Aktuelno iz kulture

Vesić: Ejmi Vajnhaus dobija spomenik u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija / S. R.

20/06/2021

-

14:20

Vesić: Ejmi Vajnhaus dobija spomenik u Beogradu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je na svom Fejsbuk nalogu da će Ejmi Vajnhaus sledeće godine dobiti spomenik u Beogradu i to na mestu gde je održala svoj poslednji koncert.

"Na današnji dan, pre tačno deset godina, Ejmi Vajnhaus održala je poslednji koncert u životu na Donjem gradu Beogradske tvrđave. Posle nešto više od mesec dana Ejmi je umrla. Beograd će raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Ejmi Vajnhaus na mestu gde je održala poslednji koncert. Nadam se da će sledeće godine u ovo vreme Beograd imati modernu skulpturu na mestu gde je Ejmi održala poslednji koncert", napisao je Vesić.

 

 

Ejmi Vajnhaus je 18. juna 2011. u Beogradu održala poslednji koncert u životu.

Pevačica je rođena 14. septembra 1983. godine u Enfildu u Londonu u jevrejskoj porodici, a muziku i pozorište je zavolela kao devojčica. Odrastala je uz džez, a već kao tinejdžerka je ispoljavala buntovni karakter zbog čega je i bila izbačena iz škole. Po klubovima je počela da nastupa sa 16 godina, kada je i snimala niskobudžetne demo snimke. Prvi album snimila je tri godine kasnije.

Albumom "Back to Black", objavljenim 27. oktobra 2006, osvojila i kritiku i publiku. 

Međutim, godinama se borila sa bolestima zavisnosti, a na koncert u Beogradu došla je samo nekoliko dana nakon što je provela nedelje na rehabilitaciji u Londonu. Ipak, svoj 90-minutni nastup izvela je u vidno alkoholisanom stanju, a publika ju je izviždala. 

Nakon te večeri, turneja je otkazana, a mesec dana kasnije, Ejmi je pronađena mrtva u svom stanu zbog, kako će se ispostaviti, slučajnog trovanja alkoholom. Imala je samo 27 godina.

Nedavno je objavljeno da porodica Ejmi Vajnhaus planira da objavi novi dokumentarac u čast tragično preminule petostruke dobitnice Gremija.

Komentari (0)

Kultura