Aktuelno iz kulture

Novi Sad postao Evropska prestonica kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2022

-

18:52

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Svečanom ceremonijom preuzimanja titule Evropske prestonice kulture u Srpskom narodnom pozorištu i centralnom ceremonijom ispred zgrade Vlade Vojvodine, Novi Sad večeras je i zvanično postao Evropska prestonica kulture. Tokom 2022. ovu prestižnu titulu nose uz Srpsku Atinu i Ešu (Luksemburg) i Kaunasu (Litvanija).

Direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković, rekao je na svečanosti da samo kada je ovaj grad baštinio kulturu, razvijao se socijalno, ekonomski i politički i ujedno bio "Srpska Atina" i Evropska prestonica kulture.

"Ova titula je Novom Sadu donela novu snagu i motiv da ispravlja svoje mnogobrojne mane, ali i ceni i podstiče vrline. Za razliku od ostalih gradova koji su nosili ovu titulu, ova titula nije samo čast, već odgovornost. Kao prvi grad koji je poneo titulu Evropske prestonice kulture, ispred zemlje kandidata za EU, naš grad je poželeo da se iznova gradi", rekao je Milenković.

Kako kaže, ovaj projekat nije samo podvig, već u vreme pandemije, kakvu svet ne pamti, predstavlja čudo.

"Čudo u kome nadom i ljubavlju, slobodom i jednakošću, dugom, po kojima smo nazvali naše programske mostove, gradimo trajno zaveštanje koje Novom Sadu ostaje, a svim ostalim gradovima u Evropi, koji sanjaju da postanu Evropska prestonica kulture, budemo motiv i primer. Dobrodošli u Novi Sad, dobrodošli u Evropsku prestonicu kulture", dodao je Milenković.

Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žiofre uručio je gradonačelniku Milošu Vučeviću plaketu, čime je Novi Sad i zvanično poneo prestižnu titulu.

"Tokom 2022. godine pokazaćemo celoj Evropi kakvo blago imamo. Pokazaćemo bogatstvo i isprepletanost različitih kultura koje su snažna veza među ljudima i narodima koji ovde žive", istakao je Vučević, dodajući da je Novi Sad grad u kojem se razlike priznaju, uvažavaju i poštuju.

Ministarka kulture Maja Gojković istala je da je ovo izuzetan dan za grad Novi Sad, čitavu Srbiju, posebno za ljude koji rade u kulturi i za nju žive.

"Biću malo lična i primetiću da iz perspektive Novoosađana nema ničeg prirordnije da naš grad postane Evropska prestonice kulture. Ovo je uvek bila sredina koja simbolizuje vrednosti na kojima počiva evrospki kulturni prostor i mesto na kome multikulturalnost stanuje vekovima. U Novom Sadu različitosti nikada nisu bili razlog za podeljenost, već mostovi koji spajaju i ujedinjuju. Ovog svega ne bi bilo bez ljubavi koju Novosađani imaju prema svom gradu, ona je jedinstevena", rekla je Gojković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisutnima u Srpskom narodnom pozorištu se, takođe, obratila rečima da ne postoji grad koji je više zaslužio da visoko uzdigne evropsku zastavicu omladine i kulture.

"Novi Sad je jedna od najboljih evropskih prestonica sa najvećim budžetom uloženim u kulturu. Srbija je zemlja pobednik koja investirajući u nauku, inovativne, kreativne i talentovane ljude i prostore postaje moderna, otvorena zemlja, zemlja partner na globalnom nivou. U kreativne industrije, u poslednjih pet godina, investirano je milijardu evra. Po ugledu na Evropsku prestonicu kulture, ustanovili smo i Nacionalnu prestonicu kulture, a tu titulu nedavno je poneo grad Čačak" istakla je premijerka.

U muzičko-plesnom spektaklu učestvovali su eminentni predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene, među kojima su Balet i Opera Srpskog narodnog pozorišta, Aradačke meškarke, perkusionistički ansambl "dRumble", Tamburaški orkestar "Velos", Aleksandar Bahun na klaviru, Todor Ursu na cimbalu i brojni drugi.

Na originalan način prikazano je osam programskih lukova, odnosno program koji će se dešavati tokom titularne godine i u kome će nastupiti preko pet hiljada umetnika.

Režiju događaja potpisao je Aleksandar Nikolić, autor muzike je novosadski instrumentalista i muzičar Boris Kovač, a program su vodili glumci Srpskog narodnog pozorišta Jovana Balašević i Vasa Stajkić.

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture u znaku je i nesvakidašnje izložbe "Vreme i vaseljena" u holu Studija M, kao i koncerata koji će biti održani na nekoliko lokacija u Novom Sadu. 

Ali centralni događaj simbolično je počeo u 20 sati i 22 minuta, izvođenjem predstave "Zeniteum :: 2022" reditelja Dragana Živadinova na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, a koja će kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke - Milevu Marić Anštajn (1875-1948) i Milutina Milankovića (1879-1958). 

Prinstscreen YouTube/Novi Sad 2022

 

Naslov predstave, koja je posvećena slavlju nauke i umetnosti u ime kulture, potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizam, umetnika i urednika časopisa Zenit, Ljubomira Micića (1895-1971), koji je u svom međunarodnom časopisu oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

U glavnim ulogama su Anita Mančić, koja igra Milevu Marić Ajnštajn, i Boris Isaković koji se našao u ulozi Milutina Milankovića. Domaćin predstave je Lazar Jovanov, a dramaturg Svetislav Jovanov. Kompoziciju dela za ovu priliku potpisuje kompozitorka Dragana Jovanović, dok je Dunja Zupančič zadužena za scenografiju i kostime.

Ni prostor kod Banovine (delo čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana) nije odabran slučajno, već zbog toga što ona svojom formom, ali i položajem asocira na dunavsku luksuznu "belu lađu", dok njena zapadna kula podseća na tornjeve baroknih crkava, karakterističnih za vojvođansko podneblje.

U zenitu "Zeniteuma" u jednom trenutku, Novosađanima su se obratiti kosmonauti iz Međunarodne svemirske stanice Mir uz pozdrave i čestitke Novom Sadu na zasluženo dobijenoj tituli kulturne prestonice Evrope.

Posetioci koji su bili prisutni ispred zgrade Vlade Vojvodine na ulazu su dobili poklon paket sa dve flašice rakije prepečenice, jednom su nazdravili na početku, a drugom na kraju programa "Zeniteum 2022".

Doček 7530. godine, nastavlja se potom širom grada, gde su organizovani koncerti. Ali uz ulaznicu biće neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata. U skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama, na samim događajima biće neophodno i nošenje maski i održavanje distance.  

Za sve posetioce koji nemaju zeleni sertifikat, antigenski ili PCR test, biće obezbeđena dva punkta za besplatno testiranje 13. januara i to na dve lokacije: u centru Novog Sada, na Trgu Slobode 13. januara od 12 do 23 časa, kao i u prostoru Gradske koncertne dvorane (Bulevar Cara Lazara 67) 13. januara od 12 do 23 časa.

Komentari (0)

Kultura