Aktuelno iz kulture

Mariju Jelić bolest sprečila da peva na premijeri opere "Vladimir i Kosara": Taj vikend je za mene bio jako loš

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2022

-

16:58

Mariju Jelić bolest sprečila da peva na premijeri opere "Vladimir i Kosara": Taj vikend je za mene bio jako loš
Mariju Jelić bolest sprečila da peva na premijeri opere "Vladimir i Kosara": Taj vikend je za mene bio jako loš - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Marija Jelić koja je govorila o svojoj ulozi u operi "Vladimir i Kosara" Srpskog narodnog pozorišta.

Jelić je rekla da je morala propustiti premijeru opere kompozitora Stevana Divjakovića 28. marta jer se razbolela, a zbog odgovornosti prema profesiji i kolegama nije želela da napravi nepredviđenu situaciju i zarazi još nekoga.

"Taj virus je učinio svoje i nisam mogla da se oporavim do premijere. Nažalost taj vikend je za mene bio jako loš", priznala je Jelić.

Očekujući da se pridruži predstavi Srpskog narodnog pozorišta u ulozi Kosare, Jelić je tada rekla da se radi  "o divnoj operi" i da je srećna što ima kolege koje uvek mogu da uskoče i "što je premijera prošla izuzetno dobro".

Tanjug/Nenad Mihajlović

Iz opere "Vladimir i Kosara"

Prema njenim rečima, hor, orkestar i solisti Srpskog narodnog pozorišta su na "veoma visokom nivou".

Jelić je rekla da "Vladimir i Kosara" predstavlja inovaciju na našoj muzičkoj sceni imajući u vidu da je ta opera prvi put postavljana scenski, dok je ranije bila izvedena samo muzički koncertantno.

"Mislim da će biti često na repertoaru. Radi se o divnoj ljubavnoj priči. Ta ljubav se završava nažalost na tragičan način, ali ona na kraju daje poruku koja je vanvremenska, vanistorijska i vangeografska", ocenila je sopranistkinja.

Jelić je rekla da se istorijska priča iz "Vladimira i Kosare" može primeniti na mnoge široke društvene kontekste, gde možemo da vidimo jedan "vrlo sofisticirani društveni odnos i položaj određenih ljudi, pogotovo žena".

Prema njenim rečima, Kosara je bila "ćerka cara, supruga kralja i sebe je osećala delom naroda".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Vrlo je sofisticiran, kompleksan psihološki lik. Samo kreiranje lika je jako značajno. Ukoliko uđete duboko u karakter možete da shvatite da i vi možda imate nešto u sebi što niste pronašli do tog momenta", istakla je pevačica.

Jelić je ocenila da "svako od nas može sebe da unapredi kroz likove" i vidi "kako bi se ponašao u određenom društvenom periodu".

"Publika je uživala na premijeri i reprizi i smatram da će svako ko dođe na predstavu izvući nešto za sebe, što može da primeni u svom životu", dodala je sopranistkinja.

Jelić je svoj solistički resital imala 5. oktobra 2021. godine u njujorškom "Karnegi holu", a sada uz pripreme povratak u Njujorku planira za jun i u koncert sa orkestrom "Stanislav Binički" u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

U Kolarcu će pevati najznačajnije i najlepše operske arije Verdijevog i Pučinijevog repertoara sa gostima, dok će u julu održati solistički koncert u Letoniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura