Aktuelno iz kulture

Završen Exit festival: Konstrakta, Sepultura i Marki Ramon zaokružili četiri dana provoda na Petrovaradinskoj tvrđavi

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

10:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nastupi Konstrakte, Sepulture i Markija Ramona obeležili su završno, četvrto veče Exit festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi. 

Bend "Sepultura" iz Brazila, koji čine Paulo Jr, Andreas Kiser, Derik Grin, Eloj Casagrande pred nekoliko hiljada fanova predstavili su 17 pesama sa svojih 15 studijskih albuma.

Ovaj hevi metal bend nastao je 1984. u brazilskom mestu Belo Horizonte, grada veličine Beograda, a osnovali su ga braća Maks i Igor Kavalera, koji su kasnije izašli iz benda.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Novosadska muzička manifestacija je bila u znaku Evrovizije, jer je na programu pre ovogodišnje evrovizijske predstavnice Srbije - Konstrakte, a posle brazilskog hevi metal sastava Sepultura, nastupila finska grupa Blind Channel.

Svetski auditorijum ovaj post-hardkor bend dobro poznaje po učešću na Pesmi Evrovizije 2021 kada su završili na 6. mestu zahvaljujući pesmi "Dark Side", koju su sinoć otpevali na samom kraju nastupa.

Publici su predstavili pesme sa četiri studijska albuma - "Revolutions" (2016), "Blood Brothers" (2018), "Violent Pop" (2020), a najnoviji materijal im je izašao u petak, 8. jula - "Lifestyles of the Sick & Dangerous".

Upravo su mnogi njihov muzički stil ocenili i definisali kao njihov treći album - "nasilni pop".

Na repertoaru su prošetali kroz svoje žestoke numere - "We Are No Saints", "Timebomb", "Alive or Only Burning", "Died Enough for You", "Don't Fix Me", "Over My Dead Body", "Lose Yourself / Snake", "Glory for the Greedy", "Feel Nothing", "Left Outside Alone" (obrada hita pop pevačice Anastasije), "Balboa", "Bad Idea" i na kraju - "Dark Side".

 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

 

Posle celog sata svirke, na scenu je izašla nekonvencionalna umetnica Konstrakta, i nastup je počela sa hitom "Nobl" kao deo poznatog muzičkog video projekta "Triptih".

"Dobro veče, Exit, za vas su tu Konstrakta i Zemlja gruva. Mi smo jedini domaći hedlajneri na Main Stage Exita ikada. A to je zašto? Pa zna se, jer smo nobl", našalila se Konstrakta.

Svoju turneju, Ana Đurić je započela pre samo nedelju dana, kada je imala koncert takođe na zatvaranju - 12. Arsenal festa u Kragujevcu, i sinoć je to bio veoma sličan nastup kao u srcu Šumadije.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Konstrakta je napravila presek karijere u tačno sat vremena kao mešavinu pesama svoje matične avangardne pop grupe Zemlja Gruva i kompozicija u vidu samostalnog projekta.

Imala je multimedijalni šou program na sceni Exita kao prva glavna domaća zvezda Exita, gde su se nizali "Plodni dani", zahvalnost "Mami", čuveni "Đango", neobične "Žvake".

"Eto, bili smo malo na Evroviziji", najavila je šarmantno njen najveći hit "In Corpore Sano" i pevala u duetu sa svojom mnogobrojnom publikom.

Gomila obožavalaca i njenih prijatelja, kolega, iznenada se stvorilo na glavnoj bini, tako da je sa njima zaplesala Konstrakta i time završila nastup od punih sat vremena.

"Hvala Exitu što postoji. Vidimo se", poručila je Konstrakta, koja će i dalje na turneji nastupati u okviru Exit "porodice", odnosno na letnjem festivalu Sea Dance u Crnoj Gori. Trenutno muzičarka drži rekord kao srpska izvođačica koja je dostigla najveći broj mesečnih slušalaca na striming platformi "Spotify" sa više od 1,3 miliona.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Osim Konstrakte koja je obeležila celo veče na Exitu i osećala se kao kod kuće, publika je u velikoj meri gledala na Visa Fusion stage - koncert američkog muzičara Markija Ramona, koji drži sećanje i pravi legat o legendarnom pank rok bendu Ramones, slavan u svom trajanju od 1974. do 1996. godine.

Bubnjar Marki Ramon jedini je aktivan u pogledu očuvanja uspomene na ovako univerzalan bend koji je ostao večan u svojim hitovima, a uveliko je podmladio ekipu kolega.

Sa njima iz drugog plana za bubnjevima energično izvodi neprolazne pank rok numere izuzetnog benda - "Pet Cemetery", "I Wanna Be Sedated", "Beat on a Brat"…

Ogroman broj publike ispred Fusion bine dokaz je da pank nikada nije nestao, te da i dalje postoji u dušama i srcima iskrenih ljubitelja koji su obožavali ovaj brend od benda.

Virtuoz na bubnju je dolazio već više puta na nastupe u Beogradu, tako da je zavoleo srpsku publiku kojoj se uvek neizmerno vraća, a trudi se da uvek deluje iz drugog plana, davajući mladim nadama u grupi više šansi da se istaknu.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Na istoj bini do ranih jutarnjih časova nastupali su - turski alternativni sastav She Past Away, zagrebački pank folk bend Brkovi - regionalna atrakcija, dok su ukus irske tradicionalne muzike ponovo doneli domaćini Orthodox Celts na čelu sa Acom Seltikom.

Samo za ljubitelje tehno dens muzike u vidu di-džej seta, na Main Stage-u i Dance Areni nastupe su imali - Zhu, Alok, Satori, Stephan Bodzin, Monolink, Džoel Kori i ukrajinski duo Artbat, čijim završnim setom se i zatvorio festival ovog jutra.

Na Explosive bini rezervisanoj za metal i pank muziku, sinoć su prava atrakcija bile četiri žestoke dame iz benda Nervosa iz Brazila.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Na svom prvom nastupu u Srbiji, one su odsvirale pesme sa svojih pet albuma - "Time of Death" (EP) (2012), "Victim of Yourself" (2014), "Agony" (2016), "Downfall of Mankind" (2018), "Perpetual Chaos" (2021).

Koncert britanskog kantautora Džejmsa Artura koji je trebalo da se održi sinoć na Exitu, iznenada je otkazan, iz nepoznatih razloga.

Komentari (0)

Kultura