Aktuelno iz kulture

Marija Jelić: Na Ohridu večeras pevam opersku "poslasticu"

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

11:56

Marija Jelić: Na Ohridu večeras pevam opersku "poslasticu"
Marija Jelić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Operska pevačica Marija Jelić bila je gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor u kojoj je otkrila da će večeras u programu festivala Ohridsko leto na Ohridu u Severnoj Makedoniji pevati pravu opersku "poslasticu".

Jelić naglašava da je Ohridsko leto jedan od najvažnijih festivala u regionu.

"Pre dve godine pevala sam na otvaranju jubilarnog 60. Ohridskog leta i dve godine kasnije, evo me ponovo na tom čarobnom mestu. Ovog puta ću nastupati sa gudačima Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Izvešću ciklus pesama Bendžamina Brita koji spada u izuzetno zahtevnu opersku literaturu, ali i pravu poslaticu za ljubitelje klasične muzike", kazala je Jelić i dodaje da se taj ciklus pesama retko izvodi.

Kako je istakla, u Ohrid prvi put stize deo orkestra Opere SNP što predstavlja izuzetan uspeh za taj teatar.

"To je pokazatelj kvaliteta i kontinuiranog rada u SNP. Važno je da naši umetnici nastupaju u inostranstvu, ali i da operski ansambli nastupaju pred publikom koja će iz celog sveta doći na Ohrid", kazala je Jelić.

Za nju nema dileme da je za svakog operskog pevača veliki izazov nastup na otvorenom, ali istovremeno i ogromno zadovoljstvo.

"Na otvorenom veliki broj ljudi zajedno sa umetnikom može da napravi umetnički spektakl, dok su u zatvorenim prostorima okolnosti svedene na očekivani operski čin. Pre dve nedelje otvarala sam svojim nastupom festival u Letoniji i to je ostavilo jako dobar utisak na publiku. Naravno, imali smo 9. jula koncert Marte Argerič sa Simfonisjkim orkestrom RTS-a gde sam takođe nastupila. Imala sam sreće da podelim scenu sa slavnom pijanistkinjom", kazala je Jelić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Cenjena operska pevačica kaže da joj je predstojeća sezona gotovo isplanirana.

"Srećna sam što ću debitovati u nekoliko novih uloga kod nas i u inostranstvu. Sigurna sam da ću u narednoj godini napraviti iskorak ka nekim novim delima klasične muzike", kazala je Jelić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura