Reflektor

"Seobe duša": Književnica Rumena Bužarovska, predstave i koncerti na Novosadskom sajmu

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2022

-

14:11

"Seobe duša": Književnica Rumena Bužarovska, predstave i koncerti na Novosadskom sajmu
"Seobe duša": Književnica Rumena Bužarovska, predstave i koncerti na Novosadskom sajmu - Copyright Dragan Mitreski

veličina teksta

Aa Aa

Jedinstveni multimedijalni književni paviljon pod nazivom "Seobe duša", u okviru programa Evropske prestonice kulture, biće održan od 3. do 13. marta na Novosadskom sajmu.

Neki od najaktuelnijih regionalnih savremenih pisaca, poput Rumene Bužarovske, Miljenka Jergovića, Damira Karakaša i Milice Vučković, zajedno sa najvećim imenima "world music" scene obradovaće brojne Novosađane na sajmu u toku trajanja tog multimedijalnog književnog paviljona.

Govoreći o muzičkim izvođačima, direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković, danas je na konferenciji za medije u Novom Sadu povodom najave tog jedinstvenog paviljona, naveo da će na Novosadskom sajmu nastupiti, između ostalih, i "Original Enigma Voices", "Barcelona Gipsy balKan Orchestra", "Antropoceno" - projekat čuvenog sastava "Gotan Project", kao i japanski gitarista, kantautor i producent Mijavi, uz brojne druge.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Istaknuto je da će u okviru "Seobe duša", pored književnosti i muzike, biti uključene i dve predstave - "B(j)egunci", reditelja Dušana Mamule i "Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije", italijanskog reditelja Andree Elodija Moretija, u izvedbi udruženja "Šmiranti".

"Nastavljamo da provociramo i preispitujemo temu migracija. Ako smo to činili uz vrhunske izvođače klasične muzike, izložbe nekih od najvećih imena evropskog slikarstva, fotografije, novomedijske izraze i druge umetničke žanrove, onda je jedinstveni multimedijalni književni paviljon u ovom delu Evrope novi izraz i prostor neočekivanog doživljaja u kulturi", kazao je Milenković.

On je dodao da je literatura iskra iz koje će fondacija na čijem je čelu, zajedno sa brojnim saradnicima, kroz najviše umetničke domete, kroz koncerte, predstave, ples i performanse, nastaviti da "oplemenjuje ljudske duše" u "Seobama".

U centru programske celine "Seobe duša" biće istoimena izložba sa podnaslovom "Seobe duša - Novi Sad kroz knjigu", čiji je nosilac novosadska Gradska biblioteka, a koja će biti postavljena u Auli Novosadskog sajma i biće u vezi sa tradicionalnim Međunarodnim Sajmom knjiga na Novosadskom sajmu, koji će se održati u okviru istih 10 dana.

Tanjug/Nenad Mihajlović

Boris Nadlukač

Izvršni direktor sektora za sajmsku delatnost na Novosadskom sajmu Boris Nadlukač kazao je da će hala "Master", kao hala "1", te Aula Novosadskog sajma biti pretvorene u nikad viđeni i jedinstveni paviljon multimedijalne književnosti, ističući da pripremljeni program predstavlja nešto što sigurno u poslednjoj deceniji nije viđeno na Novosadskom sajmu.

"Ovako koncipiran sadržaj biće siurno pravo osveženje za kulturnu scenu Novog Sada i Srbije. Svakodnevno smo za posetioci pripremili 12 sati kvalitetnog programa u multimedijalnom paviljonu od 10 hiljada kvadratnih metara sa više od 180 izlagača na međunarodnim sajmovima knjiga, Izložbi umetnosti 'Art ekspo' i Međunarodnom sajmu obrazovanja", naveo je Nadlukač.

On je ujedno i istakao zadovoljstvo što se Međunarodni sajam knjiga vraća na Novosadski sajam u tradicionalnom formatu, dodavši da će ta manifestacija okupiti izlagače iz oblasti književnosti, medije, izdavače iz regiona, izdavače na jezicima nacionalnih manjina, uz veoma bogat program.

"Među piscima koji će biti prisutni na Međunarodnom sajmu knjiga, između ostlih, doći će Ante Tomić iz Hrvatske, dobitnica evropske nagrade za književnost Natali Skovrenek iz Belgije, uz domaće autore Slobodana Vladušića i Srđana Maleševića", naveo je Nadlukač

Kao jedan od posebnih događaja na predstojećem sajmu knjiga izdvojio je izložbu posvećenu akademiku Matiji Bećkoviću.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Tom prilikom biće organizovani i "Dani Laze Kostića", koje je Nadlukač ocenio kao oslonac ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga na Novosadskom sajmu.

Dodao je da će od 3. do 10. marta biti organizovana izložba "Art ekspo" koja će promovisati stvaraoce primenjene umetnosti, kada će biti priređena izložba "Tri velikana vojvođanske umetnosti", a posvećena je Jožefu Aču, Bošku Petroviću i Jovanu Soldatoviću. U istom terminu biće organizovan i Sajam obrazovanja, na kome će biti promovisano više od 500 obrazovanih profila.

Na sve sajamske manifestacije moći će se besplatno, a ulaznice za sve koncerte u okviru programske celine "Seobe duša" su već u prodaji i mogu se kupiti na prodajnim mestima "Gigstiksa" ili na njihovom sajtu.

Svi zainteresovani će moći i da kupe karte za koncerte i na Novosadskom sajmu, ali samo na dan koncerata. Organizatori su uputili i molbu svim posetiocima da se pridržavaju svih aktuelnih protivepidimijskih mera.

Podsećanja radi, programski luk "Seobe", jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture.

Detaljan programa "Seoba duša", ali i sve ostale informacije mogu se pronaći na sajtu Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura