Aktuelno iz kulture

Moćan kraj Arsenal Festa uz Konstraktu, Thievery Corporation i Rundeka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2022

-

10:13

Moćan kraj Arsenal Festa uz Konstraktu, Thievery Corporation i Rundeka
Arsenal Fest/LiveProduction - Copyright Arsenal Fest/LiveProduction

veličina teksta

Aa Aa

Sinoć završeni Arsenal fest 12 u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu biće zlatnim slovima upisan u istoriju ovog festivala. Posle prve rasprodate večeri u istoriji festivala, sutradan u petak ulaznica je ponestalo već oko 22 h.

Još pre 21 čas, prostor ispred Main Stagea je, u očekivanju Ane Đurić Konstrakte, bio skoro ispunjen. Umetnica je u pedesetominutnom nastupu, prvom u Srbiji u ovoj varijanti, uz osoben audio koncept i fantastičnu video podršku, predstavila nizom uspešne solo singlove, uz dodatak iz repertoara "Zemlje gruva" – sada, praktično, njenog pratećeg benda.

Posle uvodnog "Nobla" nizala je "Žvake", "Mekano", "Plodne dane", pozdravljajući "Šumadince i Šumadinke, omladince i omladinke".

Ka bini je poleteo grudnjak, što već postaje tradicionalno na njenim nastupima. Evrovizijska "In Corpore Sano", sačuvana za sam kraj, donela je eksploziju oduševljenja. Dabome, i peškire kao obavezan deo scenografije. 

Talas nadiruće publike doneo je to da, pre nego što su na glavnu binu izašli Thievery Corporation, narodski rečeno, igla nije imala gde da padne. U takvom ambijentu, planetarno popularnim krosover legendama nije bilo teško da čak i nadmaše ono što su učinili na istom mestu 2017.

Vrelim ritmovima mamili su na njihanje kukovima, i na sve snažnije aplauze posle svake pesme. Energetski nabijen šou završen je, posle sat i po, pravom žurkom i na bini i u publici, uz euforično: "Serbia, we love you". Uz one već dobro upoznate sa njihovom delovanjem, sinoć su Thievery Corporation stekli i nove poklonike. 

Arsenal Fest/LiveProduction

 

Čim su se povukli sa pozornice, dobar deo publike je pohitao ka Gardenu, da uživa u nastupu još jednog starog znanca Arsenala, Darka Rundeka i Ekipe.

Prethodno, žanrovski raznovrsno zagrevanje u Zastavinoj bašti doneli su Six Pack, Crni Cerak... Na Mainu, Goblini oduševljeno poručiše "Uvek je lepo vratiti se ovde". Slaveći 30 godina od početka karijere, pank-rokeri su moćnom svirkom "tukli u stomak".

Laki Lazarević

 

Počevši sa "LSD se vraća kući", doneli su presek najboljih starih stvari, ali i iskoristili priliku da, po prvi put u Kragujevcu, uživo predstave numere sa aktuelnog, sjajnog albuma "Jednina" – "Meso", "Žmigavac", "Negde pred zoru"... Kao gost, na bini im se pridružio veliki prijatelj, Kiza "Iskaz". 

I upravo, do negde pred zoru, hiljade ljudi proživljavalo je nezaboravnu noć, na zatvaranju Arsenal festa 12 koji su, prethodnih dana, obeležili Placebo, Roni Size, Van Gogh, Stefan Milenković i Nele Karajlić, Senidah... Posete zabeležene u ove tri večeri, a pogotovo u petak i subotu, najbolja su potvrda da je festival, nadaleko čuven i van granica Srbije, ove godine podigao lestvicu na još viši nivo. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura