kiš kaže da im je bila želja da projektom prodube priču o reciklaži i podsete da su se materijali reciklirali vekovima, od prve civilizacije do danas i topljenjem pretvarali u nove predmete.

FoNet/Božana Pavlica

 

"Najdraže od svega nam je to što će naše figurine biti u suvenirnici Narodnog muzeja pa će građani moći da dođu do njih", rekla je Petljanski Kiš, a kako je Tanjugu rečeno za tu jednu figurinu potrebno je istopiti 100 konzervi.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Prema njenim rečima, vinčanska figura od recikliranih aluminijumskih limenki simbolizuje ne samo znanje koje se prenosilo generacijama i vekovima, već i podsećanje da treba da nastavimo istim putem kao i naši preci, koristeći nova civilizacijska dostignuća poput reciklaže.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Događaj je organizovan u saradnji sa Nacionalnom platformom "Srbija stvara", koja je pokrenula projekat arheološkog nalazišta "Vinča - Belo brdo" i programa "Svaka limenka se računa", uz podršku start up projekta "Solagro" koji se bavi reciklažom i Narodnog muzeja.

Svako ko je večeras doneo pet limenki mogao je da osvoji figurinu i karte za Narodni muzej.

Cilj projekta je da se pokaže da je aluminijum večan materijal i da se podigne svest da su upravo reciklaža i održivost pokretači društvenog i tehnološkog napretka civilizacije.

Komentari (0)

Kultura