Reflektor

"Seoba duša": Velika imena muzičke scene od 3. marta u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

15:47

"Seoba duša": Velika imena muzičke scene od 3. marta u Novom Sadu
"Seoba duša": Velika imena muzičke scene od 3. marta u Novom Sadu - Copyright Tanjug/Vojnet/Ivan Milinkov

veličina teksta

Aa Aa

Velika imena domaće i svetske muzičke scene nastupiće od 3. do 13. marta u Novom Sadu u okviru programskog luka "Seobe" projekta Evropske prestonice kulture, saopštili su organizatori.

Prema najavi organizatora, većina izvođača će po prvi put nastupiti u Srbiji, a svi su okupljeni oko jedne teme: pozitivnog uticaja migracija kao umetničke inspiracije, što predstavlja glavni fokus programskog luka "Seobe."

Posebna programska celina u okviru "Seoba" biće multimedijalni književni paviljon "Seobe duša", koji će biti smešten na Novosadskom sajmu.

Program će 3. marta otvoriti japanski gitarista, kantautor i producent Mijavi, uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee.

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, sastav koji spaja džez, romsku muziku, klezmer i druge žanrove, nastupiće 6. marta.

Sastav Gotan Project, koji čine Kristof H. Miler i Eduardo Makarof, predstaviće muzički projekat "Antropoceno" 12. marta u Hali Novosadskog sajma.

Kroz ovaj projekat Miler i Makarof "povezuju nauku i muziku, a poseban akcenat stavljaju na klimatske promene."

Ovaj sastav smatra se "pionirom u umetnosti spajanja tradicionalnog tanga i modernog popa uz elektronsku muziku."

Nemački sastav Original Enigma Voices po prvi put će nastupiti u Novom Sadu 13. marta uz gradski orkestar Kamerata Novi Sad.

Ovaj sastav dobitnik je više od 100 platinastih nagrada širom sveta i nagrade za najpopularnijeg nemačkog izvođača, i imao je izuzetan uticaj na postavljanje novog muzičkog pravca: "enigmatične muzike."

Domaća imena koja će upotpuniti "Seobe duša" jesu Bilja Krstić i Bistrik orkestra, koji će nastupiti 10. marta, dok će 8. marta svirati Bogdan Ranković i novosadski muzički sastav "Etnoforija", uz pratnju japanske plesačice i koreografkinje Kaori Ito.

Prinstscreen YouTube/Vasil Hadzimanov

Vasil Hadžimanov

Pored toga, 18. februara će u Gradskoj koncertnoj dvorani sa svojim bendom nastupiti kompozitor Vasil Hadžimanov, a na istoj lokaciji će 15. marta koncert održati "kralj sevdalinki" Božo Vrećo.

Programski luk "Seobe" obuhvata više od 300 kulturnih događaja i aktivnosti na kojima će se predstaviti oko 130 umetnika.

Tokom celog februara i marta, u Novom Sadu biće aktuelno gotovo 20 izložbi, od čega je osam o istoriji grada, a uz to se realizuje i skoro 10 predstava, oko 30 koncerata, 40 radionica i brojnih drugih sadržaja.

Komentari (0)

Kultura