Aktuelno iz kulture

Deset razloga zašto bi tokom 2022. trebalo posetiti Novi Sad - Evropsku prestonicu kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2022

-

07:09

Deset razloga zašto bi tokom 2022. trebalo posetiti Novi Sad - Evropsku prestonicu kulture
Deset razloga zašto bi tokom 2022. trebalo posetiti Novi Sad - Evropsku prestonicu kulture - Copyright Novi Sad/EPK J. Ivanović, V. Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Grad sa jednom od najbolje očuvanih fortifikacija u Evropi, Petrovaradinskom tvrđavom, na kojoj se nalazi nezvanično najveća likovna kolonija Evrope, sa najstarijim srpski teatrom, Srpskim narodnim pozorište, i prvim lutkarskim pozorištem u Srbiji, Pozorištem mladih, ali i grad koji je sedište najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije, Matice srpske, i najboljeg evropskog festivala, Exit. Iz ovih, ali i još mnogo razloga, jasno je zašto je baš Novi Sad bio odličan kandidat za titulu Evropske prestonice kulture.

Upravo će taj drugi po velični grad u Srbiji, ove 2022. godine sijati kao nosilac pomenute titule, slaveći kulturnu raznolikost koju je bogata istorija ispisala od epiteta Srpske Atine do Evropske prestonice kulture.

Gostoljubivost Novosađana, odlična hrana, ali i grad koji je idealan da ga obiđete na biciklu ili čak i peške, dodaju se na listu razloga za posetu Novom Sadu, a mi izdvajamo još 10 za svojevrsnu avanturu, u koju se možete upustiti već 13. januara.

1. Doček 7530 - Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture

Možda i najvažniji kulturni događaj u Srbiji u 2022. godini jeste svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, koje je zakazano za 13. januar u okviru Dočeka.

U zenitu programskog luka Doček biće predstava koja do sada još nije viđena u Srbiji, pre svega zbog same postavke bine i scenografije, koja će biti na otvorenom, na jednom od glavnih gradskih bulevara, kod Banovine (20.22h), ali i zbog samog poduhvata slovenačkog avangardnog reditelja, Dragana Živadinova, koji će kroz predstavu "Zeniteum :: 2022" napraviti neverovatan spoj umetnosti, kulture i nauke, slaveći imena velikih srpskih matematičara - Mileve Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića.

NSEPK

Anita Mančić i Boris Isaković

U glavnim ulogama naći će se Anita Mančić, koja će odigrati lik Mileve Marić Ajnštajn dok ćemo Borisa Isakovića gledati kao Milutina Milankovića.

Celokupan program koji vas očekuje u noći svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, možete pogledati na ovom linku.

2. Evropska i svetska umetnička imena

Novi Sad /EPK V. Veličković

 

Već je najavljeno da u Novi Sad 2022. godine stiže oko 4.000 domaćih, regionalnih i evropskih umetnika na više od 1.500 kulturnih događaja, a neka od njih imaćemo prilike da vidimo i čujemo već tog najvažnijeg dana - 13. januara, poput najboljeg klarinetiste na svetu, Andreas Ottensamer, kraljice fada Carminho, jednog od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava, "Morcheeba", čuvenog francuskog cover benda "Nouvelle Vague", kao i regionalnih umetnika, Damira Urbana, Josipe Lisac, Matije Dedića i drugih.

U toku godine u Novi Sad stižu i jedna od najcenjenijih pozornica sveta, Burg teatar, čuveni evropski centar za novomedijsku umetnost, Ars Electronika, najznačajnija svetska manifestacija posvećena scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti, Praško kvadrijenale, kao i najstariji evropski pozorišni festival iz Irske, Dublin Theatre Festival.

Potom stiže i jedan od najboljih umetničkih cirkusa Evrope, Beta cirkus, dvostruka dobitnica Gremija u oblasti klasične muzike i nagrade Polar Evelin Gleni, Fondacija Ulaj (Ulay), španski sastav Barcelona gipsy orchestra, svetski priznata dirigentkinja i kompozitorka Karmina Šilec, brojni priznati reditelji, među kojima su Haris Pašović, Kokan Mladenović, Anica Tomić, Robert Raponja, Aleksandar Nikolić i mnogi drugi.

3. Grad operskog spektakla

Novi Sad je u prethodnom periodu postavio nove standarde u kada je u pitanju jedna od najsloženijih umetničkih formi - opera. Izvođenje opere na otvorenom, posebno je podiglo produkcijske kapacitete Novog Sada, ali i vrsnih izvođača Srpskog narodnog pozorišta, što je sve zajedno uticalo na razvoj publike, rušeći barijere elitne kulture.

Novi Sad /EPK V. Veličković

Izvođenje operskog spektakla "Rigoleto"

Od operskog spektakla "Rigoleto" izvedenog ispred Češkog magacina u Kreativnom distriktu 2020. godine, potom još jednog Verdijevog dela "Aida" 2021. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi 2021. godine, u godini titule planirana je čuvena "Karmen", takođe na nesvakidašnjoj lokaciji na otvorenom, kao i praizvedba opere našeg kompozitora Stevana Divjakovića "Vladimir i Kosara", na dan grada 1. februara.

4. Nekadašnje fabrike kao novi kulturni prostori

Mreža kulturnih stanica, koja obuhvata osam rekonstruisanih i novih prostora širom grada i u njegovoj okolini, jedinstven je model kulture, koji sa jedne strane otvara nove mogućnosti za različite kulturne aktere, kao i razvijanje nove publike, a s druge udiše novi život lokalne zajednice, čiji su navike, običaji i osobenosti utkane u identitet tih prostora.

Novi Sad /EPK V. Veličković

Kulturna stanica Svilara

Fabrika svile, fabrika testenine, streljana, sto i više godina kasnije postaju kulturne stanice Svilara, Mlin, Eđšeg, čuvajući industrijsko nasleđe grada dajući novu svrhu i izgled oronulim prostorima, na šta se naslanja i ideja Kulturne stanice Liman, u okviru Kreativnog distrikta, na obali Dunava.

Novi Sad /EPK V. Veličković

Kulturna stanica Mlin

Decentralizacija kulture, odnosno otvaranje novih puteva da kultura dođe do svih i svakog razvija se sa idejom Kulturne stanice Bukovac i Rumenka, koje su u okolnim mestima Novog Sada, ali i Kulturne stanice Barka, novog prostora na periferiji grada.

Tokom cele godine, još od 2018. kada su otvorene prve kulturne stanice, na repertoaru su programi različitih lokalnih, nacionalnih, regionalnih, pa i evropskih umetnika, a tako će biti i u 2022. godini, koja u kulturnim stanicama počinje programima koji se simbolično osvrću na tradicionalnu srpsku slavu. Slave će predstaviti izložbu fotografija Pavela Surovog, zatim sajam rukotvorina i gastro kulture, kao i raznovrsne dečije sadržaje.

5. Novi Sad slavi velike heroine

Ko su heroine čije stvaralaštvo je ostavilo neizbrisiv trag i utkalo se u istoriju Novog Sada, ali i Srbije? Njihov lik i delo biće predstavljeni kroz različite programe tokom 2022. godine i to pretežno u maju i junu.

Najvažnije naučnice, umetnice, dobrotvorke, aktivistkinje i druge žene koje su menjale svet biće srž brojnih umetničkih programa u prestonici kulture. Mileva Marić Ajnštajn, Marija Trandafil, Milica Stojadinović Srpkinja, Milica Tomić, samo su neke od važnih figura nacionalne istorije i kulture koje su inspirisale izložbe, predstave, koncerte i druge događaje.

profimedia

Mileva Marić Ajnštajn

Multimedijalna izložba "Mileva", zbog koje je rekonstruisan Muzej Grada Novog Sada samo je jedan od brojnih programa, među kojima su i Fruškogorska vila - program tokom kog će se posetioci upoznati sa životom i delom Milice Stojadinović Srpkinje, kao i istaknuti AFŽ - Autonomni festival žena i brojni drugi.

6. Prva gradska koncertna dvorana

U Novom Sadu ove godine otvorena je i prva Gradska koncertna dvorana u istoriji grada, koja je u sklopu kompleksa kom pripadaju i nove zgrade Muzičke i Baletske škole, koje su svoj prostor dobile nakon 100, odnosno 70 godina postojanja. Tako je stvoreno novo mesto za edukaciju budućih umetnika koje će nastaviti umetničku tradiciju Novog Sada, ali i prilika da mlade generacije imaju pravu koncertnu dvoranu u kojoj mogu i da se predstave publici i sarađuju i uče od svetskog virtuoza na violini, Stefana Milenkovića, koji je umetnički direktor Gradske koncertne dvorane.

NS EPK Jelena Ivanović

Stefan Milenković, umetnički direktor Gradske koncertne dvorane

Na leto 2022. godine upravo će to će biti jedna od lokacija za izvođenje svih devet Betovenovih simfonija, prvi put u jednom danu, u interpretaciji Beogradske i Dortmundske filharmonije.

7. Sto godina od sleta

Sećate li se sleta? Verovatno najviše iz perioda nekadašnje Jugoslavije, ali da li znate da je prvi slet na ovim prostorima izveden još davne 1922. godine u Ljubljani? Novi Sad će na taj svojevrsni jubilej upravo sletom otvoriti jedan od osam programskih lukova, u koje su grupisani programi Evropske prestonice kulture, a u pitanju je Kaleidoskop kulture u septembru.

Slet, kao specifična umetnička i kulturna forma, zapravo sažima ideju čitavog Kaleidoskopa kulture o kulturi zajedništva i preplitanju pet vrsta umetnosti i prirodno predstavlja uvertiru u pet nedelja, tokom kojih će se smenjivati arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena umetnost.

Na prostoru Kreativnog distrikta, Slet - Alternativna istorija Evropa će u okviru svečanog otvaranja obuhvatiti ne samo interdisciplinarni pristup umetnosti koji zagovara Kaleidoskop kulture, već i jedinstven spoj različitih aktera - reditelja, koreografa, scenografa, kostimografa, muzičara, plesača i to iz Nemačke, Italije, Holandije, Danske, Austrije i Srbije.

Kaleidoskop kulture, kao i Doček su jedini programski lukovi koji se realizuju već četiri godine unazad, na osnovu kojih je, uz mrežu kulturnih stanica, Novi Sad dobio nagradu za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture i koji bi trebalo da budu legati grada i nakon godine titule.

8. Savremeno stvaralaštvo oživelo industrijsko nasleđe

Nadomak obale Dunava, Novi Sad baštini stogodišnje industrijsko nasleđe, odakle je krenuo da se gradi i stasava kao moderan grad početkom 20. veka. Biro, Skladište, Fabrika, Čeličana, Menza, Lančara i drugi objekti sačuvali su svoja imena, ali danas imaju novo ruho.

NSEPK

Kreativni distrikt

Na prostoru Velikog Limana, ime koje je takođe ponovo otkriveno nakon 100 godina, industrijsko nasleđe oživelo je kroz savremeno stvaralaštvo, odnosno Kreativni distrikt koji je već dve godine lokacija za početak već pomenutog Kaleidoskopa kulture.

Nekadašnje fabrike koje su svedoci stogodišnje istorije, od monarhije pa do danas, započinju novu istoriju kao kulturni prostori, a jedan od tih objekata je i Kulturna stanica Liman, namenjena omladinskim organizacijama. Brojni programi planirani su i na toj lokaciji 2022. godine, a naš predlog je da ga definitivno posetite na otvaranju Kaleidoskopa kulture, početkom septembra.

9. Književnost na malo drugačiji način

Kada je reč o književnim večerima, festivalima i sajmovima, Novi Sad će i tu ponuditi potpuno novo i drugačije iskustvo. Tokom 2021. godine, barokni dragulj Novog Sada, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave pretvoreno je u gradić pisane reči, u okviru dvodnevnog festivala "Podgrađe Booktown" u septembru, a slični sadržaji očekuju se i tokom 2022. godine, kada će se ponovo na nekoliko različitih lokacija u gradiću predstaviti brojni evropski, regionalni i domaći pisci, u okviru Noći književnosti, koja je prvi put realizovana u Srbiji i to u Novom Sadu 2020. godine, ali i kroz brojne druge forme.

Novi Sad /EPK V. Veličković

Podrgrađe Booktown

Pored toga, na Novosadskom sajmu po prvi put biće predstavljen jedinstveni paviljon književnosti "Seobe duša", koji će obuhvatiti izložbe, scensko čitanje knjiga, predstave, koncerte, kao i cirkuski umetnički performans, ali i brojne druge programe.

10. Manastiri, salaši, čarde...

Novi Sad /EPK V. Veličković

Katedrala na Trgu slobode

Detalj program koji će biti održan tokom titularne 2022, možete pogledati na zvaničnom sajtu NoviSad2022, a osim kulturnog sadržaja, u Srpsku Atinu se može svratiti i zbog s početka teksta pomenutih gostoljubivost i odlične hrane, ali i autentične arhitekture i gotovo netaknute prirode. 

U okolini urbanog gradskog jezgra koje obeležavaju barokne, neorenesansne, klasicističke i bauhaus građevine, su izletišta, očuvani eko sistemi i kompleks pravoslavnih manastira na prostoru Nacionalnog parka Fruška gora. Salaši, čarde i vinski putevi na obodima Novog Sada posetiocima pružaju mogućnost da dožive svo bogatstvo gastronomije i seoskih običaja.

Komentari (0)

Kultura