Aktuelno iz kulture

Novi Sad sa oko 20 izložbi postaje centar vizuelne umetnosti: Od Šagala i El Greka do svetski priznatih foto-reportera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/02/2022

-

08:16

Novi Sad sa oko 20 izložbi postaje centar vizuelne umetnosti: Od Šagala i El Greka do svetski priznatih foto-reportera
Novi Sad sa oko 20 izložbi postaje centar vizuelne umetnosti: Od Šagala i El Greka do svetski priznatih foto-reportera - Copyright NSEPK V.Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sad će kao Evropska prestonica kulture u narednih 40 dana biti pravi centar vizuelne umetnosti, gde će se prvi put održati gotovo 20 izložbi istovremeno, kako u zatvorenim prostorima, tako i na javnim lokacijama širom grada.

Drugi programski luk pod nazivom "Seobe" dovešće umetnike koji će se predstaviti kroz različite medije vizuelne umetnosti, na čak 15 izložbi. 

Od klasičnog slikarstva do savremene fotografije, od perioda duge rimske vladavine do Novog veka, od muzejskih antikviteta do privatnih kolekcija, ovaj program je orgranizovan uz učešće svih ključnih novosadskih muzeja, kao i značajnih partnera poput Društva arhitekata Novog Sada, Galerije "BelArt", Saveza udruženje likovnih umetnika Vojvodine, kao i mnogobrojnih domaćih, regionalnih i evropskih umetnika.

Posetioce od 18. februara očekuju evropski majstori slikarstva, poput Marka Šagala, El Greka i Elizabet Viže-Lebren, i to u Galeriji Matice srpske u okviru izložbe "Migracije u umetnosti, umetnost migracija".

Izložba će se pozabaviti odrazom balkanskih migracija i njenih efekata na Srbiju u okvirima nacionalne umetnosti.

Dž. Stanmajer

Sa izložbe Fondacije World Press Photo

Takođe, u Novi Sad stižu i fotografije trenutno najznačajnijih svetskih foto-reportera na temu migracija, dobitnika prestižnih nagrada Fondacije World Press Photo - Varena Ričardsona, Džona Stanmajera, Matijasa Koste, čije radove će publika imati priliku da pogleda od 19. februara na Trgu slobode, u okviru izložbe "Migracije u 21. veku".

Savremeni evropski autori, Alain Velter, Kata Versegi, Are Andersen i drugi, slikaće na jarbolima u okviru izložbe "Migrart" koja će biti otvorena tokom marta na Subinom platou, u Limanskom parku.

BelArt Galerija

Savremeni autori slikaće na jarbolima u okviru izložbe "Migrart"

Izložba će otvoriti pitanja o aktuelnim ekonomskim, socijalnim i političkim migracijama, koje se dešavaju u Evropi, odnosno u zemljama iz kojih umetnici dolaze.

U organizaciji "Belart" galerije i Gradske uprave za građevinsko zemljište, izložba je, sa svojih 49, zamišljena kao saradnja šest gradova koji su već poneli ili će poneti titulu Evropske prestonice kulture u 2022. godini.

Vizuelnim umetnicima Draganu Matiću, Danijelu Babiću i Selmanu Trtovcu iz Beograda, pridružiće se kolege iz evropskih zemalja Arjan Pregl, Vladimir Frelih, Igor F. Petković, koji će zajedno u sklopu projekta "Poveži obeleži" u organizaciji SULUV-a, preispitati društveni i istorijski fenomen devedesetih godina na prostorima jugozapadne Evrope i njegov uticaj na mlade stvaraoce. Izložba će biti otvorena 21. februara.

NSEPK J. Ivanović

Trg slobode

Kulturni centar Novog Sada i Američki kutak Novi Sad 24. februara otvaraju izložbu "Put oko sveta biciklom: grafike Ljubomira Kokotovića", umetnika čiji su umetnički i stilski pečat formirala mnogobrojna putovanja.

Od momenta zvaničnog ulaska u godinu titule Evropske prestonice kulture, publika u Novom Sadu može da uživa i u izložbi "Vreme i vaseljena", koja je smeštena u Studiju M i koja će trajati čitave godine, kao i u izložbi Evrovizion. Crossing Stories And Spaces, koja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine traje do 27. februara.

NSEPK V.Veličković

"Tamo gde seoba završava - od rimske Panonije do današnje Vojvodine"

Priče o Novom Sadu na nov način

Programski luk "Seobe" počeo je 1. februara, na Dan grada Novog Sada, kada je napravljen most koji je fizički i simbolički povezao dve ustanove, dve izložbe, dva vremena u jednu priču Novog Sada.

Publika je tako imala priliku da na jedinstven način doživi priču o srpskoj Atini kroz dve izložbe: "Tamo gde seoba završava - od rimske Panonije do današnje Vojvodine", u organizaciji Muzeja Vojvodine, i "Akcenti - Novi Sad", u organizaciji Muzeja grada Novog Sada. Podsetimo, ove dve izložbe, biće otvorene do 30. aprila.

NSEPK V.Veličković

Sa izložbe "Akcenti - Novi Sad" u orgranizaciji Muzeja grada Novog Sada

Kroz istraživanje društvenih promena i uticaja evropske arhitekture, Društvo arhitekata Novog Sada i Efemera kolektiv, skrenuće pažnju na objekte i mesta koji su stubovi modernosti Novog Sada kroz multimedijalnu izložbu "Novi Sad - moderan grad", a koja će biti otvorena 12. februara, na prvom spratu SPENS-a, giganta modernističke arhitekture Novog Sada.

Sa ciljem kreiranja novih formi kulture i očuvanja kulturnog nasleđa i interkulturne osetljivosti, značaj raznolikog folklornog nasleđa najbolje će se ogledati kroz projekat "Putevima niti", u okviru kog će 10. februara u Galeriji KC "Mladost" u Futogu, publika moći da pogleda izložbu nošnji koja će predstaviti najreprezentativnije primerke nošnji sa našeg podneblja.

Izložba "Novi Sad, gitara, svet", autora Borislava Hložana, otvorena je 8. februara u Kulturnoj stanici Eđšeg, u okviru Vojvođanskog festivala klasične gitare. Izložba će predstaviti fotografije, dokumente i istorijske podatke koji će ilustrovati razvitak umetnosti klasične gitare u Novom Sadu.

Izložba "Migracije naroda na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku, kroz odabrane dokumente Bačkobodoroške, Tamiške i Tontalske županije", koja se održava u Arhivu Vojvodine od 9. februara, pružiće uvid u izuzetno dinamičnu istoriju naseljavanja različitih evropskih naroda u Vojvodinu za vreme Habzburške monarhije.

S druge strane, Kulturni centar Novog Sada će kroz različite izložbene aktivnosti, radionice i filmske projekcije obeleži dva talasa kolonizacije Vojvodine u 20. veku kroz izložbu pod nazivom "Stogodišnjica kolonizacije Vojvodine 1921-1941 i sedamdesetpetogodišnjica kolonizacije 1945-1948", koja počinje 20. februara.

Užu perspektivu, koja podrazumeva priče o istoriji uglednih porodica različitog porekla koje su naseljavale Novi Sad i u njemu ostavile značajan trag, donosi izložba "Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama", koja će 10. februara biti otvorena u Galeriji "Prometej".

Centralni događaj programske celine "Seobe duša" predstavljaće istoimena izložba sa podnaslovom "Seobe duša - Novi Sad kroz knjigu", koja će biti postavljena u Auli Novosadskog sajma, od 3. do 13. marta. Partner programa "Seobe duša" je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije "Globos osiguranje" i "Dijamant Doo".

NSEPK V.Veličković

Izložba "Novosađani biraju" tokom čitave 2022. otvorena u Galeriji Matice srpske

Takođe, izložbu "Novosađani biraju", u organizaciji Galerije Matice srpske, koja je otvorena u okviru programskog luka "Doček", publika će moći da pogleda tokom čitave 2022. godine.

Srpska Atina će u nešto više od 40 dana, u okviru programskog luka "Seobe" kroz oko 300 kulturnih događaja i aktivnosti, predstaviti seobni identitet Novog Sada, Srbije i Evrope.

Kroz različite umetničke žanrove predstaviće se oko 130 umetnika, od čega njih 90 iz različitih evropskih zemalja, biće izvedeno više od 30 koncerata, publika će imati priliku da uživa i u 10 predstava, 40 radionica i brojnim drugim sadržajima. Više o programima Evropske prestonice kulture, može se pronaći na zvaničnom sajtu.

Komentari (0)

Kultura