Aktuelno iz kulture

Disciples: Portret sastava koji je vrednim radom stigao do platinastih tiraža

Komentari

Autor: Vojkan Bećir

22/06/2022

-

14:34

Disciples: Portret sastava koji je vrednim radom stigao do platinastih tiraža
Disciples: Portret sastava koji je vrednim radom stigao do platinastih tiraža - Copyright EXIT/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Pesma "How Deep Is Your Love" je izašla 2015. godine - čak i ako se oduzme par godina na pandemiju, opet zvuči daleko. Uključi radio ili prošetaj do nekog bara, pušta se kao da je tek objavljena. Samo spot broji milijardu i po pregleda. To je jedan od najvećih radijskih hitova, ujedno jedan od najvećih klupskih bengera novije istorije popularne muzike.  

Ali Exit ih ne zove zbog toga. Ovaj dance trio, koji se proslavio nakon što se Kalvin Haris ponudio da im da potpis, već se predstavio našoj publici. Drmali su Tvrđavu svojim hitovima, a u međuvremenu napravili nove. Iako njihov nastup ne sme da prođe bez čartbrejkera koje su sami napravili, zapravo kreiraju dobar plesni set, koji otkriva da su ne tako davno bili klupski didžejevi i da još znaju izraz lica svakoga na densfloru. Tako prave setove, uprkos činjenici da im se publika sada broji desetinama hiljada na skoro svakom nastupu.

Disciples, koji čine Nejtan Vinsent Duval, Gevin Kulmon i Luk Mekdermot, svako malo uđu u studio sa Kalvin, a on ih neretko zove kada kurira rezidenture za klubove po Ibici. Dejvid Geta ih još drži na Speed Dial-u. Nathan posebno voli da piše za pop dive, bilo da su u grupama ili solo. Radio je za komercijalno vanredno uspešne britanske zvezde Little Mix, kao i za na listama neizostavnu Raye. Narednih dana čuće se za pesmu koju je pisao legendarnom Kregu Dejvidu. 

"They Don't Know" i "On My Mind" su nastale u razmaku od četiri godine, tokom kojih se desio međunarnodni uspeh. Ipak, obe sadrže prepoznatljivu bas liniju i distorzirane vokale, koji sada čine okosnicu njihove prepoznatljive produkcije. Tako je kada slušaš "Catwalk", ali i "Jealousy". 

BBC im daje podršku za svako izdanje. Tako je bilo prošle godine kad su sa Bshp radili "Solid Gold", ali i skorije kada su semplovali afrički hor i napravili bit preko kojeg Goldlink repuje za "Grand Turismo 7".

Da vole da sarađuju i ispituju nove teritorije, potvrđuje još jedan aktuelni singl "Catch My Love". Na njemu su i Noizu i MOYA. Pre toga, saradnici na singlu "Whisper" bili su legendarni Denis Ferer i producent i vokalista poznat verovatno samo folkotronika publici – James Yuill. 

Tokom pandemije su fanovima pokušali da daju podršku singlom "I Got You", koji je pratila i kampanja i otvorena telefonska linija za one koji su se osećali usamljeno i nisu imali kome da kažu ono što im je najteže tih dana padalo. 

Uspevaju da privatni život drže pod velom misterije, dok rado otkrivaju šta im je inspiracija za muziku koju prave. Navode izvođače kao što su Džejmi Džouns i Demijen Lazarus, ali i Daft Punk, Booka Shade, ali ih rade i hitovi devedesetih poput "Missing" od Everything But The Girl.

Disciples nastupaju na ovogodišnjem Exit Festivalu u subotu 9. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura