Aktuelno iz kulture

Otkrivene vekovima stare freske u Palati Kneževine Monaka za koje niko nije znao

Komentari

Autor: Art Net

05/07/2022

-

13:39

Otkrivene vekovima stare freske u Palati Kneževine Monaka za koje niko nije znao
Kneževska palata u Monaku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kneževska palata u Monaku ponovo je otvorena za javnost nakon opsežne restauracije, tokom koje je otkrivena serija fresaka, za koju niko nije znao.

Veruje se da su freske nastale u 16. veku i da su ih slikali umetnici iz Đenove.

"Otkriće u palati porodice Grimaldi daje novi kontekst ovoj renesansnoj građevini. Otkriće, na kom je radilo 40 stručnjaka u poslednjih osam godina, podstaklo je i brojne druge projekte", rekla je glavna konzervatorka Džulija Grajner za Artnet News.

Restauracija je rutinski započeta 2013. godine, a ispod dela plafona na kom su oslikani Herakleovi zadaci, pronađene su bogate freske alegorijskih likova i dekorativni elementi na ukupno 600 kvadratnih metara.

Takođe, u Dvorani Evrope (nekadašnji Salon Matinjon) električar je slučajno otkrio medaljon naslikan na plafonu, koji prikazuje trenutak kad Zevs otima Evropu, a u Prestonoj dvorani je 2020. pronađena velika freska Uliksa.

Zvanična rezidencija vladara Monaka sagrađena je kao tvrđava 1191. Dinastija Grimaldi u njoj boravi od 1297. godine, a u njoj je trenutno princ Albert Drugi sa suprugom Šarlen i decom Gabrijelom i Žakom.

Otvaranje palate planirano je za april 2020. godine, ali je pandemija prolongirala radove. Ona će biti otvorena za javnost sve do 15. oktobra.

Komentari (0)

Kultura