Aktuelno iz kulture

Vrdnička "Vila": Festival u čijem je fokusu žensko stvaralaštvo

Komentari

Autor: Nataša Kovačev, Cult Euronews Srbija

10/06/2022

-

08:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Evropska prestonica kulture, organizovala je proteklog vikenda prvi festival "Vila" i to u srcu najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji, u Vrdniku, na Fruškoj gori. Pod programskim lukom "Heroine" ovaj festival u fokus je stavio žensko stvaralaštvo i publici predstavio  "vile" iz sveta muzike, književnosti, glume.

Nastupale su Tarja Turunen, Dženi iz Ace of Base, violistkinje Tabea Cimerman i Simone Lamsma, ali i domaće umetnice.

"Inspirisala nas je Milica Stojadinović Srpkinja, koja je većinu svog života provela u Vrdniku, a koja je inače iz Bukovca. Ona je naša poetesa i romantičarka, koja je na neki način skrajnuta u kanonu verovatno zato što je romantizam neki tvrdi muški pravac. Milicu su zvali vrdničkom vilom, a povezali smo neke njene sklonosti - jer je bila novinarka, svirala je gitaru, pisala pesme - da stvorimo takav format porodičnog festivala", objašnjava za Cult Euronews Srbija Marina Savić, koordinatorka programskog luka "Heroine", Evropske prestonice kulture.

Euronews/Mirko Todorović

 

Jedna od "vrdničkih vila" ove godine bila je i muzičarka Natali Dizdar.

"Nije lako opstati u jednom ovakvom intrigantnom poslu kao žena i pogotovo na našim prostorima, al eto, ima nas", rekla je Dizdar.

"Nisam nikad bila na nekoj ovakvoj manifestaciji, tako da mi je čast i veoma sam srećna što sam tu. Uvek mi je drago da vidim ženski kolektiv i podršku", rekla je Dizdar.

Euronews/Mirko Todorović

Dunja Aksentijević

Da joj prilika da prisustvuje ovakvom festivalu ženskog stvaralaštvo mnogo znači, rekla je i Dunja Aksentijević, učesnica Rok kampa za devojčice.

"Ja sam prvi put u Rok kampu za devojčice bila prošle godine i to je bila velika stvar za mene, jer do tada nisam mogla da idem nigde. I kada je moja baba čula da postoji nešto za nadarene devojčice, ona je mene odmah poslala. Ona mene inače šalje na sve strane, ali ovo mi je prva stvar koja mi se svidela", rekla je Dunja.

Anica Dobra, Nataša Miljković, Nataša Tapušković, čitale su bajke deci. Imale su zadatak da ih izaberu nekoliko sa porukom koju smatraju bitnom.

Euronews/Mirko Todorović

NatašaTapušković

Tapušković je za Euronews Srbija ispričala da su u većini bajki, muškarci glavni i da joj je zato bilo teško da izabere neke gde su u središtu devojčice.

"Ja se na svom poslu na svakom koraku susrećem sa metapatrijarhatom. To je toliko dubinski da, kakvi god da ste, kakva god da je vaša priroda, vaše umetničke sklonosti, vi sad samo zavisi na šta ćete pristati, koliko ste spremni na kompromise", objasnila je Tapušković.

U tri festivalska dana bilo je viška kakofonije, a nedostajalo hladovine i konkretnije poruke o tome gde su žene kao stvaraoci danas u Srbiji. Nedostajao je i jasan odgovor na pitanje - da li su vile slavili samo u godini titule evropske prestonice kulture, ili je to festival koji ima budućnost.

Euronews/Mirko Todorović

Marina Savić

"Čini mi se da je to pitanje od ogromne važnosti i ideja je da se otvori jedan takav prostor dijaloga gde bismo pružili neku polifoniju perspektiva da vidimo šta sve to ženako stvaralaštvo danas podrazumeva, ko su akterke na sceni, ko su one žene iz kojih vučemo inspiraciju", kaže Marina Savić.

"Mislim da je danas svakako bolje nego što je bilo ranije u nekom smislu, barem što se vidljivosti tiče. A čini mi se da je na neki način feminizam danas nešto što je takođe aktuelno i na čemu treba svi da budemo zahvalni", dodala je koordinatorka programskog luka "Heroine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura