Aktuelno iz kulture

Evropska prestonica kulture posvećuje skulpturu Subi, pioniru domaće elektronske muzike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2022

-

13:02

Evropska prestonica kulture posvećuje skulpturu Subi, pioniru domaće elektronske muzike
Evropska prestonica kulture posvećuje skulpturu Subi, pioniru domaće elektronske muzike - Copyright NSEPK M. Pudić

veličina teksta

Aa Aa

Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" raspisala je javni poziv za idejno vajarsko-arhitektonsko rešenje izgleda skulpture posvećene Mitru Subotiću Subi, pioniru elektronske muzike u Srbiji. Skulptura će biti postavljena upravo na Subinom platou, na ulazu u Limanski park i to kao zajednička inicijativa Fondacije "Mitar Subotić Suba" i Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".

Skulptura će upotpuniti umetnički prostor na Subinom platou, na kojem je od ove godine postavljena prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, čime je započeta nova praksa izlaganja umetničkih zastava.

Rok za prijave je 7. septembar, najkasnije do 15 časova, a poziv je otvoren za stručnjake iz oblasti arhitekture, primenjene ili likovne umetnosti, čiji će zadatak biti da na kreativan način naprave osvrt na stvaralaštvo velikog umetnika.

NSEPK M. Pudić

 

Više informacija o uslovima prijavljivanja i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na sajtu novisad2022.rs u delu Javni pozivi.

Skulptura će biti postavljena u okviru programskog luka "Druga? Evropa", kada će i drugi programi, poput izložbe "Suba soba", rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom: The Dreambird te koncerta popularne brazilske pevačice Ceu koja je osvojila tri Latin Gremija i bila nominovana za Gremi u kategoriji svetske muzike, biti posvećeni Subi.

Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata i pionir elektronske muzike u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Sarađivao je s mnogim značajnim imenima, poput Milana Mladenovića, Marine Perazić, Masima Savića, grupa Haustor i La Strada, Bebel Žilberto, Žoao Donato i drugih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura