Aktuelno iz kulture

"BF voli Tasu": Poruka filharmoničara na godišnjicu rođenja Ivana Tasovca

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2022

-

15:27

"BF voli Tasu": Poruka filharmoničara na godišnjicu rođenja Ivana Tasovca
Ivan Tasovac - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Povodom rođendana koji bi danas proslavljao slavio Ivan Tasovac (1966-2021) iz Beogradske Filharmonije su se oglasili objavom na društvenim mrežama u kojoj piše da je "na današnji dan 1966. godine na svet došao jedan enfant terrible koji će njegov dobar deo potpuno promeniti".

Uz Tasovčevu fotografiju filharmoničari poručuju da je on "sanjao veliko, mislio drugačije, pa je tako i Betovena smatrao najvećim pankerom klasične muzike".

"Pošto je Filharmoniju podesio tako da ni previše nije dovoljno, ludi 'Betoven maraton' mi izvodimo ne jednom, već dvaput. Nakon fenomenalne 'trke' u Dortmundu , spremamo se za finiš u Novom Sadu. Zato, danas, mi znamo da bi bio ponosan na nas. BF voli Tasu", piše u objavi Beogradske filharmonije na društvenim mrežama.

 

 

Ivan Tasovac rođen je 21. juna 1966. godine u Beogradu. Diplomirao je klavir na Konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski" u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog.

Bio je direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001 do 2013. godine.

Međutim početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju. Beogradska filharmonija pod njegovim vođstvom dočekala je 90. rođendan, koji je, iako bez sopstvene koncertne dvorane, proslavila velikim koncertom u sali Kolarčeve zadužbine.

Ivan Tasovac preminuo je 29. septembra 2021. godine u Beogradu, a sahranjen je 4. oktobra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura