Aktuelno iz kulture

Multimedijalna umetnica Reka Husar: Umetnost ne može da spase svet, ali može da isprovocira društvo da uči i raste

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2022

-

10:13

Multimedijalna umetnica Reka Husar: Umetnost ne može da spase svet, ali može da isprovocira društvo da uči i raste
Multimedijalna umetnica Reka Husar: Umetnost ne može da spase svet, ali može da isprovocira društvo da uči i raste - Copyright NSEPK/Marko Pudić

veličina teksta

Aa Aa

"Od Vesprema do Budimpešte, pa do Roterdama, Madrida, Ibija, Pule – mesta na kojima sam živela oblikovala su moju ličnost, moj identitet i način na koji sada vidim stvari. Stoga svaka zastava predstavlja mešavinu 'porekla' i 'odredišta'", kaže umetnica Reka Husar, koja je 20. marta otvorila izložbu "Migrart", u prvoj galeriji na otvorenom u Novom Sadu, na Subinom platou, na ulasku u Limanski park.

Kao novi umetnički prostor, ova galerija na otvorenom obuhvatila je 49 jarbola i 49 umetničkih zastava umetnika iz pet bivših, budućih i sadašnjih Evropskih prestonica kulture: Bodoa, Rijeke, Eša, Vesprema i Novog Sada, koji kroz svoje radove preispituju istoriju migracija u svojim zemljama, izmenjene zvanične istorijske podatke, kao i hronologiju i svoja lična iskustva.

Mlada umetnica iz Vesprema, Reka Husar, čija se interesovanja snažno vezuju za 3D dizajn, kao i virtuelnu modu, diplomirala je na osnovnim studijama modnog i trikotažnog dizajna i provela jedan semestar na razmeni u Roterdamu, gde je otkrila digitalnu sferu stvaralačkog rada. Trenutno završava master studije modnog dizajna na Moholj-Nađ Univerzitetu umetnosti i dizajna.

NSEPK/Marko Pudić

 

Kako kaže, kroz svoje radove u okviru izložbe "Migrart" koja je deo programskog luka "Seobe", vizualizovala je gradove kroz njihove grbove, te je odabrala ključne elemente iz svakog heraldičkog dizajna, a zatim ih spojila u novu zastavu.

"Pomešala sam originalne forme i simbole sa simbolima društvenih medija (emotikoni) da bih napravila svoj sadržaj i svoju perspektivu svake faze. Konačne slike sam rasterizovala, tako da su simboli i gradijenti rezultat malih tačaka. Za mene ovo simbolizuje zajedništvo i različitost", istakla je Reka.

Izložba "MigrArt" predstavlja radove savremenih umetnika, dizajnera i ilustratora iz nekoliko evropskih prestonica kulture. Koje priče će obeležiti vaše jarbole?

Smatram da je moja umetnost uvek veoma lična. Ovog puta, kroz ovu kolekciju zastava želim da ispričam priču o mojoj seobi. Nekoliko puta sam se selila tokom života; živela sam u Holandiji, u Madridu, ali sam uvek iznova otkrivala svoje korene i lepotu svoje domovine.

NSEPK/Marko Pudić

 

Moji ključni pokretači bili su bolji uslovi, stipendije, bolje mogućnosti za posao, a takođe je i pandemija imala velikog uticaja. Sva mesta u kojima sam živela oblikovala su moju ličnost, moj identitet i način na koji vidim stvari. Zato koristim heraldiku gradova u kojima sam živela te svaka zastava predstavlja deo mog života.

Kako vi doživljavate migracije?

Sa moje tačke gledišta, migracija može biti prinudna akcija ili može biti prilika za pojedinca. Međutim, postoji veliki jaz između ova dva aspekta. Veoma me zanimaju kulturni uticaji migracija. Ja bih to nazvala remiks generacije; pojedinci iz različitih kultura, različitog porekla, spajaju se i zajedno stvaraju novi identitet. Sve je u ponovnom pronalaženju tradicije, stvaranju novih značenja kroz eksperimentisanje, a uz poštovanje jedni drugih.

Koliko su važne galerije na otvorenom, da li ste imali prilike da radite na takvim mestima?

Mislim da galerije imaju zaista važnu ulogu u formiranju ukusa i podsticanju umetnika. Takođe, ova mesta su otvorena za sve, što znači da imaju veliki značaj u pogledu razmene ideja, otvorenosti i druženja. Za mene je otvaranje galerije društveni događaj gde mogu da upoznam nove ljude, imam priliku da upoznam umetnika i dobijem više informacija o umetnosti. Galerije povezuju ljude i ideje.

NSEPK/Marko Pudić

 

Mislite li da umetnost može spasiti svet i nositi se sa konfrontacijama. diskriminacijama i istovremeno graditi nove mostove?

Umetnost definitivno može graditi nove mostove, inspirisati ljude da deluju i razmišljaju. Mislim da umetnost sama po sebi nije u poziciji da spašava svet, i bilo bi previše to tražiti od nje. Međutim, refleksija i komunikacija kroz umetnička dela mogu isprovocirati društvo da uči i raste.

Koliko je bilo izazovno i inspirativno preneti ovu temu na platno?

Za mene je potrebno vreme da se uroni u temu i prikažu ovako apstraktni pojmovi. Međutim, tema "migracija" i sam medij (kolekcija zastava) stvara veliku tenziju. Zastave obično predstavljaju zajedništvo i kulturni identitet. Takođe ima i aspekt segregacije; definiše "nas" i odvaja od "njih". Ja sam želela da stvorim nešto što ima pozitivnu poruku. Stoga sam odlučila da vizualizujem svoju migraciju; to mi je veoma lično i pokazuje moje subjektivno iskustvo migracije.

Kako je moja migracija doprinela mom uspehu?

Na sreću, bila sam/jesam u poziciji da biram kada i gde se krećem. Tako su mesta na koja sam se selila uvek imala bolje izglede. Novi prijatelji, znanje, inspiracija i motivacija su stvari koje sam stekla ličnom migracijom. Naučila sam o novim kulturama, novim jezicima, običajima. Ali takođe osećam da me je to naučilo otvorenosti prema drugima i prihvatanju.

Kojim pitanjima se bavite kako biste kroz svoju umetnost uticali na promenu svesti pojedinca?

Pošto sam modni dizajner i studiram modu, veoma sam kritična prema modi i našem konzumerizmu. Želim da ohrabrim ljude da traže pravi kvalitet, prave priče i prave vrednosti. Naravno, veoma je teško naći balans između zanatstva, kvaliteta i isprazne mode. Danas smo takođe skloni da jurimo kroz život.

NSEPK/Marko Pudić

Alen Velter, Alena Klaćikova i Reka Husar

Zato je moj cilj da kreiram komade koji su na neki način u trendu i sveži, a takođe nose vrednosti, koncepte i priče. Po mom mišljenju održivost i usporavanje nisu opcija, već su ključne vrednosti za izgradnju budućnosti u ovom trenutku.

Koliko je značajno to što je Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture, skoro dva meseca posvetio jednoj temi - migracijama, kroz raznolike umetničke izraze?

Međusobna veza između društvenih pitanja i umetnosti je veoma važna, posebno ovih dana. Bavljenje ovako ozbiljnim temama kroz umetnost može osvetliti ono što je zanemareno, može ispričati različite priče i aspekte i može podstaći dijalog.

Novi Sad, kao i grad iz kojeg dolazite, deo je porodice Evropskih prestonica kulture. Šta mislite, koliko je ta titula značajna i šta može doneti gradu?

Moj rodni grad, Vesprem, će biti Evropska prestonica kulture 2023. Kao što vidim, to ima izuzetan značaj. U Vespremu je nedavno došlo do izgradnje i razvoja veoma velikih razmera. Kulturni tokovi i participacija su oduvek bili važni za Vesprem i osećam da to što je deo EPK porodice može skrenuti pažnju na romantičnu lepotu Vesprema.

Prva galerija na otvorenom u Novom Sadu je projekat iz aplikacione knjige iz 2016. godine sa kojom se Novi Sad kandidovao za Evropsku prestonicu kulture, a koji implementira Galerija Bel Art, koja je i nosilac izložbe "MigrArt". Umetnički koncept novog prostora Galerija Bel Art izradila je na osnovu arhitektonsko-urbanističke ideje za uređenje Limanskog parka arhitekte Save Forkapića iz 2005. godine.

Izložba će trajati do kraja aprila, a detaljan program, programsku knjigu i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na zvaničnom sajtu Evropske prestonice kulture novisad2022.rs.

Komentari (0)

Kultura